用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黃埔迦X唔係咁好想像中咁好架咋..
go

黃埔迦X唔係咁好想像中咁好架咋.. [複製鏈接]

我最唔滿意個校長,我小朋友讀緊佢PN, 成日都講錢,
"月頭要交學費,戶口要有錢.."
"校服轉左換,唔好要朋友比果D,要買新"
(咁K2,3都係著返舊年果D架啦, 唔通又唔比人著咩?)

到學期完,學校會有本成長冊比返學生,係記錄佢呢一年返學O既點滴, 講到呢到, 校長又話:
"拿,呢本成長冊係小朋友一定要響我地學校讀哂成個學年先會有架, 例如7月返得半個月就放暑假, 有D家長就話唔讀7月啦,要提早退學, 咁就唔會有成長冊派比你"

(嘩...洗唔洗呀? 呢D對小朋友對家長都係重要紀念, 學校都無用架啦, 成年咁耐都同小朋友紀錄唔少, 但你讀少一個月, 學校掉左佢都唔益你...)

而我最最唔滿意就係, 小朋友放學, 老師拖住小朋友出黎, 咁都會同家長講下小朋友今日情況, 但呢個時候個校長就會行埋黎, 隻手半PUST你走咁話,

"好啦,好啦,入面仲有其他小朋友上緊堂, 唔好講咁多啦, BYEBYE啦BYEBYE啦."

(我當時真係有D嬲, 有無攪錯呀, 小朋友咁細, 我將佢交比你, 到放學你約略講下佢今日返成點, 好過份咩?? 我又唔係係咁問野, 都係交低一兩句說話, 你趕我走??)

其實我真係覺得呢個校長同學校都好一般, 一D都唔體諒D小朋友同家長, 成日都好衝忙咁, 返學一行到去就捉你個小朋友入去, 都比唔時間人講BYEBYE, 放學又係咁,, 而家好趕咩?

兼顧唔到就唔好收咁多學生啦, PN收成二百幾人, 一班有30個, 3個老師, 咁個個都咁細, 根本就睇唔住,,, 我知PN最賺錢, 但都唔好太過份丫...
   0    0    0    0

本來呢間學校收左我阿女,不過我最後都選擇讀第二間。其實你之前都應該有心理準備架啦!因為佢地呢d算係"搵錢學校",收生又太多,所以有時有d名氣真係可能比佢呃鬼左!

簽名被屏蔽

回覆 3# smlak_lee 的文章

聽完你咁講,我覺得最有問題係個校長囉,偏偏校長就係幼稚園個靈魂人物....咁你K1會唔會轉幼稚園?

咁麗港城個間好唔好架??

呢間學校有朋友的囝囝讀過都唔鐘意, 但係唔鐘意個環境, 因為對出係馬路, 危險同上堂嘈.
因要坐校車, 一定要在泳池那邊出入.

題外話, 你間學校對學習檔案 (成長冊)的處理未係我見過的最衰, 有d學校衰到, 每次見完家長一星期要交回. 之後每半年的家長日派一次, 如果唔係讀到k3畢業, 中途走左就唔派回.

我覺得迦南D老師,都幾cool.

除左呢D問題仲有無?我小朋友下年年頭會插班讀N1,我都有好多野擔心緊!!!!

原帖由 shanshan16 於 11-9-16 08:12 發表
本來呢間學校收左我阿女,不過我最後都選擇讀第二間。其實你之前都應該有心理準備架啦!因為佢地呢d算係"搵錢學校",收生又太多,所以有時有d名氣真係可能比佢呃鬼左! ...

我係預左咩都會錢錢錢,但就估唔到咁離譜

原帖由 TKO_NANA 於 11-9-16 12:43 發表
聽完你咁講,我覺得最有問題係個校長囉,偏偏校長就係幼稚園個靈魂人物....咁你K1會唔會轉幼稚園?

我會再搵另一間,應該唔會響到升K1
‹ 上一主題|下一主題