用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分選德信有無機會
go

15分選德信有無機會 [複製鏈接]

如題, 聽聞佢好多世鸗位, 而且又有好多係德幼直升德小, 所以街外位剩好小, 只得15分, 又無私校在手, 是否選其他會安全些???
   0    0    0    0

THANKS
難怪很小人討論AND回應, 在NET31見家長個個只是討論最HIT果4間小學, 其他真是想知也難!!!!

機會應該幾大嘅.(我唸)因為31校網有兩間油天加循道.而且又係男校.
小兒讀德幼.但多數都會考慮循道小學.因為有循中,但我仔在德信幼稚園讀得好開心.正在頭痛中.

回復 4# JUNEYEUNG 的帖子

循道今年難考嗎 ? 您們知他程度怎樣 ?

請留意, 沒有記錯德信中學是私校, 地點在沙田.

回覆 5# MMHH 的文章

循道都係熱門.20分都要抽.
我今年去左佢地嘅簡介會,佢地啲功課一般在一小時內可以做完.唔會分精英班.我覺得幾好.今年有79個循小學生入到循中.一半多啲.
德信中學係直資.好似在馬鞍山,具體位置唔係好清楚.因為冇唸過讀德信中學.好遠呀.

小兒20分,考慮緊新油天(搏一搏)定係德信

聽說循道課程深, 擔心小兒吃力, 故選擇德信, 好多人說比NET31中的4大名校較淺小小, 但都不知是否真的,(因沒有在讀的家長回應, 很遺憾), 希望沒有選擇錯誤

聽聞是有拔尖,
簡會中亦有媽咪聽過有
但不會分班, (他好像不是稱呼 " 拔尖" )
不知從什麼" 年級"侯開始拔尖,
並怎樣提供資源給這些學生 ?

有沒有人知道 ???

原帖由 babywoman 於 2011-9-19 02:29 PM 發表
循道都係熱門.20分都要抽.
我今年去左佢地嘅簡介會,佢地啲功課一般在一小時內可以做完.唔會分精英班.我覺得幾好.今年有79個循小學生入到循中.一半多啲.
德信中學係直資.好似在馬鞍山,具體位置唔係好清楚.因為冇唸過 ...
‹ 上一主題|下一主題