用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 1B班同學交流區
go

1B班同學交流區 [複製鏈接]

雖然一年級已有平台交流,但小囡較為被動及大頭蝦,需不時向各位請教班中事宜,望大家不厭其煩,多多指教,謝謝!
   0    0    0    0

請各位多多指教!

1B (葉老師 )
sharon2005(男)
Huenhuenma (女)
wingyu0704 (女)
Amaze (女)
922yin (女)
Junemum (女)
Baby Hei (男)
crystalwsm (女)

多多指教

阿仔就係勁大頭蝦,問他什麼都不知道?
由於早排調位之故,想問下有無小朋友拿錯了小兒(梓熙)份足背健康檢查份報告,謝謝!

小女也在1B,經常發白日夢,很需要大家多多提點。
想請問,老師在手冊上寫下星期四帶回書法用具及交書法功課,但下星期四是C day,沒有視藝堂,那是否下星期三B day 帶視藝用品,星期四C day 帶書法用品?

回復 5# Amaze 的帖子

我都有同樣疑惑?另外,有否接返學的家長,是否有張一人一職表貼在黑板,如有可否給我copy,謝謝!

我尋日睇手冊都覺得睇唔明,今日終於更正番係下星期三Day B,但係手冊寫要交練習,想請問要做乜嘢練習?

原帖由 Amaze 於 11-9-15 14:27 發表
小女也在1B,經常發白日夢,很需要大家多多提點。
想請問,老師在手冊上寫下星期四帶回書法用具及交書法功課,但下星期四是C day,沒有視藝堂,那是否下星期三B day 帶視藝用品,星期四C day 帶書法用品? ...

我明早會跟阿囡番學校,等我聽日睇睇先!

原帖由 Baby Hei 於 11-9-15 15:11 發表
我都有同樣疑惑?另外,有否接返學的家長,是否有張一人一職表貼在黑板,如有可否給我copy,謝謝!

回復 7# crystalwsm 的帖子

練習 = 毛筆練習,同學們已在堂上用鉛筆在宣紙上起了字頭。
另外,在中文課大綱上,21/9 有中作評估,有沒有人知考什麼?

我都不知道中作評估是什麼。至今為止,好像中文比較多功課和評估。第一次做的閱讀理解有點難,19/9 中文小測,不知怎樣温習才好。

原帖由 Amaze 於 11-9-15 17:19 發表
另外,在中文課大綱上,21/9 有中作評估,有沒有人知考什麼?

大家可到學校網站,登入通告的版面,下面有2011年度書法影片,click入一年級看看.

原帖由 crystalwsm 於 11-9-15 17:06 發表
我尋日睇手冊都覺得睇唔明,今日終於更正番係下星期三Day B,但係手冊寫要交練習,想請問要做乜嘢練習?

哦,睇到啦,唔該晒Amaze,如果唔係又欠交啦,謝謝!

原帖由 Amaze 於 11-9-15 17:19 發表

我也不知道會評估什麼,今日見到下星期中文有小測,就開始聽隻CD,同阿囡一齊讀課文,因為我D普通話真係好普通!

原帖由 junemum 於 11-9-15 18:12 發表
我都不知道中作評估是什麼。至今為止,好像中文比較多功課和評估。第一次做的閱讀理解有點難,19/9 中文小測,不知怎樣温習才好。

唔該晒sharon2005!

原帖由 sharon2005 於 11-9-15 20:15 發表
大家可到學校網站,登入通告的版面,下面有2011年度書法影片,click入一年級看看.

另外,阿女话老师已在手册P.35叫同学抄下评估资料,但阿女只写下‘HO' 两个英文字 ,有没有人帮到我?

想問大家,特別1B班,書法用具派咗什麼?是否所有已派?

我不知道是否每個人都收到,但我個女星期三放學後跟校車帶回一袋書法用具,裏面有毛筆,宣紙,紙鎮,墨,等等.

原帖由 Baby Hei 於 11-9-16 10:17 發表
想問大家,特別1B班,書法用具派咗什麼?是否所有已派?

應該已派齊所有書法用具, 有墨, 宣紙, 毛筆, 紙鎮, 筆卷, 碟 及 畫毯.
~*~*~*~切言實多勝友,天白雲任爾遊。~*~*~*~
        我個小寶寶係2005年1月20日出左世啦!!

原帖由 Amaze 於 11-9-15 20:30 發表
另外,阿女话老师已在手册P.35叫同学抄下评估资料,但阿女只写下‘HO' 两个英文字 ,有没有人帮到我?

吓, 乜手冊p.35 有抄到評估資料呀??
我囡提都冇提過呀... 今晚要返去睇下...
~*~*~*~切言實多勝友,天白雲任爾遊。~*~*~*~
        我個小寶寶係2005年1月20日出左世啦!!

回覆 19# 922yin 的文章

我女都無提過有寫野系手冊到.
佢有時寫家課冊都系寫D, 無寫D. 通常都上網對一次有無寫齊.
今晚再check真本手冊先.
‹ 上一主題|下一主題