用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 自由度底線
go

自由度底線 [複製鏈接]

想請問各位家長 , 15歲女自由度底線是多小 ?
1) 約同學外出次數 ( 一般是週六/日 , 一個月多小次 )
2) 外出時間 ( 幾點回家 )
3) 需要打電話報平安次數 / 時間 / 地點 .
4) 已有零用錢 $100 / 週 ( 上學車費另用八達通 )  , 需否再額外讚助 . ( 如飯錢 / 車錢 )
5) 放學回家時間 .
   0    0    0    0

請問佢14歲時又點?? 係咪想夜多D 自由度俾佢?? 我小朋友現只係F1, 但都好想了解一下....

15歲女個底線好簡單, 唔好搞出人命. 唔好high野, 唔好自己去搵外塊. 唔好考試唔合格, 要做乜都好, 最緊要講聽先, 萬事有商量.

要乜都禁, 乜都要限,不是容易. 除非你唔使做野全天候監視佢.

原帖由 k_0530_a 於 11-9-18 10:39 發表
想請問各位家長 , 15歲女自由度底線是多小 ?
1) 約同學外出次數 ( 一般是週六/日 , 一個月多小次 )
2) 外出時間 ( 幾點回家 )
3) 需要打電話報平安次數 / 時間 / 地點 .
4) 已有零用錢 $100 / 週 ( 上學車費另用八 ...

星期六要補課同課外活動/日要做功課同溫書跟本無咩時間外出,多數考試完畢或放長假先會約的同學仔出街,我多數問佢會幾點返要佢比個時間我,行街睇戲燒野食約6點,食晚飯會8點,如果去主題公園知道佢一定想玩夜小小約11-12點,我都唔想佢玩玩下又要打電話所以我只係要佢到達時同離開前要打電話返屋企。

出街係用佢平日儲的零用錢,唔計返學每月約有$550零用,月初會將$300存人佢戶口內,佢需要錢要話聲我知,等佢慢慢養成儲蓄習慣。

原帖由 ceomum 於 11-9-18 21:13 發表

星期六要補課同課外活動/日要做功課同溫書跟本無咩時間外出,多數考試完畢或放長假先會約的同學仔出街,我多數問佢會幾點返要佢比個時間我,行街睇戲燒野食約6點,食晚飯會8點,如果去主題公園知道佢一定想玩夜小小約11-12點 ...

自由度您比我較鬆 , 因她不是讀 B1 學校 , 所以功課不會太忙 , 成績中間 . 只補數 .
因她有參加泳班 , 所以放學后每週練水3天 . 通常都是週六/日要求外出 . 5-6時前回家 ( 夜街暫不OK ) , 但令我最不開心就是不太自動自覺打電話及準時回家 . ( Call她就話返更尼 , 約遲 1/2~1h) .
零用錢 $100/週 , 一般夠用 . 但電話費常打過數( 網外短訊 ) , 交晒D$ . 剛巧週日要去街就會不夠用 . 要預取下週 ( 通常週一比 ) , 話 No 就反晒面 . 好似欠左佢禁 . 聲淚區下 .

原帖由 talknwrite 於 11-9-18 20:20 發表
15歲女個底線好簡單, 唔好搞出人命. 唔好high野, 唔好自己去搵外塊. 唔好考試唔合格, 要做乜都好, 最緊要講聽先, 萬事有商量.

要乜都禁, 乜都要限,不是容易. 除非你唔使做野全天候監視佢. ...

您既自由度好大 . 不是要也都禁 .
以上事項當然不想她們犯 .
但以她們的年紀 . 朋輩影響好大 ( 友情/愛情比親情還大),
自制能力不夠 . 太軟化她們不會聽 .
當出了事才商量怕大遲 . 所以底線不能太鬆 .
雖然話要出事也避不了 . 但15歲/20歲/25歲出事分別就很大 . 所以希望在這個年紀給予她們一些底線 . 希望她們學懂自律 . 不要太放任 . 因這個年紀承擔能力是零 .

以上只是作為父母心聲 !

醒目開學勳章 王國長老

但令我最不開心就是不太自動自覺打電話及準時回家 . ( Call她就話返更尼 , 約遲 1/2~1h) .
---就算2個鐘, 我都會接受, 不過要當時通知我, 不要讓我擔心有意外, 多數要求佢離開聚會準備回家時通知我們.

零用錢 $100/週 , 一般夠用 . 但電話費常打過數( 網外短訊 ) , 交晒D$ .

---我會和她商量有什麼方法解決, 我會建議你畀哂一個月的0用, 加多$50電話費, 一切由佢自己安排, 看看效果如何,再作檢討.

剛巧週日要去街就會不夠用 . 要預取下週 ( 通常週一比 ) , 話 No 就反晒面 . 好似欠左佢禁 . 聲淚區下 .               

--佢要出街無錢,呢個反應好正常, 點解你唔仗義幫忙才曉以大義, 咁先會有計傾咖.

