用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 其實老師係咪真係咁易分別到邊d小朋友係資優呢? ...
go

其實老師係咪真係咁易分別到邊d小朋友係資優呢? [複製鏈接]

如題
   1    0    0    0

當然啦,我只係覺得點解咁多人成日都話我仔/女d老師成日讚佢叻,話佢似資優喎...... 知你d仔/女叻喇,唔洗成日提住嘛,所以我好奇問吓囉

原帖由 mimics218 於 11-10-27 19:27 發表
幼稚園老師成日話小朋友學野好快, 咁其實可能記憶好, 未必係資優, 但要大啲先CHECK到

記性好上到小學有優勢。我見資優個 d 唔多覺特別好記憶的,不過就思考好敏銳。

老師多數都正係識得分攪亂同乖既學生

恩盈    發表於 11-12-22 01:14

醒目開學勳章 王國長老

有讀資優培訓加用心留意小朋友既老師會好易睇得出邊 d 小朋友有資優傾向。
囡囡 P.3,開學唔夠一個月班主任叫我帶囡囡做智能評估,因為佢睇到囡囡有資優傾向,真係既就唔好浪費,最終都做左。
初步結果同我估計一樣,係優異但未到資優,做既原因係唔想煩,明知學校無乜支援,咁老師開口咪做囉!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原帖由 yuk333 於 11-10-29 13:56 發表
老師多數都正係識得分攪亂同乖既學生

非常同意!!

優異&資優 分別幾大.
會唔會比較有主見/ 反叛.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 麥兜MaMa 於 11-11-9 17:30 發表
優異&資優 分別幾大.
會唔會比較有主見/ 反叛.

對我黎講無分別, 因為資優與否對我唔重要, 最重要反而係引伸出黎既問題, 呢 d 先係要更著手處理既事.

我囡囡好有性格, 可以叫做性格女星, 好有主見, 思想畀同齡成熟好多, 亦都因為咁會係同輩入面有相處問題, 同年齡較大既朋友反而相處得好好.

依家我唔會理佢係優唔優異, 我會花多 d 精神去處理佢性格情緒問題咋.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:其實老師係咪真係咁易分別到邊d小朋友係資優呢?

I think so! K1&K2的班主任都話我個仔似係資優,叫我留意一下,原因係老師見佢無心上堂、遊雲、專注力弱,但問佢佢又識,老師問我課餘時候係咪同佢操,我話冇,跟住就話佢係咯!

但我到今日為止,也不應為他係!

根據研究, 最能辦認資優的是家長. 所以如果家長有懷疑去測試都好.
我個女讀幼稚園時老師不能辦識, 不過就有怪異行為, 她在K1開頭一個星期沒有哭, 接著就哭了差不多兩個月, 到了K3第二學期, 又哭了差不多一個月. K3時她能表達自己的感受了, 班上有兩個老師, 告訴我其中一個怎樣怎樣勤力, 怎樣怎樣有心, 另一個則如何如何做事表面, 她覺得不公平, 所以不開心
‹ 上一主題|下一主題