用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

黙書 [複製鏈接]

P1D的同學仔要在星期二默書呀!範圍好似好難,有無好方法教佢哋呢?
   0    0    0    0

應該係所有p.1學生都要20/9默書。
我想請教下LMC既前輩們, unseen 個part, 會係默生字 or 句子? 因為範圍都幾大, 所以唔知應該從何入手? 請指教!!

Kim B , 你條友仔, fb 乜都唔準留..
你add 我啦, 我有tips 呀. kekeke

各位p.1家長, lmc 的默書好好架, 唔會要你死背, 佢係比圖畫你, 你要識fill in the blank 咁默囉, 至於unseen, 在範圍內搵d 句子同小朋友串下就ok 架喇.
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

原帖由 bchi 於 11-9-16 12:57 發表
Kim B , 你條友仔, fb 乜都唔準留..
你add 我啦, 我有tips 呀. kekeke

各位p.1家長, lmc 的默書好好架, 唔會要你死背, 佢係比圖畫你, 你要識fill in the blank 咁默囉, 至於unseen, 在範圍內搵d 句子同小朋友串下就 ...

Bchi, 我都想知係點呀!若你是用smartphone,可唔可以是但影個sample whatsapp我呀,因時間緊迫!我會PM我電話俾你!

回覆 3# bchi 的文章

Bchi,
我又要,可否在Facebook SMS ,thanks!

回復 3# bchi 的帖子

bchi 媽,我都想要一份,怎才收到?此外剛add Facebook. 請快D invite 我拉!

你地誤會晒喇. 希.

其實係咁.  好似fill in the blank 咁,例如... 啦

有一幅圖,  係一個皮球, 後面有個space位, 小朋友咪填 ball  

一幅圖, 係一位小女孩, 後面space 位,  小朋友填上  girl

咁佢地咪唔死背, 而唔明果個生字囉.

unseen,  For example  :
Today is Monday

明未 ?

bchi, 聽落真係好容易, 但我覺得我個仔都...

有範圍既已經叫做溫完, 但unseen就 , 我e+俾佢激到 ,好想

同埋真係要用筆默一次先得,我個女用把口串就啱哂,點知到我講佢默果陣都係有少少錯

原帖由 oimingoiming 於 11-9-18 08:27 發表
Bchi,
我又要,可否在Facebook SMS ,thanks!

我個女見到妳幅大頭照就講咗個中文名出嚟,話呢個原先係同學仔不過而家佢去咗另外一班啦,唔知佢有冇認錯呢!!妳個女係咪姓葉架??

哎唷, 一定要默出黎架hohhohoohohohoh

unseen, 我上年都tip 中過好多次, 好好笑.

回復 11# bchi 的帖子

至勁都係妳囉

等我今晚返去同佢嚟多次終極補底先

回覆 10# Manman1010 的文章

Hi,
你囡囡好勁呀!咁都認得,全中!嗰副相係阿囡兩歲時影的

我今晚都要同阿仔好好補底 一下

原帖由 Manman1010 於 11-9-19 13:39 發表
至勁都係妳囉

等我今晚返去同佢嚟多次終極補底先

原帖由 oimingoiming 於 11-9-19 14:26 發表
Hi,
你囡囡好勁呀!咁都認得,全中!嗰副相係阿囡兩歲時影的

咁即係佢咁耐個樣都冇乜點變喎!!靚女一名

回復 14# KimB 的帖子

做人阿媽真係艱難 我哋一齊努力啦

回復 16# Manman1010 的帖子

今晚大家加油!

Bchi,你真勁!咁都估到,等我都估下先..."Today is Tuesday / I have a friend / I am happy......hehe!

原帖由 lieyeemama 於 11-9-19 07:35 PM 發表
Bchi,你真勁!咁都估到,等我都估下先..."Today is Tuesday / I have a friend / I am happy......hehe!

從書本同reading 書度搵.  我通常再同佢串埋其他生字.

哎吔, p2 的unseen dict, 真係unseen 架 kakakakakakakakakaka  

以後我都冇得tip 了.
‹ 上一主題|下一主題