用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無報2012K1的細B呀?
樓主: natabie
go

有無報2012K1的細B呀? [複製鏈接]

回復 95# natabie 的帖子

你囡囡肯開口己經好叻, 要讚多幾句呀, 等佢下次又講多啲,
其實啟思有pn, 我估k1唔會有好多位. 我今次報k1, 有pn 的學校都唔報, 因為知道以囡囡的實力, 冇可能可以突圍而出, 加上我係個懶人, 唔想填form, 又唔想成日去interview, 不過就會少咗機會practise

回復 96# sochi81 的帖子

謝謝分享, 我覺得以細仔表現, 己經好好, 我囡囡星期六開始interview la, 希望佢都肯俾反應la, (我唔期望佢開口); 我唔報有pn的k, 其仲一個原因就係覺得學校實問讀唔讀pn, 之不過我明明報k, 如果想佢做大仔, 我就己經報pn唔係apply k1 la; 我去年in啟思pn, 只不過係group in, 一班小朋友, 聽歌, 做動作, 跟指領, 其實全場都冇邊個小朋友做到(因為全部11/12月細b), 其實都知道學校己經冇幾多位for 細b, 感覺似做show, 我只係當見識吓

回復 8# natabie 的帖子

hi natabie,

我B都係細B,星期六都IN左KLT 啓思呀!
佢大致有問有答,做到老師講既野咁啦...其實都無咩叫佢做,只係叫佢砌BLOCKS嚟睇吓.
之後老師都話佢好叻呀!但我問佢細B係咪無咩機會,佢都係話唔鼓勵2YR8M咁細就讀K1,不如讀PN,或者REPEAT啦...
如果我個細B真係追唔到,我都唔會夾硬比佢上K1啦!
本身有PN既K,位已經少,仲要係講明唔太歡迎細B,就算你囡囡表現得好好,勝算都未必大!我都係當今次INTERVIEW做練習,唔抱咩期望啦!
有無D學校,唔會只睇月齡,而係真係睇我B本身能力如何,適唔適合架?

回復 101# hobby 的帖子

佢一IN完即刻生猛晒......都唔怪得佢,囡囡怕羞慢熱性格係似我.......好彩已有N班在手,唔驚無書讀!!! 你下星期IN邊間?祝好運!!!

回復 103# littlecook 的帖子

你BB係仔定囡?係咪唔怕生步果D,咁叻肯開口!咁你有無考慮報佢地N班?定已經有其他N班OFFER?
而家都無D咩期望了,下次去IN ST CAT都係當去見識下啦!

我估都幾難有出名的學校唔睇月齡,因為佢地太受歡迎,太多人報,太多人比佢地選擇,就算2個B表現一樣,佢地都會要個大B!

回復 1# natabie 的帖子

N班唔考慮啦!
我BB係囡囡,佢一D唔怕生,唔怕羞,見人(就算陌生人)自己會SAY HI BYE,同人地講野,一般面試要考既野都識同做到啦...所以,我有信心佢會跟到K1課程,而且下學期會插班N班.
如果因為某間學校唔相信某D細B係追得上,而一刀切建議佢地讀PN,而我又因為佢既名氣而就範,恐怕我會擔誤左BB一年既時間.如果BB真係上左K1而落後於人,我先甘心比佢REPEAT K1.
如果今年考唔到K1,我會比佢讀返屋企附近既村校K1,出年按佢能力再考K1/K2.
其實BB考家姐間KG都有D機既,但真係唔係必收囉!

回復 106# littlecook 的帖子

你囡囡唔怕羞,真係叻女,我都知囡囡性格面試會蝕底D,佢要熟悉左環境先肯表達,在家就好多野都識講,返PLAYGROUP都好肯表達,所以我都覺得佢會跟到K1
你囡囡會讀邊間N班? 姐姐又讀緊邊間呢?

回復 2# natabie 的帖子

家姐讀KM,妹妹只係讀家附近不出名既普通KG N.
妹妹唔算好叻,睇返之前既POST,各位既BB咪仲叻!不過妹妹性格真係開朗!希望能夠突圍吧!要响大B群中突圍,真係唔容易呀!
其實你囡囡响PLAYGROUP都肯主動,又識講野,已經好好啦!下個月可能又大有進步,比個驚喜你呢!
如果學校比早D入CAMPUS,不妨早少少到,等BB WARM UP吓,可能有幫助呢!

我的囡囡也是細B. 過兩星期都IN 第一間K1喇!
其實仲好掙扎比佢做不做大B好。想做大B可以試考一些好的小學 (因為細B考小學真係勁唔著數)。

依家睇下入唔入到好一些的K. 否則留在現時的PN升K1, 下年再報K1.

