用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問多唔多mama諗住pn報一間幼兒園,k1再幫小朋友轉校嫁 ...
go

想問多唔多mama諗住pn報一間幼兒園,k1再幫小朋友轉校嫁﹖ [複製鏈接]

因為pn同k1-3讀同一間,跟pn同k1-3分開,選校時其實會有好大分別。我見有些mama說pn揀就近,k先揀一間可易d升心儀小學嘅幼稚園。但實情又是否可以﹖會否因為小朋友讀開哪間 ok 而最終在讀k1時無幫佢轉校呢﹖又或者轉校對小朋友影響大嗎﹖(始終要離開熟悉的校園、老師及同學)

由於我小朋友今年要開始報pn了,但在選校時遇上n樣煩惱,eg交通、升小、教學法、口碑……如果揀就近,出年再算,感覺好像只是將決定推遲一年(有點不負責任 );但自己住果區又真係無質素佳又有pn班的幼稚園(或易於升讀心儀小學的幼稚園)………實在令人苦惱不已。

大家可否畀畀意見呢﹖
   0    0    0    0

我都同你遇到相同既問題...不過我既選擇係就算PN都搵間好既比佢...萬一出年真係唔好彩轉唔到心儀既K1都仲可以keep住讀囉...唔知你又係唔係咁諗呢????

醒目開學勳章 貢獻勳章

揾間你唔介意bb讀4年嘅學校,然後... K1時再報心儀KG,有好d嘅就轉,無就留低
恐龍家

我都想pn都搵間好嫁
不過,我屋企附近有pn又有k的幼兒/稚園唔多
我又唔想n時已經要bb坐校車去好遠……
加埋我要返工
bb最好返全日
所以選擇更少……

原帖由 神婆小茜 於 11-9-15 08:50 發表
我都同你遇到相同既問題...不過我既選擇係就算PN都搵間好既比佢...萬一出年真係唔好彩轉唔到心儀既K1都仲可以keep住讀囉...唔知你又係唔係咁諗呢????

多謝你建議呀
我都係咁諗
不過,咁bb一開始讀n
就好有機會要返幾遠吓(因為我住果頭無咩好嘅幼稚園係有pn嫁)
呢樣就係我最頭痛嘅原因

原帖由 小曳人 於 11-9-15 12:16 發表
揾間你唔介意bb讀4年嘅學校,然後... K1時再報心儀KG,有好d嘅就轉,無就留低

醒目開學勳章

我想問吓你bb果間n係咪在家附近呀﹖

原帖由 himuimui 於 11-9-15 16:19 發表
My son now is N1 and can directly to K1-3.
So I will interview some famours K1- SC, KV. If success, change to another good K1, if not, I still have a good K1 to stay.

醒目開學勳章

icic...咁你bb返學係搭校車定係有人湊返學呀﹖
2歲人仔坐長途車……我始終唔太放心呢……

原帖由 himuimui 於 11-9-16 08:44 發表
I live in ShumShuiPo and my kid's N1 is in KLN Tong.

醒目開學勳章

10 min is really okay wor...
i think it will take over 30 min...(hahha... i am a hk island mama and not familiar with kln)

原帖由 himuimui 於 11-9-16 12:32 發表
haha, school bus only take 10 mins, all with seat belt and a ee on bus to take care kids. So not too long.

回復 1# lalamike 的帖子

其實有好多好0既幼稚園,都係要先讀佢地pn班才會優先比佢地讀埋幼稚園0架,(我指係有pn的出名幼稚園)如果唔係k1都幾難入得倒

原帖由 lalamike 於 11-9-15 00:38 發表
因為pn同k1-3讀同一間,跟pn同k1-3分開,選校時其實會有好大分別。我見有些mama說pn揀就近,k先揀一間可易d升心儀小學嘅幼稚園。但實情又是否可以﹖會否因為小朋友讀開哪間 ok 而最終在讀k1時無幫佢轉校呢﹖又或者轉校對小朋友 ...

lalamike,
你那邊, 維紀吾ok咩!?

回復 1# BabyDim 的帖子

babydim:
維記半天咋
同埋佢收我囝囝先算啦
n咁多人報
唉~~

你肯定吾揀半日? 如我住你那邊, 應該會選維記, 情願想其他辦法 handle 另外半天.
咁你都無咩選擇囉窩! 一係揀明X, 一係揀一D有學券既學校啦, 好多有學券的學校都有whole day session.

Interview 既野, 好難講, 好多幼稚園都係睇家長多過睇學生,(特別係N1) 我覺得, 你的談吐有很大優勢, 學校會喜歡你這type 的家長.:)

其實我已經開始報咗1、2間半日pn嫁喇
因為真係無咩全日選擇
明x你係指明慧﹖定明我﹖
pn無學券喎
你是指上到k有學券嗎﹖
但果d有學券嘅 kinder
佢地嘅pn應該好難入呢
eg st paul? eg 蘇浙﹖

至於interview
哈~~畀你笑c
我唔識講嘢嫁
尤其係面試
不過都希望承你貴言
有學校收我(個仔)啦

原帖由 BabyDim 於 11-9-20 08:39 發表
你肯定吾揀半日? 如我住你那邊, 應該會選維記, 情願想其他辦法 handle 另外半天.
咁你都無咩選擇囉窩! 一係揀明X, 一係揀一D有學券既學校啦, 好多有學券的學校都有whole day session.

Interview 既野, 好難講, 好多 ...

其實就算小朋友入到間好嘅學校讀N1, 媽媽都會再報其他學校讀K1, 人總是貪心的, 雖然係好,但希望可以更好....

如K1冇offer就留守原校都ok.

醒目開學勳章

其實我或者真係一個懶媽媽啦
因為我一向都係諗
如果入咗一間好嘅學校讀n1
我係唔會之後再幫bb報其他學校k1嫁喇
哈~~ (that's why 我好緊張佢入咩n1囉 )

原帖由 cow1303 於 11-9-21 10:56 發表
其實就算小朋友入到間好嘅學校讀N1, 媽媽都會再報其他學校讀K1, 人總是貪心的, 雖然係好,但希望可以更好....

如K1冇offer就留守原校都ok.

你囝囝真係好叻啊
我囝囝又唔掂啦
佢又係未識講嘢
但對於指令
係佢鍾意就聽
唔鍾意就唔理(多數情況都係唔鍾意啦)
仲鍾意四圍走
唔會坐定定
所以我都好驚老師叫佢做d指令時
呢位少爺仔會唔畀面走咗去呀~~~

原帖由 himuimui 於 11-9-21 10:57 發表
When my kid interview N1 last year, he had no talk, only did what the teacher request around 70%  and still in 3 rec'd 2 offers. ( N1 in KLN Tong )
So don't worry. Only ask your kid keeps smi ...
‹ 上一主題|下一主題