用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問是否要父母及小朋友也是天主教徒才有分? ...
go

想問是否要父母及小朋友也是天主教徒才有分? [複製鏈接]

想問是否要父母及小朋友也是天主教徒(受洗)才有分?
   0    0    0    0

原帖由 南南媽咪 於 11-9-14 12:06 發表

For catholic schools - YES.

回覆 1# 南南媽咪 的文章

父(或)母是教友小朋友才可領洗。

醒目開學勳章 王國長老

唔係, 我女都係自己去上慕道班然後領洗
不過一般係足4歲或以上至可以上慕道班, 趕唔切拎5分報小一架喇

原帖由 MW9919 於 11-9-14 01:35 PM 發表
父(或)母是教友小朋友才可領洗。

一般五歲以下嘅小朋友都要父或母係天主教徒先可以領洗。有啲堂區更嚴,年齡要求降至三歲以下。
如果超過五歲,無論父母係唔係天主教教友,小朋友都必須上主日學,到小四至小五先可以領洗。

回覆 4# Charlotte_mom 的文章

聖方濟各堂主日學除為公教兒童作靈性培育,亦讓未領洗之兒童得以認識及親近天主。課程其中一項,是要令兒童清楚明瞭聖體聖事之意義,故本堂主日學學生如欲領受聖洗聖事,須符合下列規則:

1. 兒童父母任何一方在孩童出生前已為天主教徒,卻未為子女在年幼時領洗,該童需接受主日學課程培訓至聖體下班及參加主日學最少三年後,始能領洗。

2. 父母在兒童入讀主日學後始成為教友者,其子女亦需接受三年以上主日學課程培訓,始能領洗。

3. 兒童雙親均非公教教友者,該童需接受主日學課程培育三年以上,至少年滿十二歲並在父母同意下,始能領受聖洗聖事。

4. 兒童參與主日學的出席率及其上課表現,亦為領洗考慮因素。

***請問你個女有幾大?可以一個人上主日學同領洗?但呢個討論區係小一選校喎。***

兒童係返主日學,青少年同成人先至返慕道班。

屯門贖世主堂信仰培育班

此乃三年制課程,專為有意認識天主教信仰的學生而設,內容主要教授天主教教理。學生完成課程後便可領受入門聖事(聖洗、聖體及堅振)。

報讀年限:小五至中一學生

1. 此乃三年制課程,適合未領洗的11至13歲學生報讀。

2. 若父母同是非教友,學員完成課程後也可以領洗。

小孩子自己上主日學唔奇的, 我仔3 歲都自己上. 同埋我果邊堂區好清楚, 就算兒童, 未領洗上的叫 "慕道班", 領左洗上的叫 "主日學".

單以樓主問題, 學校只睇學生的領洗紙計自行分, 唔會理父母. 當然如在本港, 父母雙方不是教友, 通常都不會給小朋友付洗囉.

醒目開學勳章 王國長老

我只係答返"要父/母係教徒至可以領洗"果一項, 我個女係小一至上主日學(我間CHURCH係聖安多尼堂區, 又無分得咁仔細未領洗叫慕道班同領左洗既主日學), 小3領洗(唔記得小3定小4)
如果要apply to小一選校, 即係以5分為目標, 當然咩主日學都唔駛講, 因為一定上唔切喇 (以我所知最細都要4歲至開始)

原帖由 MW9919 於 11-9-15 01:35 AM 發表
***請問你個女有幾大?可以一個人上主日學同領洗?但呢個討論區係小一選校喎。***.

一般天主教主日學由K2開始收生。但亦有個別堂區設有幼兒主日學。

原帖由 南南媽咪 於 11-9-14 12:06 發表

絕大部分學校,特別是勁熱的學校是指定小朋友必須是教友才可有五分,但亦有個別學生接受父或母是教友就可,所以你填表前要問清楚心儀學校!
8-)
‹ 上一主題|下一主題