回復 104# natabie 的帖子

其實我暫時報咗6間, 不過, 好唔好彩, 2間15/10 in (st.nicholas, stafford), 2間 19/10 in (崇真, 屋企附近間村校), 星期六撞就唔出奇, 我真係冇諗過, 星期三都要in 2間, 好在1間4點幾, 1間7點幾, 我老公仲話, 咪快啲搞點晒, 唔使煩喎, haha, 因為阿囡唔會有好突出表現, 幾時in 都一樣喎;

有時我覺得, 去年in pn 所囡仲合作過依家, 叫佢做咩就做咩, 今年 .... 開始有自己主見, 雖然識多咗好多, 所佢未必肯做俾你睇; 仲要去年唔識怕陌生人, 今年大個咗反以怕羞

回復 103# littlecook 的帖子

講真, 我估有名少少都會睇月齡, 我教kg個friend 同我講, 就算大細b都咁叻, 學校都收大的先, 因為, 如果大b表現唔好, 已經out 咗la, 同埋, 佢叫我想像一吓, 同一個班房, 2個都係11月生日, 但唔同年喎, 始終相差一年, 發展點都有唔同, 好似體能, 心理, 對老師們來說, 大b點都容易handle過細b嘅, 就算細b in得好好, 學校都未必想冒險

回復 108# ting-ma 的帖子

我去年報沙田嗰間咋, 不過佢封信係full 咗, 不過lam tin 有位, 收到, 真係唔知講咩好, 唔通山長水遠搭車返學咩

回復 106# littlecook 的帖子

你囡囡真係好叻, 仲有好多好學校未開始報, 一定有offer

回復 1# hobby 的帖子

hobby,你過奬啦!我囡成個look都只不過係個b,d人聽到佢要考k1,個個都好驚訝!仲有人話,你個囡係細b,唔會有學校收!
几叻都係假,如果學校先入為主覺得逢細B都唔得,內訂唔收細B,敷衍了事,曉飛都無用...
講真,我覺得細B唔一定比唔上人!由其是細囡,醒目少少既話,唔會比年中BB差!最多咪細粒D!
我唔會怨BB係細B無學校收,依家都唔覺心煩啦,反正唔敢抱太大期望,平常心啦!

我女兒也是細女(0912),本來已疊埋心水做大女,因朋友的細仔(0911)很醒,但也做大仔,說兩、三歲的孩子,差3個月能力就已經差很遠,看他大兒子就知道。主要怕細B考小一時又“蝕底”。

所以,我準備今年報2012年St. Catherine, 劍鳴和樂基的N班。另外,也報了崇真的K1,因它一條龍,不怕考不到小學。

不過,後來看見BK對康傑的評語都很好,就申請了康傑的N班,因我遲了報名,N班要wait。他們收到表格後很好,特地打電話給我邀請我去面試K1,說今年很多人申請,K1有100人申請,而N班有200人!這月尾就面試,隨緣吧,可能無心插柳柳成蔭架。

原帖由 NaipNaip 於 11-10-19 18:10 發表
我女兒也是細女(0912),本來已疊埋心水做大女,因朋友的細仔(0911)很醒,但也做大仔,說兩、三歲的孩子,差3個月能力就已經差很遠,看他大兒子就知道。主要怕細B考小一時又“蝕底”。

所以,我準備今年報2012年St. Catherine, 劍鳴和 ...

自從上年見過NURSERY,今年見K1輕鬆左好多,因為小朋友真係迫不來。發展的快慢,是谷唔到。佢慢就要俾D時間佢~
同意你講,無心插柳柳成蔭都唔奇~
黎緊11月3日會見ST.CAT,11月5日又一村、德福(未知時間,撞左就見哩間),到時再SHARE下

你地D BB好叻呀~~~~羨慕死我喇
我仔仔09 年11月細B
都唔肯講野呀~ A-Z識得6-7個,仲要係唔識講
除左叫唔同既人之外都唔肯講野
數字,COLOUR,形狀都唔係幾識

唉~~~~都唔到我唔做細仔喇....

原帖由 natabie 於 11-9-19 20:00 發表

嘩!剛上祟真網頁,原來已過報名DEADLINE,同埋佢咁早已有簡介會,因為呢度少D人提呢間學校,我都MISS左TIM... 幾時有得IN呀?祝順利,上來分享面試情況呀!加油! ...

你哋好呀, 我仔仔0922B! 報咗8間, 兩間心儀龍校, 已in咗兩間!

其中已in祟真, 昨晚係first round已有630人去面試!

原帖由 Cadimom 於 11-9-19 22:07 發表
我個細女都係2009年11月尾細B,嚟咁12月開始插班讀Nursery。我仲未幫佢報K1,請問港島區有邊間開始報名啦?聽講話大坑真光係唔會收超細女,有無媽咪知道呀? ...

我有朋友個女係0810, 今年係真光讀緊K1啦!
‹ 上一主題|下一主題