用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試班
go

面試班 [複製鏈接]

我又講兩句先

我小朋友就快in K 班, 係唔係真係in 多幾次就可以成功呢? 係唔係寫信去就會收呢? maybe我個小朋友太不唔老師眼緣, 真係冇人收wow!

N班IN 3間, 有1間收, 自問in 得最好既就唔收, 去到咩都唔出聲o個間就收

interview class 我冇讀過, 真係唔知有冇用, 不過我搵過料, 多數都幾貴, 同埋好多都已經開左班

我信都寫過好多封, 都係唔收囉

所以上面既家長你既小朋友係比其他小朋友真係合眼緣同埋叻叻d, 我自問做足你所講既野都冇人收囉!

樓上mami, 唔洗咁激動, 我只係想o係上面個post 回應兩樣野, 就係1) "面試班唔係大家講得咁浪費金錢及辛苦小朋友"既行為, 2) "唔係咩都唔準備, 叫個小朋友參加多d interview就會好似你既小朋友咁, 通通都有人收"

我只係好簡單講左句"我既小朋友唔合老師眼緣", 呢句唔係一個conclusive comment 來, 當中有好多其他因素, 我當然明! 我屋企人都係幼師, 呢d 由細聽到大既道理我唔會唔明

家長們, 我冇心同大家去爭辯d咩野, 我只係o係break既時間上來睇下post, 見到有朋友問面試班所以上來快快手打個reply o者!

唉...我而家又唔係話自己小朋友好叻, 好醒, 我只不過話自己小朋友唔合眼緣o者 <-- 唔通我呢個comment 好有問題, 令到上面mami咁激動!!! 真係唔好意思!

yfchoy

唔好意思, 我表達唔好, 令你誤會了. 我並唔係覺得interview老師對我小朋友冇好感! 我指"唔合眼緣" 係話我小朋友既type 唔係 interview 老師既cup of tea 而已! 多謝你既分享! 小朋友好sensitive, 不用我們說出口, 他們已經feel到很多很多! 我小朋友N班Interview時幾次都係interview佢, 家長唔洗答問題, 亦唔可以幫咩手, 我既小朋友比較靜, 佢每次答問題時都會舉手, 比起其他小朋友一聽到老師問問題, 佢地已經出左位大聲答了問題, 而我小朋友隻手仔舉好多次, 老師太忙都睇唔到了! 我始終認為, interview成功與否有好多因素, 但本身小朋友既type 合唔合老師心水都係好重要既因素!
‹ 上一主題|下一主題