用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無報2012K1的細B呀?
樓主: natabie
go

有無報2012K1的細B呀? [複製鏈接]

原帖由 RAY媽 於 11-9-25 17:27 發表
大家好!

我阿仔都係11月中的細b,將插班於2012讀N班。  希望佢中意返學啦!!

上來BK, 才發現小朋友的發展真的可以相差很遠, 好多小朋友好叻呀!!!!!

細仔是否真要REPEAT K1 才可以有機會選好學校? ...

我覺得其實repeat都係for考famous kg only, 但一間學校學唔好或者係唔係真係suitable for 我哋個小朋友呢? 咁又唔係一定.

如果有得選擇, 我會跟番小朋友進度, 囡囡係細b, 我都唔會要一間好深的kg, 反而想要一間老師可以俾多啲小朋友, 咁囡囡返得開心, 自然會學得好, 不過, 如果將來想考私小, 可能真係repeat 一間有名的kg好啲

如果係我個case, 我相信會係因為囡囡跟唔上先repeat, 可能我哋要求唔高, 一齊努力!!

回復 76# sochi81 的帖子

我教幼稚園的朋友講過, 浸幼係間好好的學校, 不過學費比較貴, 佢唔同傳統kg, 佢唔pushing, 可能好多家長都接受唔到, 但老師好有愛心, 有耐性引導小朋友思考學習, 如果家長真係覺得淺, 又怕跟唔到小一, 其實可以自己係屋企再教, 俾少少exercise小朋友做, especially english; 至於interview, 都係睇家長多啲, 有心就要俾啲心機prepare

我見啲教書朋友, 睇學校真係同我呢啲外行人唔係好同, 佢哋其本上都唔recommend我哋覺得係名校的學校, 佢哋會睇返老師有冇愛心, 一定唔要程度深, 但要小朋友返得開心, 愉快學習為主的

原帖由 natabie 於 11-9-24 21:47 發表

IC, 唔該晒!上年IN NURSERY 都有一間係咁形式,阿囡都OK,希望今次都得啦,我期望都不大,只係叫做試過,唔係自動放棄!

你囡囡好叻la, 我估到時我一定唔可以係現場, otherwise, 我個妹實唔係自己入課室

回復 74# janettsui 的帖子

依經習慣啦!仲好鍾意返學。

每日返嚟都話比我知老師教佢啲乜!
同小朋友玩乜等

係啊細囡到時in聖心已經返咗一排應該會好啲!返咗學差好遠㗎。

St. Clara報都無防啊!
佢哋12/11,26/11interview啊!
6-8/10交表

回覆 84# celinelui 的文章

咁快已經習慣, 仲可以講番學左D咩你知, 叻女!!

除左聖心, 我報好多間都係11月就in, 我囡囡果陣都仲未返學, 希望佢唔好太怕生我已經好開心~

決定左會報埋St Clare, 但我救恩揀左26/11in, 怕會撞時間, 睇尼我要6號一早去交表, 希望可以in12/11

原帖由 hobby 於 11-9-26 09:32 發表
我教幼稚園的朋友講過, 浸幼係間好好的學校, 不過學費比較貴, 佢唔同傳統kg, 佢唔pushing, 可能好多家長都接受唔到, 但老師好有愛心, 有耐性引導小朋友思考學習, 如果家長真係覺得淺, 又怕跟唔到小一, 其實可以自己 ...

你朋友說的,就是吸引到我去報的原因。

我都知道浸幼是interview家長,看過網上有些分享
謝謝你的提醒

我都有同朋友傾,大家的選擇各有不同,
有的希望找到語文訓練好的、有的想揀有直升的,
點都唔緊要,最緊要合適小朋友的性格及專長
而辦學的理念同家長如果配合到,就最好
希望大家都順利找到好學校啦~~

回覆 85# janettsui 的文章

我都係諗住St Clara要12/11 in!
所以都要6/10交表!

我無乜報其他學校啦!淨係真光,加埋St Clara 同聖心,應該3間夠了!

如無間收,就留番係wisely 讀啦!又近屋企!其實wisely都好好,老師又有愛心,只是無小學back up 0者!家姐上年係度都學咗好多嘢!家姐到依家仲好掛住啲老師,成日提起佢哋。

望家姐讀到小學,幫亞妹有多20分入小學啦!

原帖由 hobby 於 11-9-26 09:22 發表

我覺得其實repeat都係for考famous kg only, 但一間學校學唔好或者係唔係真係suitable for 我哋個小朋友呢? 咁又唔係一定.

如果有得選擇, 我會跟番小朋友進度, 囡囡係細b, 我都唔會要一間好深的kg, 反而想要一間 ...

