用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2011-2012 小六家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2011-2012 小六家長入嚟傾吓   [複製鏈接]

原帖由 Derdad 於 11-11-4 22:24 發表
有冇媽咪知下堂「時事」堂要寫的政綱,係咪要係屋企做,定係响課堂做?

Derdad,

pls check p.m. I have some questions. Many thanks!

有冇現代電腦第十冊出讓

請問有冇家長可出讓p5既現代電腦第十冊(下學期)? pls pm

原帖由 plus00minus 於 11-11-10 12:28 發表
請問有冇家長可出讓p5既現代電腦第十冊(下學期)? pls pm

Pls check pm.

醒目開學勳章

唔知係咪咁好彩?
豬流感嗰年,呀仔小三唔駛考TSA;
出年又話小六只需要考編班試,又唔駛考TSA!
真係前無古人,厲害!

未來三年小六公開評估一次
[size=150%]教育局公布,由2012至2014年,小六生只需接受一項公開評估,以減輕學生壓力

[size=150%]教育局表示,2012年及2014年暫停小六「全港性系統評估」,而2013年則暫停「中一入學前香港學科測驗」。

教育局去年成立專責工作小組檢討小六考核安排,成員包括教育局、香港考試及評核局、主要中、小學校議會及前線教師代表。檢討工作基於兩項原則進行,即為學生和教師減壓,以及保留「中一入學前香港學科測驗」和小六「全港性系統評估」原有的核心功能。

工作小組已完成檢討,教育局長孫明揚
亦已接納小組提交的建議方案,並認同現行小六考核安排有放寬的空間。教育局稍後會發函通知學校有關新安排的實施細節。

孫明揚說:「根據建議的安排,小六學生在未來三年只須參與其中一項公開評估,以減輕考試頻次太密對學生構成的壓力。新安排不會影響教育系統的穩定,同時可減少考試頻次,在舒緩小六學生考試壓力的同時亦能兼顧各方需求。」

在公布小六考核新安排的同時,教育局亦會展開檢視「全港性系統評估」的工作,從題目、考核內容、報告功能、實施安排等各方面進一步研究。

Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

回覆 44# Derdad 的文章

千禧小朋友果然有運!今年嘅science project 分改計入六月畢業試,免大家傷和氣!

醒目開學勳章

原帖由 pooh仔 於 11-11-15 18:03 發表
千禧小朋友果然有運!今年嘅science project 分改計入六月畢業試,免大家傷和氣!

六月嗰個只係當測驗啫!
Project 大部份仔都攞到滿分,咁乜唔係當呈分試好啲咩?唔明點解會「傷和氣」喎?
Best wish,

回復 46# Derdad 的帖子

如計呈分試,部份家長就會好緊張分數,畢竟影響banding! 年年都有家長做到不和向校長投訴!
基於這樣,今年改計測驗分!

回覆 46# Derdad 的文章

還有,有部份家長請搶手,或有組員爸爸對這方面是內行,做到件model好靚,咁冇財及冇才嘅家長會覺得唔公平!

回復 1# pooh仔 的帖子

啲組員不合作,一些貢獻都沒有,先至最不公平,有無同學話俾老師聽,有無後果?

Hi sixcats,

根據我囝囝過往的經驗,投訴只會扣分,會扣合作分,亞囝年年都唔好彩,D同學一係就唔做野,一係就爭野做,次次同老師講,最後都係會扣合作分, 因為大家唔合作....

原帖由 sixcats 於 11-11-19 20:39 發表
啲組員不合作,一些貢獻都沒有,先至最不公平,有無同學話俾老師聽,有無後果?

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 11-11-22 12:58 發表
Hi sixcats,

根據我囝囝過往的經驗,投訴只會扣分,會扣合作分,亞囝年年都唔好彩,D同學一係就唔做野,一係就爭野做,次次同老師講,最後都係會扣合作分, 因為大家唔合作....

...

我兩個仔做咗幾年project,好彩未遇過合作口唔到嘅情況。
如果有懶散嘅組員,我會趁機叫呀仔做多啲,學到嘅嘢,得到嘅嘢,都會係自己嘅;

如果遇到勤力搶嘢做嘅組員,我會叫呀仔俾佢哋做,自己會多時間玩同埋睇書。

反正老師都係俾20分,所以邊個做多做少,都冇乜嘢所謂啦!
Best wish,

亞仔考埋明天,星期三term break, 大家可以鬆鬆!