原帖由 ZZdaphne 於 11-9-19 17:07 發表
但令我最不開心就是不太自動自覺打電話及準時回家 . ( Call她就話返更尼 , 約遲 1/2~1h) .
---就算2個鐘, 我都會接受, 不過要當時通知我, 不要讓我擔心有意外, 多數要求佢離開聚會準備回家時通知我們.

零用錢 $100 ...

現在通常我用message / whats app, 不會打電話給他, 要電聯就留call me.  順便留些擔心, 關心的說話, 通常他會覆, 除非在做事(學校開會), 不方便覆.

留message, 唔駛話我煩!  方便時才覆.

原帖由 ZZdaphne 於 11-9-19 17:07 發表
---我會和她商量有什麼方法解決, 我會建議你畀哂一個月的0用, 加多$50電話費, 一切由佢自己安排, 看看效果如何,再作檢討.

其實我都經歷過黑臉、博咀、短訊、零用、打電話回家呢的事上面,有時係要大家一步步互相溝通先會有共識

剛巧週日要去街就會不夠用 . 要預取下週 ( 通常週一比 ) , 話 No 就反晒面 . 好似欠左佢禁 . 聲淚區下 .               

--佢要出街無錢,呢個反應好正常, 點解你唔仗義幫忙才曉以大義, 咁先會有計傾咖.

怕唔怕小朋友得寸進尺, 越洗越大?  反正有阿媽仗義, 唔洗學識睇「食送」食飯.

回想返當晚情影 , 我也需負些責任 .
以她們這個年紀 , 情緒控制比我們差 .
如當時我先讓一步 , 可能事情會很間單就解決 .

當大家心情平情下來 , 第二天我也作出讓步 .
扣起了打多電話費零用 , 另再給予飯錢 .
再與她商議好出外時間 ( 12 ~ 5pm ) . 詳情沒問只知是看戲 .
她就像從沒發生過爭吵一事.......便出街了 .
當天她只是回家時給了我一個電話 . 最終也遲了15min .  唉 !:time:

多謝各位媽咪寶貴意見 , 我會再與阿女商量新零用條款 .
希望取得共識 . :loveliness:

You're right.  呢個世界無free lunch. 禁多人轆爆咭就係唔識理財, 先洗未來$.

原帖由 Annie123 於 11-9-19 21:26 發表

我一直跟仔女講,要 "睇送食飯"。
錢不是無盡的,要自己 "諗掂條數"。
理財真的要從小開始教,不要無限量 backup 她;不過如果她真的要求想預支,你大可以給她機會,但這個世界不會這樣便宜,要預支就要有一點懲罰,就是每次預支款 ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Yanamami 於 11-9-19 18:02 發表

怕唔怕小朋友得寸進尺, 越洗越大?  反正有阿媽仗義, 唔洗學識睇「食送」食飯.

.

回要預取下週 ---呢個忙我會幫, 當然下不為例啦.

, 越洗越大?  ---平時睇D財務公司廣告時要有訓示,千祈咪好似佢地咁.

醒目開學勳章 王國長老

回想返當晚情影 , 我也需負些責任 .
以她們這個年紀 , 情緒控制比我們差 .
如當時我先讓一步 , 可能事情會很間單就解決 .

當大家心情平情下來 , 第二天我也作出讓步 .
扣起了打多電話費零用 , 另再給予飯錢 .
---要認真商量一下,她是否夠錢用定係理財不善.

再與她商議好出外時間 ( 12 ~ 5pm ) . 詳情沒問只知是看戲 .
她就像從沒發生過爭吵一事.......便出街了 .
---同我女都一樣, 咁咪幾好...

當天她只是回家時給了我一個電話 . 最終也遲了15min .  唉 !

---15min....ok la..

多謝各位媽咪寶貴意見 , 我會再與阿女商量新零用條款 .
希望取得共識 .

---

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Annie123 於 11-9-19 21:11 發表

我女兒相熟的同學,都是乖乖女讀書型,我女兒亦很癡我,因此很少會約同學出外。一般都是有某同學生日,想約出外看電影逛街,一年也不會兩次。如果出外,都會是早上或下午才出外,大家都會回家吃晚飯,印象中,只有舊年 halloween 和同學們去 ocean park 時夜點回家。
---情形同我女差不多, 不過今年多少少, 10次8次都會有..

我只要求她到達目的地時,和回家途中打給我,即共兩次。但一樣需要每次向我講清楚同學們的名字。
--我都係咁.

零用錢是按上學日子計算,我會比得鬆動一些,但數目就包括了她自己用的文具和出街的錢,出街不會另外贊助。
----我每月計,  都會鬆動一些, 放假照付,文具和出街用自己的錢,放假出街都不會另外贊助,(乖時和做家務時都有可能給多一點)其餘一齊自己安排.

可能朋輩影響真的很重要,她的好朋友都很乖,加上一直她記錄良好,暫時覺得不需要更嚴格。
---
‹ 上一主題|下一主題