用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學 - 今天要面試了..
樓主: Bonnie
go

聖保羅書院小學 - 今天要面試了.. [複製鏈接]

Agree! 學校揀學生有佢地自己一套,如果大家唔"夾"的話,入到都未必係好事

原帖由 im_csb 於 11-9-14 22:09 發表
我個仔又係interview 完唔開心, 話佢舉極手都叫佢答問題, 不過, 我想如果老師都冇留意佢, or 唔鼓勵所有小朋友答問題, 可能都唔一定岩我的小朋友.

原帖由 patricklou 於 11-9-14 19:19 發表
當日你們有否發覺有很多人的服式不約而同地相同,是某些幼稚園、面試班 “教路”?這是否特別意思的?

當日完結的時候, 小兒說他拼圖很快,而老師講的故事亦是他懂的,他還記得這故事平日媽咪跟他講過的,我們感到小兒平日的 ...

唔好意思,這是題外話...
我好奇想問下妳既小朋友幾歲... 因小兒從大概3歲半開始學公文英,至今差不多升上"E",亦已獲超學年的金奬。但如果妳已經知道妳的小朋友於閱讀理解之"排位",相信他於8月或以前已讀至"F"級... 對否?? 另公文會給妳每一部份例如生字及閱讀理解之成績比例分析的嗎?

patricklou,你是指那些穿得很正式,打bowtie的男孩子嗎?

其實我覺得你個小朋友咁識自主學習,無論佢去邊間學校都唔會有問題。香港既教育制度好古怪,不要放棄。

另,我仔仔in完出來同我講,話佢無舉手,係老師主動叫佢答問題架喎。

有時我真係唔知可以點做.  有錢人咁多, 有關係既人又咁多.  我本人自問沒有任何關係, 亦不是有錢人, 亦沒有因為聖會學校而入教, 只是一心想小兒入讀一所好學校, 可以將來大了可以有舒適快樂既人生.  我當日亦無為小兒特別打扮.  只是一般衣著.  我覺得這些名校, 點解唔可以以做(不記名, 只有考生編號)中英數卷, 兒童心理測驗, 簡單的單對單對話作為一個公平公正公開既收生標準.  因為幼稚園沒有統一既課程, 最好以推理, logic,  創意為標準去設計試題內容.

我聽說某名校有小朋被問一萬加一千係咩, 我聽到真係o哂咀.  我真係唔知如果一個小朋友識答與唔識答可以代表什麼呢?  我有問小兒, 佢都唔識答. 基本上, 小朋友連一萬係咩都未了解.  我相信如果學校係有心考小朋友推理能力, 應該以試卷形式進行, 例如第一題, 10+1=? 第二題, 100+10=?. 第三題, 1000+100, 第四題, 10000+1000=?.  咁樣去考一個小朋友會較合理, 因為如果以口述形式去問數學題, 小朋友會沒有機會列式求証. 數學唔係死背, 唔係考記性, 如果一個小朋友以列直式形式去計出答案, 係咪重好呢?  

如果學校因為小朋友既衣著而去決定第一印象, 我亦無話可說.  試想想, 那此小學老師, 未必個個都是年資深厚, 自問本人已有十多年管理經驗, 見過很多很多求職人士, 有剛剛畢業的畢業生, 有多過十至二十年既求職者.  本人都唔可能係短短一個鐘頭內去完全了解求職者既經驗, 性格, 能力.  小朋友就好像剛剛畢業的畢業生, 對我來說, 他們只是一張白紙.  所以我通常都會用一些推理, IQ題 去考驗畢業生求職者, 又會以他們日常生活會遇到時事件去與他們討論, 在討論形式內可以知道他們既思維模式, 耐性, 人格, 立場.  衣著只要正常便ok.   所以我覺得小學應該以公開, 公正既考試模式去作為收生標準.   

