用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖道迦南
go

聖道迦南 [複製鏈接]

聖道迦南 書院是band 幾學校,校風好嗎 ?
   0    0    0    1

請問聖道迦南有否女子籃球校隊呢

信媽,我仔也是手球隊,今年做隊長。
已報名簡介會加英文堂

phoebe, 我兒子沒有入過田徑隊, 他是玩手球的.

下個月聖道迦南有簡介會, 不要錯過親自參觀看看.

原帖由 信媽 於 11-10-28 10:11 發表

聖道迦南並不是band 3 校, 這是一所英文中學, 除了中文, 中史, 聖經, 通識外, 是全用英文教科書教學包括數學, 如果英語比較弱會讀得很吃力的, 所以interview時以全英語對答, 我兒子是校長親自interview的, 足足 ...

信媽, 我仔是你仔小學師弟. 我估佢地兩個係相識.
因為我仔都係田徑校隊.

我同你一樣, 唔想搏抽獎. 如有直資收就讀,

亦考慮到時叩門九龍灣聖若X ;
但一切都要睇大少成績而改變戰略 ,

BK 資料列迦南為BAND 3C , 但我見佢地網上50%睇成績而收生. 應該不差.

照暫時睇佢只有BAND 2 中...今日最後一天呈分試...
下星期知賽果.

原帖由 phoebepanpan 於 11-10-27 14:20 發表
有冇同學仔分享呀,現在band 3 冇問題,最重要識升level 校風好

聖道迦南並不是band 3 , 這是一所英文中學, 除了中文, 中史, 聖經, 通識外, 是全用英文教科書教學包括數學, 如果英語比較弱會讀得很吃力的, 所以interview時以全英語對答, 我兒子是校長親自interview, 足足考了半小時, 英文不合格是不會收的, 所以上年很多band 2 生也不到.

有冇同學仔分享呀,現在band 3 冇問題,最重要識升level 校風好

I also wanted apply this school for my son but too far la..my family is living in tsing yi area

THX PHOEBEPANPAN

Nov 26 有簡介會,openday,學生仲可上英文體驗堂
上網睇詳情,同收生準則,50%成績,20%操行

多謝你既分享..

我個仔成績唔係好果D, 不過我想搵間佢讀得開心既中學..
我唔想佢呆下呆下迫佢讀到成隻鴨禁..

佢地幾時有OPEN DAY 呢?? 可以帶佢去睇睇

Over.  Over 學校生活好嗎?可叫愉快學習,定是催谷學習?
我也想為仔報此校, 我估我仔是BAND 2中

除學費外,書$$ 雜費貴嗎?

回復 26# qwe987 的帖子

都有可能架, 高增值中, 有機會升呢。

小女就讀隔離果間, 當年創校都是好屎, 不過好快升呢至BAND 1。

其實不要太想信傳言,因1些information已是過去式,現在是現在,我仔仔現在讀中1,他非常開心,老師非常nice and 關心學生,校風好,學生的成績開始在進步中,校長是1位很有經驗的教學者,總之1切在改變中,我想信不久這校會升呢為band1.我覺得當初選擇這校絕對是正確的.

回復 7# abc.fion 的帖子

Wa! So difficult to tell you, you may apply many DSS according to the level of you child. I will apply 7 schools which haven't their primary school. Let see how many schools will reply my son for interviewing. If not, i will apply others DSS which have their primary school (not too many vanacy).

回復 21# abc.fion 的帖子

每間學校都有所謂往績, 總之唔會同前一年差太遠, 例如小女以前小學有50%同學是BAND 1, 咁考90名前都叫BAND 1, 你看返自己名次大約知自己BAND 1頭中尾, 或BAND 2頭中尾。

考完第二次呈分試, 通常有家長會, 你自己是什麼BANDING, 老師一般都會講, 你自己到時心中有數, 自然會對號入座, 選兩間岩程度既作自行報考。至於DSS, 其實可以考多幾間無防, 不過要習中火力於interview表現好一點, 尤其自己好想入果間。

小學有升中講座,問學校派BAND1/BAND2/BAND3的分佈比例,然後按名次推斷。有些學校會暗示給家長知,等家長揀學校時可以按小朋友的水準揀,不致理想與現實錯配,反而派得仲差。

原帖由 Catherine_kwong 於 11-9-28 18:07 發表
我的囝囝2009年以BAND2成績考入此校,今年讀F.2。揀此校原因是聽聞此校是一間教小朋友做人的學校,並不是只顧成績。網上的負面評語令我擔心揀錯校,當年學校換了新校長。如今我沒有後悔揀了此校,因為校長和老師都好關心學生 ...

聽完你講之後便安心了

原帖由 heihonmum 於 11-9-28 14:19 發表
My son is B2. I'll apply this school too.

點解你地會知你地小朋友屬brand 幾, my son's teacher 仲未同我講呀
‹ 上一主題|下一主題