用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2011-2012 小六家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2011-2012 小六家長入嚟傾吓   [複製鏈接]

醒目開學勳章

聽日個家長會,各位媽咪緊張嗎?
今日學校派家長選校表格,
我尋晚就已經緊張到失眠喲!

honghong_ma  Hi Derdad, 你囝囝咁叻,吾洗擔心!祝亞仔入到心儀學校(SJC)
我仔雖然今年是P.5,6月就第一個呈分試,現在已經很擔心!  發表於 12-4-19 11:28
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

中學一覽表 2010/2012 有啦!

中學一覽表 2010/2012

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1568&langno=2
Hong Hong Ma  :-)

醒目開學勳章

honghong_ma 發表於 12-4-19 16:02
中學一覽表 2010/2012 有啦!

中學一覽表 2010/2012

honghong_ma 真係快手。

其實同之前睇嘅冇乜分別。
如果SJC 一定要放响第一選擇嘅話,
撇開女校、直資同其他宗教嘅學校,
大部分官津學校嘅非保留學額都係得幾個位,
稍為多啲學額嘅學校都預計會被第一選擇嘅學生攞哂,
結論就係第二選擇就只能揀 xx波!

三十間,唔知道點填呀!

Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

Derdad 發表於 12-4-20 01:50
honghong_ma 真係快手。

其實同之前睇嘅冇乜分別。

三十間很難填滿,請指教

yhlmami 發表於 12-4-21 22:31
三十間很難填滿,請指教
真的要填滿曬嗎?
Hong Hong Ma  :-)

honghong_ma 發表於 12-4-21 22:41
真的要填滿曬嗎?
校長話最好填曬,我仔band2真係頭痛,我想盡量填十幾間唔知是否風險太大

回覆:yhlmami 的帖子

中間人幾時都喺最難搞,高不成低不就。
要視乎派到b3 school的話會否叩門?又或者你可接受到那間band3?
因真啲隨機號碼不夠運碌到好後,連比較好小小嘅band3都不入的話,最後都會諗叩門倒不如唔好填晒,基本上無意思的!等上天安排!填滿30間真的不可能,硬要填啲跟本唔會讀嘅學校,干脆唔好搞!

pooh仔 發表於 12-4-22 00:08
中間人幾時都喺最難搞,高不成低不就。
要視乎派到b3 school的話會否叩門?又或者你可接受到那間band3?
因 ...
多謝指點!按照自己的選擇去填,不會後悔。應該沒必要填足30間。

今年畢業宿營在廣州南沙舉行,三日兩夜,全級分兩組,不同日子參加。
幾位家長已表示不會讓兒子參加。我也不放心,也不明白校方安排。家長會當日我遲到。也許校長已作解釋吧!

回復 Lelu 的帖子

沒有了香港科技大學的5天Science & Mathematics Camp 嗎???

http://hk.yoshioris.com
請問以上網站內容資料是否正確及對選擇中學有參考價值?

回復 llmom 的帖子

今天不去科大了。課程內容則相若,只是短了!

回復 Lelu 的帖子

我當其時一聽到話喺返大陸即時都不滿. 奌解校方要今年改又要分兩批學生, 兩年後得番五班時咪唔駛咁複雜囉!!!
小學生返到大6做實地考察真喺有奌兒晒氣!!

回復 pooh仔 的帖子

5年班報outward bound 時我即刻參加。今次愈想愈驚。講真,難明校方未經向家長查問意見,就一意改往big6.不解!實地考察,好似送「羊」入虎口。如果hkust 不便,保良或麥理浩度假村也不失是一選擇。r

回復 Lelu 的帖子

喺啦, 五年班我又喺諗都唔駛諗比亞仔去, 去咗五日我完全冇担心任何自身安全.
為何學校事前冇咨詢各家長意見?! 我仔有啲想去, 但我十萬個唔放心!  
未出發先

回復 Lelu 的帖子

校方都冇特別解釋, 只是話已搞咗六年又加上緊貼現時教改, 甚麼文化保育. 咪話要改去大6囉.
難道香港冇適合地方可代替?!

回覆:pooh仔 的帖子

如果明年都是去大陸,我未必會比阿仔去!

唉!拐子黨、販賣器官、丐幫、加工改造食物、醫療質素、效率、衛生....

pooh仔    發表於 12-4-22 23:45

DSE 334 . local U ,HKUST / HKU 有summer courses 比 S.4 和 S5 學生,

日期雖由16 Jul 開始,但可能人手安排有問題。

其實小朋友但求有得玩,留個紀念,點解硬選大學camping?

離港除了不放心,亦提醒準備會knock door 的同學媽咪,如被編去

7 至9 号那團就更要醒醒定定,唔病得/ 曬到/ 玩到散晒,10 号點

knock door ??

回復 holokmom 的帖子

一言驚醒喎!  
‹ 上一主題|下一主題