用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 請教現讀劍鳴的家長, 關於功課問題, 謝謝 ...
樓主: 萬樂豬
go

請教現讀劍鳴的家長, 關於功課問題, 謝謝 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問太約幾月到可以知道KM收吾收番讀K1呢?

謝謝!

原帖由 awowo 於 11-9-14 15:45 發表
當時我都有幫小朋友報出面K1, 因為:a)怕 KM唔收番 K1, b)心頭高,想找間更好。。。結果,KM收番,有幾間出面KG收,包括龍校,但最后都係留番KM!

點看小學派位? 係比去年差少少!但又代表甚麽?

至於兩次 assessment, 想起N班時,我 ...

Language study in KM

Dear all parents at KM,

whether language program at KM - English and Mandarian and Math are strong or not?    For English programs - are all conducted by native English speakers???

If compared with Think, St. Nicolas, ST Catherine, Learning Habituat, Luk Yeung, which will be better?

Regards

Project Approach

剛剛完成聖誕卡, 又黎個<提子>Project. 不過一齊做都幾開心嘅.

想問係唔係真係唔計分架!?
咁乜先計分呢?  Only 評估先計分?

project 唔計分的。

原帖由 hyatt 於 11-11-25 15:02 發表

hyatt, 謝謝!  只有評估先計分?

PROJECT用英文定中文做呀?
唔知係咪要整靚靚一份PROJECT咁交呢?定係只需搜集一頁頁資料就得?
頭痛 !

原帖由 hyatt 於 11-11-25 15:02 發表

對,只有評估計分的。

project可中文或英文,通常project第一日要攞d 資料回校,然後project week過後就要交project,多數係交一本書,有d同學仔會做得好靚,我通常上網搵一堆資料加d字整一本書。

頭痛, 今次主題係"提子", 點寫到個故事小書?

原帖由 LL222 於 11-11-28 13:13 發表
頭痛, 今次主題係"提子", 點寫到個故事小書?

提子有紅提、黑提、有核、冇核,提子的營養,提子可做的食物如提子餅、提子酒、提子乾、放在旦糕上的提子等,都唔太難啊。我地k1當年做「腳」,這個至頭痛,我當時只想到香港腳

原帖由 hyatt 於 11-11-28 14:00 發表

提子有紅提、黑提、有核、冇核,提子的營養,提子可做的食物如提子餅、提子酒、提子乾、放在旦糕上的提子等,都唔太難啊。我地k1當年做「腳」,這個至頭痛,我當時只想到香港腳 ...

哦.... 我仲以為要寫提子的故事, 提子做主角.....
咁真係易過寫"腳", 哈哈哈!!

我哋做 "草莓", 通告話要帶最少兩種不同種類的草莓或其副食品作比較和分享, 係咪要帶草莓蛋糕 或草莓糖 分給小朋友食?

原帖由 hyatt 於 11-11-28 14:00 發表

提子有紅提、黑提、有核、冇核,提子的營養,提子可做的食物如提子餅、提子酒、提子乾、放在旦糕上的提子等,都唔太難啊。我地k1當年做「腳」,這個至頭痛,我當時只想到香港腳 ...

回復 1# hellobaby007 的帖子

我地都做草苺,但要帶實物咩?
我以為利用文字圖畫作比較添!

"Please collect at least 2 kinds of strawberries or their food products for comparison and sharing"

通告係咁寫

原帖由 littlecook 於 11-11-30 12:04 發表
我地都做草苺,但要帶實物咩?
我以為利用文字圖畫作比較添!

寫係咁寫,冇所謂的,佢地都係想小朋友多思考。

我都想問吓之後交嘅故事小書要點做, 係簡單定要好多頁,好精美果D呢? 因為上次親子聖誕卡我見有D整到好誇張.......

原帖由 chillio 於 11-12-2 16:07 發表
我都想問吓之後交嘅故事小書要點做, 係簡單定要好多頁,好精美果D呢? 因為上次親子聖誕卡我見有D整到好誇張.......

豐儉由人。親子聖誕咭係好誇張的,所以我冇參加到

原帖由 hyatt 於 11-12-5 10:49 發表

豐儉由人。親子聖誕咭係好誇張的,所以我冇參加到

係聖誕模型先真xddddd我都冇參加

原帖由 marcuscyrus 於 11-12-5 12:07 發表

係聖誕模型先真xddddd我都冇參加

嘩!
我只係用Word放D聖誕相印出黎叫呀女查D胶水洒D銀粉咋.

原帖由 LL222 於 11-12-6 11:56 發表

嘩!
我只係用Word放D聖誕相印出黎叫呀女查D胶水洒D銀粉咋.

我大仔k1時,我用打孔機打左好多白色點點,比個仔當雪咁貼上張card度
‹ 上一主題|下一主題