用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 1B班同學交流區
樓主: crystalwsm
go

1B班同學交流區 [複製鏈接]

昨日讀含英咀華時,我覺得老師有教,但阿女仍有些發音不準。她說讀五次就可以,不知是真是假,但家課日誌寫"背",應該要背的。下面有一行"家長/學生/老師簽名",是否每人都要簽呢?識背才簽?

原帖由 sharon2005 於 11-9-22 12:42 發表
junemum & huenhuenmum

Thx.

另尋日要背的『含英咀華』(一),在上堂時不知有無教讀音同意思,因阿囝完全好似未讀過d字,定係阿囝上堂時聽唔明老師教咩?

到目前為止,感覺抄寫的功課不是太多,但好多功課(如LT / 數工等)都要考學生 ...

阿女都話老師教咗,不過佢話唔識讀。小女和我的普通話很水皮,我只好用廣東話同佢背住先!

至現在,功課量不算太多,但功課頗深!加油呀各位!

係呀,英文科功課都幾深,好驚追唔上!

原帖由 huenhuenma 於 11-9-22 13:27 發表
阿女都話老師教咗,不過佢話唔識讀。小女和我的普通話很水皮,我只好用廣東話同佢背住先!

至現在,功課量不算太多,但功課頗深!加油呀各位! ...

我最擔心係數學。

原帖由 crystalwsm 於 11-9-23 00:19 發表
係呀,英文科功課都幾深,好驚追唔上!

想問英文Spell 1-20,是否要默書?或已默了呢?因其他班已默.....

剩係見寫咗手冊,唔知幾時默,本來今日中文都要測驗,但呀囡話無測到,定係測咗佢唔知呢?

我昨晚問阿女,佢都話無中文小測!
英文亦都無默1-20!

我地1A班昨天有中文小測, 亦已經上堂串了1-20(不過冇默到),可能每一班的安排都不同.

原帖由 huenhuenma 於 11-9-27 07:45 發表
我昨晚問阿女,佢都話無中文小測!
英文亦都無默1-20!

我囡嗰班無默1-20 , 只係上堂全班一齊串字 ( 唔知真定假 ) , 同埋侵日巳測中文

原來1B班昨天真的沒有小測,仔仔同我講我還以為他在學校發夢,連測驗也分不清。但不是每班一樣的嗎?看來每班的功課量和進度是不同的.....

原來中文在昨天測驗了,我之前同阿女溫過下,但星期一無測之後就無再溫,今次又突然測番,真係比佢殺到一個措手不及!

阿女昨晚話星期二小測中文。
今個星期四數學小測!

請問大家昨天的科研功課是做什麼?是找圖片嗎?

原帖由 huenhuenma 於 11-9-28 10:28 發表
阿女昨晚話星期二小測中文。
今個星期四數學小測!

科研堂派咗一本綠色嘅薄,要做味覺測試的功課,畫甜酸苦辣的食物,下星期一交!

原帖由 crystalwsm 於 11-9-28 16:56 發表
科研堂派咗一本綠色嘅薄,要做味覺測試的功課,畫甜酸苦辣的食物,下星期一交!

請問小朋友有冇話一定要畫上堂試咗的食物, 例如 lemon 糖是 "酸", 蝦條是辣??
~*~*~*~切言實多勝友,天白雲任爾遊。~*~*~*~
        我個小寶寶係2005年1月20日出左世啦!!

我問過阿囡,佢話老師無講,但我估係其他食物都得,甜酸苦辣分兩堂科研堂試味,第一堂試"甜",第二堂試"酸苦辣",老師隨意叫學號出嚟試味,唔係個個小朋友試晒四種味,所以我估家課可以畫其他食物,以上內容只是阿囡憑記憶講番,唔知真唔真得晒!

原帖由 922yin 於 11-9-28 17:41 發表

請問小朋友有冇話一定要畫上堂試咗的食物, 例如 lemon 糖是 "酸", 蝦條是辣??

原帖由 crystalwsm 於 11-9-29 08:32 發表
我問過阿囡,佢話老師無講,但我估係其他食物都得,甜酸苦辣分兩堂科研堂試味,第一堂試"甜",第二堂試"酸苦辣",老師隨意叫學號出嚟試味,唔係個個小朋友試晒四種味,所以我估家課可以畫其他食物,以上內容只是阿囡憑記憶講番,唔知真唔 ...

唔該晒!! 原來唔係個個小朋友都有得試味...
最後, 我個女都係要畫堂上老師提過的食物, 我由得佢lu... ^^
~*~*~*~切言實多勝友,天白雲任爾遊。~*~*~*~
        我個小寶寶係2005年1月20日出左世啦!!

请问国庆工作纸共有多少张?我只得一张细

我都係得一張細,前後都係有關國旗嘅連線,反而英文科第一樣功課:3/10 LA1 就唔係好明係乜?LA即係listening assessment,咁個意思係要做工作紙定係3/10做聆聽評估?因為阿囡無呢張工作紙,我驚佢唔見咗,有無媽媽幫到我?

原帖由 Amaze 於 11-9-30 22:06 發表
请问国庆工作纸共有多少张?我只得一张细

crystalwsm, thanks ah!!
我見隔離班有一張大一張細,所以就擔心又執吾齊野。
Listening assessment 我都沒有工作紙,所以我估手冊只是提醒那天有assessment。
‹ 上一主題|下一主題