用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2011-2012 小六家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2011-2012 小六家長入嚟傾吓   [複製鏈接]

回復 Derdad 的帖子

哦,原來你睇過去年D片。難怪欠缺驚喜。
希望明年有新意。唔好翻炒Past Papers!

Derdad 發表於 12-6-5 09:46
學校同佢哋操Pre-S1,其實都好重要,因為會決定啲Band 1仔 SJC 中一嗰陣入唔入到E班,或D班,對於派去其他 ...

聞說SJC揀SJPS仔入E班並非只睇Pre-S1成續,因題目太淺。他們根據三次呈分成績和剛剛Final Test結果揀蟀。不知傳聞真偽?

引用:+本帖最後由+Derdad+於+12-6-5+11:55+編輯+

原帖由 Derdad 於 12-06-05 發表

可能人太多,畢業禮嗰日一個家庭只俾一位家長參加,唔能夠同老 ...

我哋可以兩個一齊去!我哋嗰班有五至六個可以爸媽一齊出席!
㑹否你仔嗰全班仔都去謝師及所有爸/媽都參與?
我你嗰班有好幾個唔去兼部份只喺亞你自己單拖,唔知喺唔咁有位淨!

引用:Quote:Derdad+發表於+12-6-5+09:46+學校同

原帖由 Lelu 於 12-06-05 發表
聞說SJC揀SJPS仔入E班並非只睇Pre-S1成續,因題目太淺。他們根據三次呈分成績和剛剛Final Test結果揀蟀。 ...
如我冇記錯,我記得中學副校喺家長會有講過,SJC要考多一次內部編班試!

回復 pooh仔 的帖子

去年,我哋D仔係用Pre-S1的成績去分班,即是中英數成績好便入E班,其中大概有1X個係外來生。

其實F1入唔入到E班並不重要,因為中學要讀十幾科,要每一科成績都要叻。
今年D仔上學期的成績,考到頭25號名學生,當然係E班最多,但其他班亦有好多成績好叻的學生,並且入到TOP BOYS。其實今年E班其中有一個學生都係考到全級9X幾,所以學生要好努力讀書,科科都叻,先可以考到全級頭36名的學生,F2先才可以入到E班。

醒目開學勳章

Piglet_mamie 發表於 12-6-7 12:45
回復 pooh仔 的帖子

去年,我哋D仔係用Pre-S1的成績去分班,即是中英數成績好便入E班,其中大概有1X個係外 ...
Piglet_mamie,

請問E班的課本同課程跟其他班有乜唔同?
普教中嗰班,响編班試冇考普通話,咁又點入呢?
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

回復 Derdad 的帖子

Derdad,

到了中學,每一班的學習範圍都是一樣。不過不同老師就有不同的教學方法。精英班即是全級成績最好的一班學生,S1主要根據PreS1中英數來分班。

至於普教中,S1就有一班學生上普教中,分別來自是半班E班學生及半班C班學生,學生在入學時要作出選擇,並進行一個面試,去年有大約有5X個學生選擇。

醒目開學勳章

回復 Piglet_mamie 的帖子

請問曾經去過,或將會去畢業營嘅囝囝媽咪,

妳哋囝囝去畢業營當日會「拖喼」定係用背囊呢?

因為我兩樣都未幫個仔買,叫呀仔問班主任佢又唔肯。

另外,會唔會出一張「一咭雙號」嘅SIM 咭俾個仔呢?

話哂大陸嗰邊打電話唔係咁方便。

謝謝。

Best wish,

Derdad 發表於 12-6-24 00:20
回復 Piglet_mamie 的帖子

請問曾經去過,或將會去畢業營嘅囝囝媽咪, 妳哋囝囝去畢業營當日,會「拖喼」 ...

