用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 獻主會 同 牧愛 邊間好 d
go

獻主會 同 牧愛 邊間好 d

獻主會 同 牧愛 邊間好 d, 你哋會點選, 同埋邊間多功課 d

我依家都正在苦惱緊呢兩間學校,當然獻主會校舍真的大牧愛很多, 但看環境佈置牧愛好似比較warm D, 而獻主會似乎係比較傳統D!
你小朋友讀緊邊間幼稚園呢?

獻主會我不知道,牧愛我去過簡介會2次(我提早參加過一次), 我留意到牧愛雖然在有限的資源但都做了不少: 有net teacher 教phonics, 強烈presentation skill 等等.
2年的簡介會我都有機會接觸到一些學生(因為是由學生帶家長參觀校舍), 學生的對答,應變能力絕對不差. (我也去了不少學校的簡介會、展覽,所以有d比較)

我參觀完兩間學校,其實兩間校舍都舊,牧愛既學習環境好似開心D, 老師比我既感覺都幾親切,學生小導遊就更另我驚喜,我幾鍾意佢既電腦室及英語室, 但獻主會就傳統形囉!
好苦惱呀,呢兩日要交表格了!

我會揀牧愛,獻主會太谷,同埋我唔鐘意小一就精英班。同埋獻主會我個人覺得雜D

我就係吾想甘谷, 有精英班咪即係好大壓力囉!
但我見好多人選校排位都會將獻主會排先過牧愛!

牧愛會唔會排第三位都入到?

原帖由 MuiPig 於 11-9-19 10:54 發表
獻主會 同 牧愛 邊間好 d, 你哋會點選, 同埋邊間多功課 d

我揀牧愛,有愛心~~~

ha ha  我對囝囡分別抽過 net 34 , 我囝抽到第5志願牧愛, 而我囡抽到第1志願女校

可能D人覺得獻主會夠谷先有進步掛...始終每個人既標準都唔一樣既...我自己就會揀D有愛心既多過日日狂做功課架喇...

共實我個心想揀牧愛的, 但亞囝學校既老師叫我考慮獻主會或靈光會好d, 話揀牧愛會浪費左!

甘你囝囝讀牧愛嗎? 你覺得呢間學校好嗎?

原帖由 hugub 於 11-9-27 08:33 發表
ha ha  我對囝囡分別抽過 net 34 , 我囝抽到第5志願牧愛, 而我囡抽到第1志願女校

回復 2# fion2880 的帖子

但係我會覺得牧愛同獻主會差不多, 靈光會再淺D

獻主會唔係講笑架,真係好多功課吓。

多謝你哋比我嘅意見, 唔該晒.

是嗎....是你小朋友在那裡讀書嗎? 因老師們的建議我已交表去獻主會了,如果今次自行分配不成功,可能到統一派位時会改變主意啊!

原帖由 MW9919 於 11-9-27 23:12 發表
獻主會唔係講笑架,真係好多功課吓。

路過,我小1至小3都係獻主會讀KA,不過1年班已經日日留堂 ,因為成績好差!
我仲記得小3時搬屋,所以轉校,數學老師仲同我講,開心LA,以後唔洗罰留堂

那麽獻主會真的比較多功課嗎? 要求高嗎?

原帖由 kirstyau 於 11-9-28 23:37 發表
路過,我小1至小3都係獻主會讀KA,不過1年班已經日日留堂 ,因為成績好差!
我仲記得小3時搬屋,所以轉校,數學老師仲同我講,開心LA,以後唔洗罰留堂 ...

其實我應該真係好'春',功課多唔多已經唔記得LU,靜係記得日日罰留堂,小1本來要留班,不過MAMI 求老師比我升,因為細6係同校升小1,唔想影響我自專,最後都升左小2!

同埋我靜係記得地下有個祈禱室,有聖母,同耶穌,一到考試我就去祈禱,希望會識,諗起都覺得好笑!

醒目開學勳章

獻主會啦,有好多校友好(如我)。。