用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41網 - 大家會點排位呢?
樓主: gooday
go

41網 - 大家會點排位呢? [複製鏈接]

唔好意思, 我係跨區的, 所以無得參加大抽奬, 舊華德20分, 天主教華德只有15分, 但好鐘意天主教華德, 博唔博得過? 問過校長, 叩門得幾個位, 我個囡係超細b, 要面試死緊。俾啲意見, 多謝。

如果係我,我一定唔會搏,
因為舊華德係一間相當唔錯ge學校,
既然有分,機會會大好多.....

只得15分.....新華德機會當然少好多啦!
你真係要再諗清楚呀!

若果到時2間都唔得,
就真浪費左一個咁好ge機會la.
我都不知幾咁羨慕你可以入舊華德呀!

原帖由 little_yolky 於 11-9-26 13:47 發表
唔好意思, 我係跨區的, 所以無得參加大抽奬, 舊華德20分, 天主教華德只有15分, 但好鐘意天主教華德, 博唔博得過? 問過校長, 叩門得幾個位, 我個囡係超細b, 要面試死緊。俾啲意見, 多謝。 ...

因為新華德真係好靚, 係5星級酒店同賓館分別。同埋新華德視覺藝術科做得好好, 舊華德差好遠, 阿囡無咩叻, 係啲畫真係畫得好好, 所以c6想去新華德。其實我都知舊華德成績係好啲。唉, 煩呀。c6剩係一句話想去新華德, 到時叩門整profile果個咪又係我!

到要叩門時,
我問過老師,佢話主要係見小朋友,
即使profile做得幾好,
都未必會係重點.
重有幾日時間!諗清楚呀!

同你先生再傾下,
畢竟15分...多數陪跑.
機會只得一次.

校友分....始終比我哋15分ge機會高好多!

原帖由 little_yolky 於 11-9-27 12:59 發表
因為新華德真係好靚, 係5星級酒店同賓館分別。同埋新華德視覺藝術科做得好好, 舊華德差好遠, 阿囡無咩叻, 係啲畫真係畫得好好, 所以c6想去新華德。其實我都知舊華德成績係好啲。唉, 煩呀。c6剩係一句話想去新華德, ...

我得15分照交左喇沙.  知道一定唔得架啦.

私校我會自己考九龍塘小學+宣道.

第2階段就 (1)喇小; (2)九官; (3) 基華; (4)天主教華德.

真的衰左就再叩九龍塘小學,因為是OLD BOY.  大家有咩意見?

原帖由 Joe8889 於 11-10-5 21:42 發表
我得15分照交左喇沙.  知道一定唔得架啦.

上年喇沙自行都八百幾人申請,差唔多十個爭一個位,今年可能仲多啲......大抽獎應該唔少人揀, 不過搵定私校back up 去搏都啱, 唔揀等於自動放棄

回復 2# Joe8889 的帖子

部署得好啱吖,當年我都係如果第一唔中就扣門九官,不過,我都係後尾先知三條一都冇得扣ls咋。

不過要搏大抽獎你就唯有損失自行舊生分了。

點解女的一定要選maryknoll, 男的又要喇沙?如果仔女讀不掂, 是否會比人勸退?

回復 69# yeewaibb 的帖子

人人杯茶都有不同
我亦見有人41區
首選不選la salle or maryknoll

但這兩間小學
除了名校外
有直屬中學
仲要係bank 1 頭的中學

這就是個個家長最終想孩子入bank1 中
我估應該冇 or 很少家長
想自己小朋友舖路入bank 2 or bank 3中學

原帖由 yeewaibb 於 11-10-6 16:38 發表
點解女的一定要選maryknoll, 男的又要喇沙?如果仔女讀不掂, 是否會比人勸退?

勸退? 冇聽過....至少中學冇.
同時讀唔掂可能影響仲大,但有邊個唔想入名校呢?
‹ 上一主題|下一主題