以上只是本人小小意見, 不是針對學校, 本人亦知這就是所謂的遊戲規則, 唔鍾意可以唔apply for admission.  本人只是想發小小牢騷.

原帖由 abioole 於 11-9-15 10:29 發表
有時我真係唔知可以點做.  有錢人咁多, 有關係既人又咁多.  我本人自問沒有任何關係, 亦不是有錢人, 亦沒有因為聖會學校而入教, 只是一心想小兒入讀一所好學校, 可以將來大了可以有舒適快樂既人生.  我當日亦無為小 ...

我覺得學校考一些明知小朋友唔識答的問題, 是要看小朋友遇到難題時的反應, 態度和禮貌.

原帖由 MaiGao 於 11-9-15 10:08 發表
patricklou,你是指那些穿得很正式,打bowtie的男孩子嗎?

其實我覺得你個小朋友咁識自主學習,無論佢去邊間學校都唔會有問題。香港既教育制度好古怪,不要放棄。

另,我仔仔in完出來同我講,話佢無舉手,係老師主動叫佢答問題架喎 ...

男拔校長講明唔要打bowtie 的男仔 ha ha!! , 我覺得衣著問題好簡單, 你覺得小朋友點著係smart d, 米點著lor, 好個人, 唔駛標籤別人

原帖由 patricklou 於 11-9-14 19:19 發表
當日你們有否發覺有很多人的服式不約而同地相同,是某些幼稚園、面試班 “教路”?這是否特別意思的?

當日完結的時候, 小兒說他拼圖很快,而老師講的故事亦是他懂的,他還記得這故事平日媽咪跟他講過的,我們感到小兒平日的 ...

都未公佈1st in result,唔駛咁灰呀

我個仔星期一in,見前一組與同一組的小朋友衣著一般(shirt & pants),有些是穿kg校服,沒有打tie 或 bow,相對我個仔可能太causal(polo t + shorts + 波鞋),同前一天去in港大同學會差不多
我仔沒有提過入去有乜野發生過,問過一兩咀,他祗講玩過積木,老師有用英文問問題,,總括係"好玩",其餘"斷片"... 我沒抱期望入呢間,都無追問落去
我都覺得老師好勁,憑15分鐘會面(仲有可能沒機會交流)可以選出合自己學校嘅學生

原帖由 abioole 於 11-9-15 10:29 發表
有時我真係唔知可以點做.  有錢人咁多, 有關係既人又咁多.  我本人自問沒有任何關係, 亦不是有錢人, 亦沒有因為聖會學校而入教, 只是一心想小兒入讀一所好學校, 可以將來大了可以有舒適快樂既人生.  我當日亦無為小 ...

小兒今年有幸在該校升讀小一,分享下我經驗~
我沒有宗教背景,不是old boys及與學校無任何關係,兩公婆亦不是專業人仕,最終小兒都被取錄.
凡事唔好用陰謀論去假設,放鬆D.

醒目開學勳章

一日未出成績, 都唔好灰心, 我相信每個面試的小朋友已經好叻, 好有勇氣, 畢竟他們只有5歲多, 面試就當累積人生經驗吧

下星期就會收信了!

朋友們, 以下的情況會在第二輪面試裏出現的。你更可以親眼親耳看到

"小朋友就好像剛剛畢業的畢業生, 對我來說, 他們只是一張白紙.  所以我通常都會用一些推理, IQ題 去考驗畢業生求職者, 又會以他們日常生活會遇到時事件去與他們討論, 在討論形式內可以知道他們既思維模式, 耐性, 人格, 立場.  衣著只要正常便ok. "

我們都看自己孩子是好的,不要讓他們感受到我們的焦慮。畢竟路途還長呀。放鬆D

原帖由 Janicelobby 於 11-9-15 11:16 發表

男拔校長講明唔要打bowtie 的男仔 ha ha!! , 我覺得衣著問題好簡單, 你覺得小朋友點著係smart d, 米點著lor, 好個人, 唔駛標籤別人

咁睇黎我最懶
我只係同小朋友講,今日面試,要著得整齊D,叫佢自己揀鐘意既衫來著

原帖由 chubby2688 於 11-9-12 18:07 發表
old boys law...