醒目開學勳章

原帖由 pooh仔 於 11-12-12 18:32 發表
亞仔考埋明天,星期三term break, 大家可以鬆鬆!

未鬆得呀!仲有個Project Presentation响星期四呀呀!
之後又要揾同埋報學校…

我仲有個細仔聽日英默,聖誕後又考試,即係又冇咗個聖誕假…

一樣咁忙!

Best wish,

回復 53# Derdad 的帖子

你仔個班未present㗎,我仔喺考試前一星期已做晒啦,可能這一兩天投埋票!
你諗住報自行呀?我仔話可能過咗聖誕假先派卷呀!你有冇聽到你仔仔講幾時?所以冇得搞住!

醒目開學勳章

原帖由 pooh仔 於 11-12-14 14:39 發表
你仔個班未present㗎,我仔喺考試前一星期已做晒啦,可能這一兩天投埋票!
你諗住報自行呀?我仔話可能過咗聖誕假先派卷呀!你有冇聽到你仔仔講幾時?所以冇得搞住! ...

睇時間表,核對小六上學期期考成績係2月10日,都唔知點解咁遲…

自行得54個位,呀仔嘅成績應該入唔到SJC,自行都唔知選唔選SJC好。選咗但一定入唔到,好似哂咗個機會選其他入到機會較大嘅學校,但唔選又驚俾學校知道後唔知會有乜嘢後果…

但自行選中咗其他學校嘅話就冇咗SJC大抽獎嗰99個位…

妳有乜高見?
Best wish,

回復 55# Derdad 的帖子

我同你一樣,在矛盾中。。。

回復 55# Derdad 的帖子

但在整個港島區又搵唔到心水,我在敎育局網頁睇咗中學嘅要求,間間都好睇重成績佔40%-50%!
我要等亞仔今次嘅成績考成如何,如都與上次差唔多我會同佢誇區報一間自行,sjc都照交表!
萬一統一時亞仔嘅隨機編號唔靚,咁就唔知碌咗去邊!!!
須則誇區唔知得唔得,起碼做咗第一步到時派得唔好都去叩門!
另,上月開家長會校長講咗會喺自行前出咗分數比啲仔先,等我哋可報考直資或其他派位中學,但我好心急想在假期前知可作準備!

醒目開學勳章

原帖由 pooh仔 於 11-12-14 23:18 發表
但在整個港島區又搵唔到心水,我在敎育局網頁睇咗中學嘅要求,間間都好睇重成績佔40%-50%!
我要等亞仔今次嘅成績考成如何,如都與上次差唔多我會同佢誇區報一間自行,sjc都照交表!
萬一統一時亞仔嘅 ...

好多學校,除咗睇成績、操行和課外活動表現外,有樣冇寫到明嘅就係"誠意"。

如果個仔响自行和統一嘅甲、乙部冇擺佢哋响第一位,派唔到而要扣門時根本就唔會啋你。但係乙部第一志願一定俾咗SJC,擺嗰啲連第一志願都唔夠位派嘅學校响第二志願度,已經冇望派到…

派又派唔到,扣門又話冇誠意唔俾個位你,侷住選直資。但直資又早過七月統一派位公佈,要讀時就要未有結果之前就要放棄官津個位。收收咗你但你又唔讀,等到派位後先至扣門又會話你冇誠意唔會啋你。如果你响直資收生前期階段冇申請而扣門時先申請,人哋都會選啲响前期階段有申請但失敗嘅,因為人哋有誠意過你…

係咪咁嘅原因,好多阿仔啲師兄都侷住選xx波?

Best wish,

回復 58# Derdad 的帖子

B2 student 喺侷擺xx波第二志願,大多數都入到。但這校今年都唔能夠開到一班英文班,連maths & science 都喺部分時數用英語授教!
這亦是我擔心嘅地方!
另外想問你,整級是否要等到假期後先派卷?還是個別老師做法?

醒目開學勳章

原帖由 pooh仔 於 11-12-15 15:07 發表
B2 student 喺侷擺xx波第二志願,大多數都入到。但這校今年都唔能夠開到一班英文班,連maths & science 都喺部分時數用英語授教!
這亦是我擔心嘅地方!
另外想問你,整級是否要等到假期後先派卷?還是個別老師做法? ...

阿仔話要1月3日開始派分數!
Best wish,
‹ 上一主題|下一主題