用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 揀音小好嗎??
go

揀音小好嗎?? [複製鏈接]

依家唸緊會揀邊間小學.......

請問音小好嗎?
會否太催谷呢?
音中的成績升讀大學ok嗎??
   0    0    0    0

it is definitely not 催谷
A very religious (Christian) and loving school.

Yet, I think they are too new to tell you the results about university admission? You better check how long their history is.

原帖由 LHLMother 於 11-9-19 10:21 發表
依家唸緊會揀邊間小學.......

請問音小好嗎?
會否太催谷呢?
音中的成績升讀大學ok嗎??

之前音小都有取錄我個小朋友,   其實我對它十分有好感, 因當日的老師同學校的安排都很人性化,  只是再三考慮下, 感覺始終學校取向不會以學術為先, 反而注重宗教及生命教育, 但我們本身不是教徙, 對自己的小朋友是否在小學階段已合專一化注重宗教/音樂的培養未有很大把握及信心, 加上留位費/學費比較貴(比起另一間已取錄的直資) ,最後放棄左. 反而如果本身同一宗教信仰的, 又想愉快上學的應該是個很好的選擇.

我同事對仔女都讀緊, 好開心, 讀得都好好, 不過小五小六唔會幫你呈分, 所以你無得派位, 佢預咗你直升音中, 所以衡量之下佢選擇轉校...不過都唔易
‹ 上一主題|下一主題