用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無報2012K1的細B呀?
樓主: natabie
go

有無報2012K1的細B呀? [複製鏈接]

原帖由 celinelui 於 11-10-26 12:31 發表
Hi natabie,

依經收到st. Clare 信!細囡12/11
9:45am in 啊!

妳囡囡收到信未呀?

Hello, celine
my gal didn't apply st. clare. but i got st. cat interview on 3/11.
Good luck to your gal!!!

阿囡今日都IN完ST CAT,表現比上次IN 啟思好,可能阿囡不嬲上開ENG PLAYGROUP都係外國老師,佢見到外國老師表現淡定D,肯WAVE HELLO,又肯出聲,今日係學校真係等左好耐,好彩阿囡都合作,無扭計,等緊果陣我同佢唱下歌,問下佢問題當WARM UP下,佢心情又KEEP到OK,不過INDIVIDUAL IN果時都有D問題答錯,不過佢肯開聲我已經好開心了!

原帖由 梅媽媽 於 11-11-9 13:34 發表
我仔上星期六一日見左3間,暫時2間收左.我一共報七間,另外2間就來in, 最後兩間係12月同1月in, 希望到時個仔講野叻d,個兩間係我首選.

上星期IN咁快收左,真係好消息! CONGRATS!!! 09細B加油!!!

原帖由 pwhi 於 11-11-9 13:27 發表
原來我同阿囡都in咗9間學校, 有4間收咗1間waiting,其他的仲未有結果. 我都覺得自己癲癲地,幫阿囡報成差唔多廿間幼稚園,不過無計啦,自己個囡係0912超細b,未開始in時真係好驚佢無咩競爭能力. 但而家有咁好嘅結果我都好 ...

4間收,好勁WOR!!! 你囡囡表現一定好好! 我B只IN左3間, 1間REJECT,2間未有消息,星期六會IN VICTORIA,不過INTERVIEW真係好累,心理同生理都係....... 咁你會交幾多間留位呢?

原帖由 sochi81 於 11-11-8 23:43 發表
不經不覺已經見左5間...
暫時一間收下午、一間收上午
另外未公佈。不過都係唔收多,因為阿仔去到大叫同喊
暫時覺得面試純粹睇心情...

純一都有2間OFFER了! CONGRATULATIONS!!! 係邊間呀?我隻B仲未有........要繼續努力! 不過我不打算再報了,今星期六IN埋維記就收工了,唔得就升方方K1!

原帖由 sochi81 於 11-11-9 22:32 發表

謝謝~
淳一而家藍田啟思收下午,又一村收上午
前者近屋企,不過下午..
後者學校大,不過遠~

見埋浸幼同靈糧就完了~不過哩2間都無學卷,見左人地收先算~ ...

最後啟思收左?CONGRATS!!!九龍塘啟思REJECT左我,不過果次我囡完全唔肯講野,都預左!!!

原帖由 pwhi 於 11-11-9 23:41 發表

其實阿囡都唔係好勁,不過真係唔知收生準則係咩,一切都隨緣啦,我暫時交咗兩間留位費,其他兩間應該唔交喇,希望能順利in埋其他果幾間啦.

祝順順利利!!! 加油!!!

原帖由 adaho43 於 11-11-10 00:12 發表

報廿間唔癲, 我報三十間都唔覺自己癲! 因為我個係10月細女真係蝕底好多, 報多幾間穩陣d哦!

So far in 左10間, 3間出左result, 3間都收, 個心都定d! 但超多人報果d重響後頭, 之後應該唔會咁好彩架啦! ...

報30間???認真利害!!! 已經IN左10間??? 勁! 命中率100%,真犀利!!!可以分享下係邊幾間嗎?你最心儀係邊間?祝越戰越勇!!!

原帖由 hobby 於 11-11-10 09:18 發表
報咗7間, in晒la, 10月in咗4間, 3間收咗, 一間係崇真, 等緊收reject信
11月5日in 埋其他, 諗住俾咗報名費去玩吓, 因為心儀嗰間己經收咗, hea住咁in, 我哋大人都唔認真答, haha, 結果有2間己經rejected/waiting, 仲有 ...

好似見你話要左近屋企的村校,是嗎? HEA住IN 零壓力,當玩下都不錯呀!

