用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 琴書一問
go

琴書一問 [複製鏈接]

輕鬆呢本琴書好唔好? 阿女未學琴之前, 聽其他媽咪講有一本學琴書唔係太好, 但唔記得係邊本...
有無人知邊本琴書好? 謝謝!!!
   2    0    0    0

唔入流!

謝謝小伊~ 咁有無邊本好呢?

原帖由 小伊 於 11-9-18 23:35 發表
唔入流!

那視乎小朋友多大。

5歲, 初學. MANY THANKS!!!

原帖由 小伊 於 11-9-19 22:40 發表
那視乎小朋友多大。

乜呢個問題唔係應該問老師既咩?
唔通冇跟老師學?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 man666 於 11-9-21 20:43 發表
乜呢個問題唔係應該問老師既咩?
唔通冇跟老師學?

唔係...而係作為家有時都想問多一d,了解多一點,講真鋼琴老師都有分有經驗無經驗,有d老師一世用J.T. 就永遠用J.T.唔接受其他,J.T.唔係唔好 (我舉例JE)

我覺得家長自己了解多D都係好事,因為小朋友初學鋼琴發展興趣甚為重要,一本有趣味適合小朋友用的書便很重要。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

For me, I don't choose this book for my students.
I think Famous and Fun series is quite good for attract the children. (especially the "favourite" books)

JT+tech is fun也不錯,但有些老師認為過時。

5歲, 初學 的話﹐近年我開始採用﹕

Me and My Piano 系列
Oxford Piano Method 系列

原帖由 alljodesign 於 11-9-20 22:34 發表
5歲, 初學. MANY THANKS!!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實我覺得a dozen a day不錯,d公仔好簡單又得意。
step by step - 多公仔有theory練習,小朋友可能鍾意。
J.T. - 我覺得最多用到G2那一本要轉。
Everybody - 最多用到橙黃色那本Book 2就要轉。
Michael Aaron - 有d老師都鍾意,但如果用J.T.呢本變了好似好相同咁...

alljodesign,你可以打比我傾傾呀 另外,我女話數碼港個活動好有興趣,我們在 "度"期呀 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

原帖由 Smiile 於 11-9-23 10:01 發表
其實我覺得a dozen a day不錯,d公仔好簡單又得意。
step by step - 多公仔有theory練習,小朋友可能鍾意。
Everybody - 最多用到橙黃色那本Book 2就要轉。
Michael Aaron - 有d老 ...

傳統果d老師, 初學小朋友都係a dozen a day, JT, Everybody, MA 走天涯, 冇話好唔好, 大部份人都係呢d書train 出來.

如果想colourful, 有趣d, 就可以用"現代化"d, 的系列.  有一set叫alfred 都ok的, systemetic的.

a dozen a day -- 訓練technique, 必要。
step by step -- 好處在d"豆是"夠大粒。
J.T. -- 一個字, 傳統。
Everybody - 同JT差唔多。
Michael Aaron - 都係同JT有好多overlap的.

I like Step by Step the Fun Way more than Step by Step.

THANK YOU 各位!!

等我去睇睇呢 D 書先~
謝謝 X 10000000000

smiile, 係喎..... 唔記得你, 小豆媽 & doreme 都係專家, 哎呀, 應該一早問你地

好呀~ 知道日子話我知~

原帖由 Smiile 於 11-9-23 10:01 發表
Michael Aaron - 有d老 ...

假如小朋友進度理想,彈完JT book 2 可彈Bach first lesson 及burgmuller.
‹ 上一主題|下一主題