上年你仔仔冇去outward bound咩?  我仔去五日四夜都喺揹背囊咋!
好似有講過唔比開手機?!
我仔好多時都唔慣開手機, 我諗就算出咗張大陸咭比我仔用都未必用得著.
上年佢去outward bound一個電話都冇打返嚟!

醒目開學勳章

pooh仔 發表於 12-6-24 23:23
上年你仔仔冇去outward bound咩?  我仔去五日四夜都喺揹背囊咋!
我仔好多時都唔 ...
pooh仔,

我個仔驚青到死,情願餓死都唔願出街買嘢食嘅人點會去outward bound吖!

今年大個仔咗先至敢郁吓咋!

我個仔最後都係決定揹背囊!謝謝!
Best wish,

醒目開學勳章

我仔好多時都唔慣開手機, 我諗就算出咗張大陸咭比我仔用都未必用得著.
上年佢去outward bound一個電話都冇打返嚟!

pooh仔,

我個乜都驚餐飽嘅懞仔今早出發到依家為止,打咗五個電話搵我。
我叫咗佢有事先打俾我,但係佢上車出發又打、落車又打、上落船又打、落雨又打…

反而覺得佢好煩…

conniechan125    發表於 12-7-5 18:09
pooh仔  Haha, 亞仔緊喺好掛住你嗱  發表於 12-7-5 18:03
Best wish,

回覆:Derdad 的帖子

Derdad, 反觀我仔一個電話都冇!我同亞仔講冇乜嘢就唔駛打嗱,當你平安,真的有大事老師都會搵我(touchwood)!
有時做人爸爸媽媽真喺好矛盾,好想佢哋能夠獨立尤其喺仔。。。
照計行程由落船嗰刻都好緊湊㗎,冇悶場㗎喎!
平時亞仔好少放學自行回家?

醒目開學勳章

pooh仔 發表於 12-7-5 17:46
Derdad, 反觀我仔一個電話都冇!我同亞仔講冇乜嘢就唔駛打嗱,當你平安,真的有大事老師都會搵我( ...

呀仔平時都係自己回家。

十一點幾嗰陣,呀仔又打電話話:「訓啦!呀媽我!」
想問吓佢日間玩啲乜嘢,未出聲就收咗線!
打番電話俾佢就連機都熄埋。

乜老師俾佢哋咁夜都唔訓嘅咩?
佢同埋兩個同學一間房,睇怕都係同嗰兩個玩到喪埋一份唔肯訓!

Best wish,

醒目開學勳章

細仔聽日去埋學校個歷奇日營,日間成間屋就係淨番我一個!

諗諗吓,第時兩個仔都結埋婚,都會係咁樣!

GogoCheung  比你笑死, 咁快諗到咁遠  發表於 12-7-6 11:58
Best wish,

回覆:2011-2012 小六家長入嚟傾吓

希望明天大家都收到好消息!

Hong Hong Ma  :-)

回覆:Derdad 的帖子

哈哈!諗諗吓就好好快㗎!

預祝各位, 明天都順順利利, 一一上來BK報喜

預祝各位的仔仔, 順順利利, 明天報喜!

醒目開學勳章

預祝各位, 明天都順順利利

Derdad  多謝祝福。  發表於 12-7-11 10:47

醒目開學勳章

SJC 報到!
唔好意思,昨晚準備啲Plan A呀、Plan B呀咁,攪到凌晨三點幾,所以知道派番 SJC 後,第一時間唔係去慶祝,而係返家訓到依家!
多謝大家嘅關心同鼓勵!無言感激!

希望多啲家長報到,大家都揾到囝囝心儀嘅中學!

kerobobo  恭喜恭喜~~~~~~~~~~~~~  發表於 12-7-11 12:18
skyway1668  congratulation!  發表於 12-7-10 22:44
GogoCheung  恭喜晒, 你真係一個好媽咪, 做定2手準備  發表於 12-7-10 15:08
conniechan125    發表於 12-7-10 14:56
Best wish,
‹ 上一主題|下一主題