原帖由 wishwong 於 11-11-10 09:30 發表
我小朋友12月仔.. SO FAR IN 咗4間 (其中1間係PN).. 3間都有OFFER (2間K1 PM, 1間K1 AM), 另外PN未出RESULT.... .. 原來細仔都唔會冇機會...

其實TOTAL只係APPLY咗6間... 真係鍾意先APPLY, 唔想小朋友太辛苦成日去I ...

你的成績好好呀,細仔都有希望的!!! 有K1收,你都唔會諗PN啦! 想問你收左邊幾間?最心儀係邊間呢?

原帖由 hangyodon 於 11-11-10 10:44 發表
其實interview都係當去玩.....
因為每次都有小禮物收, 個B好enjoy架~~~haha

我就覺得身心疲累...... (係我,唔係阿B)

見到大家傾緊生細仔,我原本都不想再生個細B,計到要1月生,但最後天意弄人,預產期係來年1月1日,係男仔,真係好想阿仔生生性性,住到夠期先好出黎,如果唔係又係細B.......

原帖由 魚餃河 於 11-11-11 22:34 發表

因為我想佢讀英文小學,所以報左崇真同聖三一。既然收左就唔想浪費機會,出年再考都唔知收唔收得返。

你囡囡好好成績WOR!!!為細B爭光!!!

原帖由 adaho43 於 11-11-11 23:15 發表

Thanks! 命中率100%只係因為唔係d咩超級名校, 之後果d出埋result就肯定唔會百分百架嘞!

我果3個offer係金巴倫am, 綠楊pm同荃灣聖母am, 但我最心儀既係出名果幾間一條龍女校, 我知好難, 即管碰碰運氣啦! ...

唔係超級名校,都幾多人考架! 起碼個心定D又增強信心先啦! 有0912B女都考到2間龍校,你B女一定有機會! 你心儀的包唔包括協恩呀?

今天最後決定唔去IN何文田維記,亦無去報聖羅撒,唔報ST ROSE因為一來遠,2來佢小學都係要抽獎,幼稚園無優勢,好似不太吸引
唔去IN維記,因為諗真都係太遠,日日返學坐咁耐車會好辛苦,而且我諗住女女第時都係讀主流學校,維記行IB,英文同普通話聽講好勁,但驚函接主流有困難,而家疊埋心水等之前IN左2間的結果(1間ST CAT,1間村校)ST CAT唔收,就在方方讀返K1

原帖由 whalebone 於 11-11-10 22:17 發表
我個B係0909女,報咗24間, in左11間,5間收咗,3間 waiting, 1間reject, 2間未出RESULT, 因為我出年可能搬,但唔知邊區,唯有週圍報D,唔洗出年咁徬徨,但係比留位費比到窮.  仲有囡囡有speech delay, 至家下人哋問"你叫乜 ...

有5間都成績唔錯啦! 但你唔知搬邊區真係難搞D,間間比晒留位$真係好甘下!!!

原帖由 wishwong 於 11-11-10 23:30 發表
係..就算有PN OFFER都唔會要,, 最主要係間K唔衛生.. INTERVIEW時發現... 係海濱迦南

有OFFER既係啟思,康傑同啟小幼.. 最喜歡啟小幼..因為龍校+IB.. 唔會俾小朋友升傳統中/小學..

...

啟思係九龍塘果間?出年無學劵,D人話收左都未必讀,你已經決定唔比小朋友升傳統學校,咁啟小幼真係好似最適合WOR!

原帖由 wishwong 於 11-11-12 16:17 發表
唔係九龍塘果間 (我覺得得佢一間冇學劵, 好唔抵囉...).. 係青衣(近屋企)...
其實啟小幼睇番佢既小一派位結果.. 真係唔比其他名校遜色... 但如果小朋友讀得開心.. 都會照比佢直升.. 但學費好貴...

...

係呀,我都"立"過學費好貴!!!但個底打得好去考直資小學都有著數呀!
我諗我地都係同區街坊,我囡會讀愉景方方,荃灣區幼稚園只係考左1間聖文嘉當WARM UP,因為若在荃灣讀K1,應該不會轉校。

我都唔清楚維記係咪好多大陸人,不過係都唔出奇呀!
‹ 上一主題|下一主題