用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 幾時做/做邊個資優TEST好?
go

幾時做/做邊個資優TEST好? [複製鏈接]

聽聞要六歲做才比較準. 但因為在教導上有疑問, 想了解清楚. 他自己很主動追求知識, 好學非常, 亦很專注. 老師說幼稚園教的知識他都全曉, 所以變為發白日夢. 我好擔心他日後的學校生活如何......

六歲前做哪一個TEST較好? 小朋友是以說廣東話為主的.
TEST了之後, 是不是六歲或再大一點再TEST好些?
還是應該忍耐到足歲才做?
   4    0    0    0

原帖由 littleteapot 於 11-9-16 11:49 發表
聽聞要六歲做才比較準. 但因為在教導上有疑問, 想了解清楚. 他自己很主動追求知識, 好學非常, 亦很專注. 老師說幼稚園教的知識他都全曉, 所以變為發白日夢. 我好擔心他日後的學校生活如何......

六歲前做哪一個TEST ...

Is your son (yours is a boy, right?) in P1 already?
If he is already in P1, should ask for a social worker to follow his case, and you can ask for an assessment test. Or else, you can call CU, they have assessment test also.

六歲做才比較準....最好升小一選校之前做一次IQ TEST

我啱啱今日同個仔做咗 http://www.nhdchk.com/website/

原來佢有資優傾向

回復 1# littleteapot 的帖子

6歲之後做先準,我阿囡都有你擔心的問題,所以去做o左,之後我同佢學校社工傾,佢都覺得我個囡係,佢話我個囡因為好聰明,做o野好快,淨低時間比人多,所以佢會得閒得劑,多o左D"小動作"(記得K3老師都有講過)!如果小朋友d o野識得太快,好多時都會上課變得無咁專心,你可以同學校社工傾o下~

資優生

不好意思! 我是路過的, 我懷疑我的兒子可能是, 想請問點先至可以知道個小朋友係埋資優生? 那裡可以做評估,可否P.M d 資料給我? 費用貴嗎?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Cherry_Mama 於 11-10-13 17:49 發表
不好意思! 我是路過的, 我懷疑我的兒子可能是, 想請問點先至可以知道個小朋友係埋資優生? 那裡可以做評估,可否P.M d 資料給我? 費用貴嗎?

中文大學有資優評估做 (電話:2696 1073)
資優評估收 $4000, 詳細報告 $500.

我幫囡囡約左 14/10 係學校所屬教區既教育心理學家做, 價錢平過中大, 只有區會學生先有優惠 (資優評估 $2500, 會按實際情況同家長講要唔要出詳細報告, 呢度收 $1300).

若果你真係要做不如問左學校先, 學校可能同某 D 評估中心有合作, 可以用較平價錢做.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 11-10-13 21:57
中文大學有資優評估做 (電話:2696 1073)
資優評估收 $4000, 詳細報告 $500.

你好,請問教區是天主教還是基督教先可以報,謝謝您

醒目開學勳章 王國長老

iamfansma 發表於 11-12-21 10:36
你好,請問教區是天主教還是基督教先可以報,謝謝您

要係 "中華基督教會" 屬下學校學生先有優惠.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

請先想清楚為何要做,知道佢係咪資優對你有何影响.

我多年前帶阿仔做,比我揀多次我多數唔會.

原因係我對阿仔的了解不比個CP低,佢講果d,其實我全部都知,佢既建議,我亦是循同一個方向走.只是佢有個分咁.我不是說CP差,其實佢好有經驗.咁....有d side $.

最大問題係,當時叫阿仔去,唔記得係點包裝勒,總之佢唔知自己做左IQ test,亦唔知自己係資優.
但係大大下,弊!佢d強項越來越突出,佢自己亦發覺原來自己唔洗點學就識,d同學搞極都唔掂,成日叫佢教or執手尾,老師又讚,同學又捧,學校又咩鬼比賽都叫佢去,有日佢話同學媽咪跟同學講,話佢一定係資優生,佢返黎同我講,係咪可以check下,我好想知道自己IQ幾多.死!!點算! e個秘密唔知仲蓋到幾耐. 我唔想佢知,因為佢大左比以前囂左,有時對我都串串貢.而家佢其實check過我唔講,佢第日知道可能會嬲我.早知就唔做!!

The earlier you tell him the better, since he has the ability to understand what's going on. Explain to him how he should behave in front of his peers and why. And allow him some time for trial and error. If I were you this is what I would do.

macymary 發表於 11-12-22 09:02
The earlier you tell him the better, since he has the ability to understand what's going on. Explain ...

因人而異吧!我個仔同同學相處得好好,佢對人亦很體諒(除左佢阿媽我),成日話我慢,但係同學問佢,佢就慢慢講,跟唔到,仲話'唔緊要,或者我講得清楚d"咁,佢好清楚自己的強弱處,我亦好清楚培育佢既方向,咁,果個IQ score,其實冇咩意思,只會令佢覺得怪怪咁,自己与人不同,或變得囂張.亦容易被定型定格.到teenage時仲容易出問題,有咩人際衝突或其他,很容易会諗:係lor,我資优,其他人硬係唔明,而不想想解決方法,容易變得孤芳自賞, 個人認為壞處遠多於好處.
我唔想佢放得太多心思响個IQ分到.

係嘅,都要睇情況而定。

其實如果你懷疑子女是資優生,最好是找一間功課少的學校,而該校傾向用活動教學,處理學生亦有多點彈性及包容.千萬不要以為淺就怕佢悶深会比較好.其實佢地最需要是自由.如果學校多功課,好多時會引發佢地既情緒問題,我見唔少cases.
咁彈性方面,我聽過(唔好問我邊間),有學校見某些小朋友數學超班,上堂比佢睇英文書(唔關IQ test事),係老師的觀察.
活動型的教學既好處係,佢地橫掂都識哂,但係上課就有d野比佢搞下做下,又多d機會比佢present,仲有多機會同同學互動,(好多优資小朋友e方面比較弱),唔讀深而悶的學校其實唔洗怕蝕左,只要佢好有學習動機,自己好快學晒.

祝好運!

我都想知邊度有平既TEST做!
[img][/img]

my son is studying 中華基督教會的 K2, can I ask teachers or the principle for information?
also, I also want to know 邊度有平既TEST做

醒目開學勳章 王國長老

panda_ruby 發表於 12-5-8 14:45
my son is studying 中華基督教會的 K2, can I ask teachers or the principle for information?
also, I a ...
等足 6 歲去中大做評估喇~!

我好後悔返左區會做評估丫.................

回覆:bbJP 的帖子

Great to know your son's case and appreciate your nurturing methods.

I just add one point, any gifted kid should have some weaknesses, a capable CP can identify it and advise you how to improve. I guess the CP biased by most parents just use the report to apply target school. Advice you how to package your son, may be the wrong assumption of your intention.

My CP, spent time to evaluate our intention before recommending my son for IQ test. The detail report is useful even the kid is not gifted.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:panda_ruby+發表於+12-5-8+14:45+my+

引用:Quote:panda_ruby+發表於+12-5-8+14:45+my+

‹ 上一主題|下一主題