唔一定. 有個細佬都跟唔到呀哥入返SPC.

PS: 我仔係SPC-PS畢業生, 已經升左SPC.

原帖由 Teresa 於 11-9-15 13:39 發表

唔一定. 有個細佬都跟唔到呀哥入返SPC.

PS: 我仔係SPC-PS畢業生, 已經升左SPC.
Glad to learn that your elder son has promoted to SPC~

我都有點焦慮, 個日都係老公同阿仔去interivew, 驚我嚇親阿仔

醒目開學勳章

回復 8# wkleung 的帖子

無錯. 千萬唔好唸多左. 我阿仔當年都無穿特別服飾去面試, 只係整潔嘅polo恤同短褲+波鞋. 最後都順利成功考到.

公文英文分2種:
1. ERP English Reading Program
公文式英文(ERP)課程由淺入深訓練學生的文法、理解,以及聽、說、讀、寫的能力,並培養閱讀及學習英文的興趣,讓孩子更能揮灑自如地運用英語。
為讓孩子在年幼時發展豐富詞彙,教材包含大量生字練習,讓孩子辨認及掌握詞彙。學生會通過故事,學習句子組織,段落組織及撮寫技巧。學生更會對如莎士比亞文學作品等作出分析及評論,全面提升英語水平。

2. EFL English as Foreign Language
課程是專為將英文作為外語來學習的學生而設的。本課程旨在通過聆聽和閱讀來培養學生理解標準書面英語的能力。
公文式英文EFL課程分為7個階段,每個階段由3個教材組成,共有21個教材 (從7A – 到O), O為最高

一般香港小朋友學EFL(用於東南亞),5歲 "E" 級已不俗。

小兒5歲,學的是以英語為母語的ERP 課程(美式), 現時"CII"級。今日問導師,回覆ERP與EFL沒有直接比較,如要比較,是EFL的 M 、N 、O 級,如果小兒想由ERP 轉往EFL,可到 EFL的 "M"級開始。
導師再說,小兒的ERP再上一級的"D"級,是中學英文的水平,因更深了,請我們留意。

上年4歲,8月公文証書,是全港在公文讀ERP超學年的同齡學生中,排名第一。今年未出証書,未知。

小兒是香港小朋友,對英文較喜好,努力在打拼,只希望在公平的情況下競爭。
唯有寄望老師能看穿小朋友的真實能力吧。

原帖由 wkleung 於 11-9-15 11:58 發表

小兒今年有幸在該校升讀小一,分享下我經驗~
我沒有宗教背景,不是old boys及與學校無任何關係,兩公婆亦不是專業人仕,最終小兒都被取錄.
凡事唔好用陰謀論去假設,放鬆D. ...

Me too! 平常心面對.....

每個家長都希望學校會考自己子女最
擅長的就最好,佢地可以盡量表現
自己。
我子女英文掂,最好考英文對答,出埋
comprehension 作埋文仲好!
我子女普通話掂,最好有普通話問題,
講埋故仔仲好!
我子女數勁,考數學題好,考份數好,
我子女 d 數有中學程度,最好d 學校
考埋微積分!咁先考到佢真實能力!

其實個個考生個個嘅真實能力都唔同,
唔通個個家長都話學校 interview 咁短時間內

無得比你子女發揮, 就考唔到子女d 真實能力!

點先叫做公平, 考到子女真實能力嘅 interview?
個個人用自己把尺去度, 肯定同學校有距離!

d 學校都係想收d 適合佢學校嘅學生啫,唔係考
天才,收神童。
如果資優,讀邊間學校都一樣!
使乜咁留戀名校!
‹ 上一主題|下一主題