同意,我就唔想為讀出名的幼稚園而要囡囡REPEAT,為左咁有D唔值,自覺囡囡都OK,會跟到大D小朋友的進度,唔想為入"名校"而等多年做超大B,而且有時諗,就算有人等多年做超大B,入到名幼稚園,都未必入到名小學架...

原帖由 celinelui 於 11-9-27 00:00 發表
我都係諗住St Clara要12/11 in!
所以都要6/10交表!

我無乜報其他學校啦!淨係真光,加埋St Clara 同聖心,應該3間夠了!

如無間收,就留番係wisely 讀啦!又近屋企!其實wisely都好好,老師又有愛心,只是無小學back up 0者!家姐上年係 ...

家姐入到好的資助/官立小學,妹妹係必收的! 有姐姐開好左個頭,妹妹可以定D! 我家B女都就快做姐姐,所以都想佢第時考到間好的學校,帶HIN細B!

回復 87# celinelui 的帖子

我睇返舊年d人話St Clare in既時間唔關交表既時間事, 唔係話早交就早in, 要睇下好唔好彩喇!

我已經報左幾間, 不過聽你講偉思好好, 咁我又會報少1間, 咩都唔收就讀番偉思

如果有家姐果20分, 妹妹就唔駛煩lu

回復 90# janettsui 的帖子

係啊,如果26號就弊啦
家姐學校有親子旅行,萬一比26,唯有問下可否安排12號啦

回復 91# celinelui 的帖子

希望大家都可以in 12/11啦~

Hello, 由於近期工作忙碌,少了上BK,媽媽們的報名進度如何呢?囡囡明天會IN第1間KG,九龍塘啟思,希望一切順利啦,IN完再同大家SHARE! GOOD LUCK TO OUR SMALL Bs!

回復 93# natabie 的帖子

GOOD LUCK!

昨日IN啟思,我估佢係同其他細B一齊被分開IN的,因為我見同房仲有其他細B,小朋友同家長一齊在課室玩玩具,WARM UP一陣,有老師來同小朋友傾計,問佢名,邊個同佢黎架,跟住叫佢做D指令,放D不同形狀物品入盒,比本書仔佢叫佢翻開,問下佢書入面D圖畫係咩,跟住同家長傾,平時邊個照顧,小朋友識唔識自己食野、介片未
阿囡好似平時見到陌生人咁,好緊張,唔肯開口答老師,但老師叫的指令就肯做,係最後走果時,老師送貼紙比佢先肯說"老師BYE BYE",真係比佢澈C....... (不如下次IN我帶定D貼紙去,佢答老師問題,我即刻比1張佢!!!)
老師都話佢機會微,因為3日INTERVIEW,每天IN 千幾個小朋友,我個囡又慢熱唔開口,問我會唔會考慮今年改報佢地N班,比佢出年做大囡,機會大好多.......但我都好老實答不會報N班,一來本身都已報左N班,2來我知阿囡平時表現同面唔一樣,我覺得佢OK的!
今次INTERVIEW打定輸數,未知下次娥時IN,希望下次有奇蹟發生,阿囡肯開金口啦!

HI,natabie,我都帶左阿仔去見藍田啟思,詳情打左入BLOG,可以SHARE下
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!ve ... rev=-1&next=938

:) 不過都係沒有機會,同你的經驗相近。不過你阿女好好多,識講多d野~

回復 96# sochi81 的帖子

我地尋日IN九龍塘啟思,過程同你大致一樣,你仔仔係日本人?個名好得意!下次你地IN邊間呀?努力加油!!!我地等緊ST CAT的FORM,除此都應該不會再報了...

HI NATABIE~阿仔不是日本人,不過好多人都問...其實係中國古字~但將個名發揚光大又真係因為渡邊淳一
ST.CAT我都有拎FORM,不過那時未係太了解,聽同事講而便拎左先。昨天收到FORM,INTERVIEW要平日好早,盡量會去見識下。同事的女兒修讀中,學校的語文好厲害,其實不合阿仔,阿仔明顯能力不在這方面,所以對佢會有壓力。
但如果小朋友受到學校的模式,而家長又MATCH到,學生又真係SMART。我同事個女就係。同事提話家長好勤力陪溫書,因為k2的識字咭都好深呀

阿囡語文方面都OK,肯坐得定學野,英文生字好快學識,但面對咁多大B競爭,信心不大,除非真係比佢做大大B,遲1年先考,但我又唔想為左入某間學校等多1年.......
你不會比仔仔讀N班嗎?點解嘅?讀左好似易D適應KG

我唔考慮N班係我覺得沒有必要太早入學,適應其實N班佢都要適應,只係早一年定遲一年適應,我覺得差不遠。因為讀書條路好長呢,遲一年我接受。同埋在家佢有弟弟陪佢,都唔會太悶,都OK。
‹ 上一主題|下一主題