用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想揾主流小一
go

想揾主流小一 [複製鏈接]

小兒有自閉症, 下個月六歲讀協康會第三年進度不錯. 打算下年上主流小一但未做評估.  剛參觀了兩間學校..婦女福利會李炳紀念小學及五邑工商總會都不錯.  有無自閉寶寶家長可以俾啲意見? 謝謝!!
   0    0    0    0

小兒有個導師識個學生今年讀李炳紀念小學, 一班13人, 老師照顧很好, 都好包容, 你可諗諗

I have also visited 五邑工商總會 recently and found that they are very caring to SEN childen

我個小朋友同你果個一樣大今年剛剛入讀小一嘅主流小學,佢最近在學校都有一些行為問題出現左,依家要睇下間小學D老師包容度大唔大,有冇耐心和愛心,其實要教自閉症兒童決一都不可.仲要睇下自己個小朋友係咪真係應付倒,因為每個自閉症兒童都有差別,其實我地作為父母都想個小朋友返倒主流小學之餘仲可以開開心心過每一日.

唔記得 講我都聽過五邑工商總會幾好.

謝謝各位的意見!! 雖然未做評估, 不過想下星期入紙去心儀小學先, 但有5間未決定到邊一間.  四邑總商會(石硤尾), 五邑工商總會(長沙灣), 婦女會李炳(旺角), 耀山(九龍城), 同埋福德(樂富). PS: 亞仔跟外婆住太子.

聽到有人提過耀山不好

我女之前個間S位的主住和老師都話福德小學好

醒目開學勳章

耀山點解唔好呢?我囝囝今年P1,感覺老師同其他學生都好包容,希望唔好只係用耳去道聽旁說,用身同心去感受就最好。
‹ 上一主題|下一主題