用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 剛轉入來讀, 請各位家長幫忙!
go

剛轉入來讀, 請各位家長幫忙! [複製鏈接]

阿仔14/9 才第一天上學1c班插班, 很多事想請教各位家長 :

1. 土瓜灣校巴已冇位, 有冇家長知有冇其他校巴可以有位?
2. 冇上之前暑期預備班, 有冇much嘢要留意及教了甚麼?
3. 學校有冇much嘢要留意?
4. 老師如何?  你地小朋友上了幾日, 有much 意見?
    有冇投訴?
5. 1c 班同學仔的媽咪, 可否pm你們的聯絡資料, 我怕
    阿仔有好多錯漏, 可能要大家幫忙, 以便查詢!

其實尚有好多疑問, 都唔知點問?

問咁多問題, 希望各位見諒!  期望好心人幫吓手啦!!!
   0    0    0    0

1. 土瓜灣校巴已冇位, 有冇家長知有冇其他校巴可以有位?  校巴線路好少overlap, 呢個幫唔到你

2. 冇上之前暑期預備班, 有冇much嘢要留意及教了甚麼?
我亞仔升小二, 去年派了一份"自學"小冊子, 其實內容係小一上學期頭三課既中英文生字和數學加減

學校行政OK, 跟一般傳統學校差不多.

4. 老師如何?  你地小朋友上了幾日, 有much 意見?
    有冇投訴?
學校老師流失不大, 年年被安排教小一既老師都係有經驗和喜歡細個D既學生

5. 1c 班同學仔的媽咪, 可否pm你們的聯絡資料, 我怕

1. 土瓜灣校巴已冇位, 有冇家長知有冇其他校巴可以有位?
csk校巴有好多條線經土瓜灣既喎, 你係咪都問過晒啦? 你住邊頭呀?

暑假前學校派咗一本書仔, 要小朋友係暑假時溫習入面既內容, 為升小一做好準備, 如果你有需要我可以e俾你, 不過依家都唔會太有時間去溫啦. 而適應班嗰幾日主要係俾小朋友熟悉下間學校, 帶佢哋認下啲地方、去下廁所、學習排隊同埋習慣下返小學啫, 無教過啲咩.

衣著要整齊, 放學後唔可以除淨件底衫周圍跑, 煲呔個V係要向下既.

有冇投訴?
我囝囝就好鍾意間學校, 不過本身太怕醜仲未聽聞有交到朋友仔.

我唔係1c班, 不過我都有pm你, 可能下年會同埋一班呢.

問咁多問題, 希望各位見諒!  期望好心人幫吓手啦!!!
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

多謝你們的回應, 其實有d問題我已收到資料, 這幾天阿你也很開心, 我放心了, 但他都是轉怕醜少出聲, 這幾天都要call 回校問, 但收了你們的pm, 因的幫了很大忙!  

anyway, thank you very much, keep contact, 你們是否會有facebook, 如有可以add 我!

回復 3# 維豬豬 的帖子

已收你的pm, thank you!

Keep contact!

ta410

請問你是否叩門入的, 你筆試之後有冇留底面試 ?
你點樣爭取到個位, 我都想幫個仔試下, 佢做左筆試無得面試, 我問在場老師佢地又話無機會的, 所以我無跟進.....可否教下我點做, 謝!
‹ 上一主題|下一主題