用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 各位禧年家長, 希望大家可以俾d意見我
go

各位禧年家長, 希望大家可以俾d意見我 [複製鏈接]

0    0    0    0

馬主, 馬循, 禧年及靈耀根本就係成個馬鞍山既大熱
不過你有冇參觀過所有學校呢??好既唔好既都要睇下

其實身為家長的並"不是"要選最好既學校比小朋友, 而是要選"最合適"既學校比自己既小朋友

每個人睇法同要求都好唔同....
你唔親身去過咁多間, 你係搵唔到心儀的
聽人講?這只是佢既睇法, 同你冇關

老實講
上面4大裡面, 其中有一間我原本係放第一的, 去完參觀之後, 我把佢踼到第5位後

傳統 / 活動教學
其實現在我都分唔開禧年係傳統 還是活動, 一半半la

老師是否比較嚴厲 / 嚴肅
一二年班d老師都會鬆手d
到左三年班,我認為變得重手左, 功課明顯多左同深左, 做唔齊功課要訓企
我反而會留意老師之間有冇團隊精神, 同埋識唔識用不同的現代化教學工具, 有否與時並進

小一的功課量多嗎?  會否有很多默書, 測驗?
1.5hour內可以做完, 視乎小朋友集中力如何, 不過overall我覺得ok
默書開始時係一個星期中默, 一個星期英默, 跟住下學期就一個星期中英都有
其實我覺得間間差唔多

測驗(叫評估)
唔計入考試分, 我反而唔會理佢, 唔會叫小朋友溫書, 由得佢睇下佢識幾多野

精英班
小一小二冇分, 平均分班
小三分成ab班 同cd班兩類
谷唔谷?要問高年班家長lu
不過如果小朋友谷唔來, 又點會放入精英班呢
其實用另一個角度睇, 只是把學習能力高低既小朋友分開, 有d小朋友學得快, 咪可以教多d野law, 學得慢咪比多d時間教好佢, 等佢可以keep住上

乙一及乙二都填寫禧年為第一志願, 才可以叩門?  
仕何一暑學校都係多填第一志願一定有分加, 比你係校方都會la, Fans wor!! 不過唔填都可以入到, 阿囡既同學係成功例子

十分同意Hellokm的意見, 既然你已選了4間心儀的小學, 我都覺得你應盡量抽時間去參觀了解下每一間小學, 然後才選最合適的給自己既小朋友! 亞女當年是第一志願入禧年(參觀比較過之後才選的), 現她已3年班, 佢好喜歡學校的生活和教過佢的老師們。

功課/黙書量多與少, 真是視乎每個小朋友的性格和能力, 亞女小一小二, 做完功課後還有時間睇電視和上不同的興趣班. 現小三, 功課明顯深咗和多咗, 已無咗睇電視的時間lu。

以我亞女的性格是一個可以谷的人, 所以我是贊成分精英班(有精英班和普教中是我喜歡禧年的原因之一) .

其實依家我覺得, 每間小學都分別不大.
當初選禧年, 首選是因為在屋企樓下. 方便

在禧年, 小一/小二, 仔仔大多數也可在學校做完功課, 所以都不是太辛苦. 輕鬆的

但升佐小三, 事實係忙了很多. 可能因為要應付TSA

現剛剛升小四...功課真的不少, 有些吃不消. 希望遲少少會好些...
‹ 上一主題|下一主題