用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 宏信適合資優兒嗎?
go

宏信適合資優兒嗎? [複製鏈接]

請問如果小朋友是資優, 學習上好主動, 好發問, 專注力強, 但性格比較內斂和社交上比較被動, 適合讀宏信嗎?

好苦惱, 怕一般學校不能讓他好好發揮好發問的精神, 也怕他對上課模式感到悶. 如果課程對他不夠挑戰性, 本來好學專注的仔會變成發白日夢. 現在他在幼稚園就是如此.

但另一方便又怕宏信學生不知是不是大都很好動, 上課discipline方面是否Ok, 阿仔比較內向斯文, 感受比較敏感.

有沒有比較認識宏信的人給我一點意見參考一下. 萬分感激!
   0    0    0    0

有沒有人可以幫幫忙?
或者邊TYPE小朋友最適合或不適合?

原帖由 littleteapot 於 11-9-16 10:55 發表
有沒有人可以幫幫忙?
或者邊TYPE小朋友最適合或不適合?

已有 report ?? 你小朋友依家係幼稚園, 我知道一般政府 "認可" 既係要 六歲先接受測試先為準確

未TEST, 就因為我知要六歲. 不過明顯資優特質......到TEST後, 都已經開始上小學了, 所以要想預早清楚.

回覆 3# bananalemon 的文章

以你所認識的宏信, 你覺得這類學生適合嗎?

My son also seems gifted.He now K3 and he loves Maths so much.But,LA has no Maths lessons that I just doudt LA is suit for him or not.Btw,You can check before 6 yrs old,but not too accurately. (My son did it last mth)

如果只係因為對數特別有 "潛質" 既, 去唔去宏信, or 去 d 咩學校都一樣遮, 只要你一路比 d 關於數既課程佢上下, 上得好喇, 又或能跳級喇, 咪同學校講上數學堂時上高一班 law, 同資優唔資優無咩直接關係, 數 ~ 好多都可以做到

反而, 絕大部份既資優學生同家長苦惱既都唔會係 "級數" 同 "程度" 問題, 呢 d "客觀" 既 "內在" 因數先係真正或最終的大原則

原帖由 littleteapot 於 11-9-16 00:42 發表
請問如果小朋友是資優, 學習上好主動, 好發問, 專注力強, 但性格比較內斂和社交上比較被動, 適合讀宏信嗎?

好苦惱, 怕一般學校不能讓他好好發揮好發問的精神, 也怕他對上課模式感到悶. 如果課程對他不夠挑戰性, 本 ...

我諗你要講得清楚D, 佢係邊方面gifted, 有乜特質支持你感覺佢係gifted 先. 否則好難比意見.

你以上mention的, 似"亞氏保加"多d. (當然我唔係CP, 我都係講吓)

LA唔係冇maths堂, 每日都有, 只不過係溶入左TFI.
在LA, MATHS叻的小朋友大把, Y3計中學數 (份數小數混算, 代數), Y3中28個小朋友, 有最少6-8個都attain 呢個level, 不過, 佢數叻, 真係未必係"資優"
"資優", 有好多個indicators, 亦都未必係"資優"就可以跳班.  真係要搵CP做左評估先, 有懷疑, 搵家家CP做啦, 5歲都做的, 而且真正明顯係"資優", 5歲的report都好valid.

回復 8# 小豆媽 的帖子

他的logic很強。老師都說他舉一反三。每事問, 身邊的人都覺得他問的問題像是很大個仔似的。不過, 就是斯文內向一點。適合嗎?

原帖由 小豆媽 於 11-9-21 04:32 發表

我諗你要講得清楚D, 佢係邊方面gifted, 有乜特質支持你感覺佢係gifted 先. 否則好難比意見.

你以上mention的, 似"亞氏保加"多d. (當然我唔係CP, 我都係講吓)

LA唔係冇maths堂, 每日都有, 只不過係溶入左TFI.
在 ...

謝!我都打算去assess下, 雖然未夠六歲, 但差少少都應該不至令report準確度太低吧.
‹ 上一主題|下一主題