用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分基灣(愛蝶灣) vs 25分北循 - 請提供意見﹗ ...
go

20分基灣(愛蝶灣) vs 25分北循 - 請提供意見﹗ [複製鏈接]

20分基灣(愛蝶灣) vs 25分北循

兩間都是跨區﹔
請提供意見﹗謝謝
   0    0    0    0

如果係升中result,應該係基灣好d,但比北循谷,睇下你個小朋友谷唔谷得lor,兩間都幾好

原帖由 ohmygosh 於 11-9-12 14:45 發表
20分基灣(愛蝶灣) vs 25分北循

兩間都是跨區﹔
請提供意見﹗謝謝

其實我覺得我小朋友係屬於谷得0個種﹐所以想試下基灣。但20分吾知博吾博得過﹐同埋第一階段填基灣﹐第二階段又係填基灣第一﹐北循第二﹐萬一基灣入吾到﹐0甘會吾會連入讀北循的機會都無埋?

請各位比下意見

原帖由 晴天坊主 於 11-9-12 15:48 發表
如果係升中result,應該係基灣好d,但比北循谷,睇下你個小朋友谷唔谷得lor,兩間都幾好

基灣16,北循14,你係屬邊區?

因就算你跨區乙部有區限,大抽獎甲一要與第一階段計分之選相同才可叩門.

"第二階段又係填基灣第一﹐北循第二﹐萬一基灣入吾到﹐0甘會吾會連入讀北循的機會都無埋?">>當然抽就冒險,叩更無望(校長話咁冇誠意)

我地本身屬於將軍澳區﹐北循是我的母校(後來考入張祝珊英文中學)﹐再加埋宗教分之類﹐有25分﹐聽聞這樣的分數幾乎肯定必入

但20分基灣係咪應該都有相當機會呢?

請各位多給意見﹐謝謝。

原帖由 Jasmine-4711 於 11-9-13 16:35 發表
基灣16,北循14,你係屬邊區?

因就算你跨區乙部有區限,大抽獎甲一要與第一階段計分之選相同才可叩門.

"第二階段又係填基灣第一﹐北循第二﹐萬一基灣入吾到﹐0甘會吾會連入讀北循的機會都無埋?">>當然抽就冒險,叩更無望(校 ...

20分 基灣應該好有機會...

請問﹐'20分 基灣應該好有機會' 是指自行收生階段的情況嗎? 也是近年的情況嗎?

原帖由 lojo11 於 11-9-14 08:19 發表
20分 基灣應該好有機會...

原帖由 ohmygosh 於 11-9-14 11:06 發表
請問﹐'20分 基灣應該好有機會' 是指自行收生階段的情況嗎? 也是近年的情況嗎?

北循安全D
基灣好 hit. 20 分未必得

萬一唔得. 你又唔係果區. 大抽獎好窄
如排基灣一. 北循二 .. 2nd choice 可以話冇機

自2003年出生率多, 升上小一小朋友也增多, 心儀小學中纖機會也隨之而少. 加上你不是屬 14網 或16網. 既然有咁大的後盾, 我是你會選北循, 起碼9成入硬. 若想入愛蝶基灣, 等統一派位後, 自行再考, 博一博.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.
‹ 上一主題|下一主題