用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 K1 帶書問題
樓主: 松鼠隊長
go

K1 帶書問題 [複製鏈接]

回覆 6# pomelo_tea 的文章

我班的班主任回覆我們的紙仔說 是放在家中, 不用帶

唔通真係班班都唔同...... 咁家長們自行多溝通都荏好難攪~~~

回覆 9# pomelo_tea 的文章

絕對讚成......

但.....好似班班都唔同口吻.......

我地A 班

藍色歌書一直無帶, 我估唔駛帶呀?!
節日書, 見最後嗰頁填咗色(無印仔), 問咗阿仔幾次, 可能嫌我煩, 佢俾我拎走咗兩日.

好在收到password, 雖然得兩張相見到阿仔, 但見佢幾開心, 都有d 安慰. 不過, 真係無諗過開學十幾日, 老師都唔聯絡吓家長, 我見往年都係一個星期左右就有電話.

原帖由 阿仔媽媽 於 11-9-19 04:01 發表
我地A 班

藍色歌書一直無帶, 我估唔駛帶呀?!
節日書, 見最後嗰頁填咗色(無印仔), 問咗阿仔幾次, 可能嫌我煩, 佢俾我拎走咗兩日.

好在收到password, 雖然得兩張相見到阿仔, 但見佢幾開心, 都有d 安慰. 不過, 真係無 ...

我都係呀...日日係度等電話, 想知道阿仔在新學校既野, 但就日日都好失望~~

這樣呀, 我都問多次個班主任先,因為上次同佢通電話,佢都有頗詳細同我講什麼原因不需要帶某些書,(但沒有提及過粉藍色那本),而其他的就話每日都帶.

而且我都有在唔同日子問過阿囡,老師有冇用過這本書,佢都話有,所以我都冇特別為意.

這樣吧,遲幾日等我放假去接阿囡時,問一老師再話你地知呀!

今日開始有習作(趣味遊戲集)要做啦~
不過, 唔知係咪&幾時要交?  

麻煩知道嘅家長報吓料 ~ 感激!

回覆 1# 阿仔媽媽 的文章

我都唔太記得班主任在迎新日講話幾時要交了...... 淨係記得佢話每日都有功課, 而且又要在7個工作天內睇完圖書填問卷再交回圖書...... 當日聽完已目瞪口呆
唔理了...... 今晚做左入返落個通告袋睇下明日咩反應吧.........

好似第二日交,不過唔知有冇記錯....

原帖由 阿仔媽媽 於 11-9-19 14:24 發表
今日開始有習作(趣味遊戲集)要做啦~
不過, 唔知係咪&幾時要交?  

麻煩知道嘅家長報吓料 ~ 感激!

我唔記得係咪每日有功課,不過我記得我果班話圖書係隔個禮拜先還,唔只7日的。

原帖由 松鼠隊長 於 11-9-19 21:28 發表
我都唔太記得班主任在迎新日講話幾時要交了...... 淨係記得佢話每日都有功課, 而且又要在7個工作天內睇完圖書填問卷再交回圖書...... 當日聽完已目瞪口呆mouth:" />
唔理了...... 今晚做左入返落個通告袋睇下明日咩反 ...

往年家長報料:

閱讀報告12日要交一次, 分兩部份:
1. 校內借書- 有相關作業要做
2. 屋企自己睇咗咩書

應該10月先開始.

功課係會日日都有, 所以我諗應該係要即日做, 第二日交

You can call the teacher, if she is not available, you can leave the phone number to her, and she will call you back ga!!

原帖由 mianyang_99 於 11-9-19 08:57 發表

我都係呀...日日係度等電話, 想知道阿仔在新學校既野, 但就日日都好失望~~
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

回復 4# pomelo_tea 的帖子

噢, 原來我記錯7個工作天..... 哈哈哈.....

回覆 4# 阿仔媽媽 的文章

屋企睇左咩書.......

唔....... 請問有經驗的家長們會自己買書定再到公共圖書管借呢?

兩樣都有...去圖書館借多!!
原帖由 松鼠隊長 於 11-9-20 18:29 發表
屋企睇左咩書.......

唔....... 請問有經驗的家長們會自己買書定再到公共圖書管借呢?

回覆 1# sllau 的文章

睇怕又耍拎返十幾年前的圖書証出來了.....哈哈哈

原帖由 viandes 於 11-9-20 12:59 發表
You can call the teacher, if she is not available, you can leave the phone number to her, and she will call you back ga!!

尋日老師終於call左我啦...不過唔係同我傾計, 而係話我聽阿仔係3樓個indoor playground玩時, 撞到眉心咋~~

原帖由 sherry_wong 於 11-9-20 11:30 發表
功課係會日日都有, 所以我諗應該係要即日做, 第二日交

呢兩日都有填色功課做...唔知係咪兩本功課冊輪住做呢??
咁即係日日都要做??

順便同小朋友申請埋圖書證,又可以借多6本!哈哈...
原帖由 松鼠隊長 於 11-9-21 12:28 發表
睇怕又耍拎返十幾年前的圖書証出來了.....哈哈哈

回覆 1# sllau 的文章

咁細個可以申請嗎???
‹ 上一主題|下一主題