用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 私人補習老師
go

私人補習老師 [複製鏈接]

怎樣選擇私人補習老師? 何處入手?
   0    0    0    0

1) 朋友介紹.
2) 上網揾一D尊幫人找老師的公司, 只要講出你的要求, 佢就會盡量幫你揾一個適合的老師比你, 可以試堂, 唔啱可以換.

可以上香港導師會便找到,有不同程度的老師。

醒目開學勳章

小心'呃'鐘補習'老師'
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2

原帖由 kkhon 於 11-9-12 01:37 發表
可以上香港導師會便找到,有不同程度的老師。

你地有無人試過用香港導師會搵補習老師?
有既....請分享下

朋友介紹最有保証.
之前有試過自己搵英文&全科, 上過1-2堂, 嘥時間, 最後都係唔啱.

原帖由 seti 於 11-9-15 11:55 發表

有既....請分享下

我仔好彩呀! 一次就揾啱老師, 一補就補了一年半了, 現在仲補緊. 老師好有責任心, 補得好好, 進步得好快, 阿仔同佢都幾啱key o架!

原帖由 alice44 於 11-9-15 14:31 發表

我仔好彩呀! 一次就揾啱老師, 一補就補了一年半了, 現在仲補緊. 老師好有責任心, 補得好好, 進步得好快, 阿仔同佢都幾啱key o架!

你真LUCKY.
我試過幾個大學生姐姐, 囝囝唔識, 問佢點做?? 姐姐都"依依我我", 好似唔SURE咁, 又唔可以詳細解釋點解以此ANSWER, 最後雖然ANSWER啱, 但囝囝覺得"姐姐"欠信服力, 又呆板!!!
有些姐姐又唔識如何教英文拼音, 只係叫佢死記.  
當初尋覓補習日子真係幾花心機&時間.

原帖由 黃巴士 於 11-9-15 15:05 發表

你真LUCKY.
我試過幾個大學生姐姐, 囝囝唔識, 問佢點做?? 姐姐都"依依我我", 好似唔SURE咁, 又唔可以詳細解釋點解以此ANSWER, 最後雖然ANSWER啱, 但囝囝覺得"姐姐"欠信服力, 又呆板!!!
有些姐姐又唔識 ...

哈哈! 阿仔係補中文.
英文上了一個grammer班(大班), 都OK, 都係仲補緊.

原帖由 miffy 於 11-9-16 09:42 發表
我仔仔補開英文, 最近開始補中文。

我對補習老師要求係:

英文補習老師剩係教oral, 我要求佢要有英國口音, 而家個補習姐姐在英國住了16年, 純英式英語, grammar好好, 英文識講唔會唔識寫, 所以剩教oral已ok。

中 ...

miffy

請問你透過咩方法搵到以上既補習老師.

因為我想同小朋友p.4搵英文補習,教好佢oral同grammar

再想請問你小朋友一星期上幾多堂和幾多小時?幾$/hr

原帖由 miffy 於 11-9-16 12:08 發表
我出$90-100/hr, 一星期一堂1.5hrs

...

Hi Miffy,
想請教你是安排在週末補習還是平日晚上? 如果找專科老師 (如想補中英數)便要3-5小時,會否太長?請分享如何安排.  Thanks.

原帖由 seti 於 11-9-15 11:55 發表

有既....請分享下

試過一次,永遠都唔會再搵呢間,職員追收介紹費無禮兼態度惡劣,重講埋的上門收等說話,你估黑社會咩?都唔知佢點做生意。
PS:唔係拖佢介紹費,前後三日已經追,重要星期五打來追,撞正六、日、一,唔得閒入數,諗住星期二入,點知間公司好等錢用咁,星期一就打來追,語氣態度惡劣,不知所謂。

英文識講唔會唔識寫, 所以剩教oral已ok。
相信係兩碼子的事,咁諗可能有些小偏差,你試諗下,我地個個都識講廣東話,係咪又代表我地可以寫出好文章?

原帖由 lauerica 於 11-9-17 11:16 發表

試過一次,永遠都唔會再搵呢間,職員追收介紹費無禮兼態度惡劣,重講埋的上門收等說話,你估黑社會咩?都唔知佢點做生意。
PS:唔係拖佢介紹費,前後三日已經追,重要星期五打來追,撞正六、日、一,唔得閒入數,諗住星期二入,點知間公司 ...

佢地收費係點計算架?
要上左幾多堂先收呢?

所以有朋友介紹就好d....
但係我又無識人

原帖由 seti 於 11-9-17 11:24 發表

佢地收費係點計算架?
要上左幾多堂先收呢?

所以有朋友介紹就好d....
但係我又無識人

其實我都搵個幾間補習仲介公司,
發覺佢地都係求求其介紹補習導師,
最繄要佢收到家長介紹費,講一個例子,
佢話個導師st paul畢業,我問佢邊間st paul?
佢地答你唔到,一時話銅鑼灣果間,一時又話跑馬地果間,重知比我感覺佢地行政混亂,至於收費,記得好似係補習老師頭幾堂補習費,直接入仲介公司戶口,大約幾百蚊,所以而家我都係自已上網搵,費搵的咁既公司介紹。

原帖由 miffy 於 11-9-17 21:27 發表
你完全中晒, 我地個個都識講廣東話, 不過學校不是寫廣東話, 所以用口語一定不會作出好文章。

我全家都是講廣東話, 我仔從小到大一本英文練習都未做過, 從未出上過咩grammar班, 英文科名列前矛, 只靠睇(書)和講 (ora ...

你個仔咁叻,值得恭喜。

回復 17# lauerica 的帖子

點樣上網搵? 可否教下路?
‹ 上一主題|下一主題