用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 半日班 vs 全日班
go

半日班 vs 全日班 [複製鏈接]

大家會比小朋友讀半日班 / 全日班? 點解呢? 分享下呀.
   0    0    0    0

我會比佢上 半日呀 , 全日好貴呀

i prefer full day

我會choose全日,因為生多個,時間上分配會好d,冇咁辛苦~

全日,自理能力好d

全日..可以比佢獨立d..

如果N.1, 我prefer讀半日, 咁細個就全日班好似好殘忍, K.1會考慮全日

全日班自理能力好, 唔駛返到屋企對住四度牆咁悶

同埋睇下有無人湊, 如果媽咪湊返讀半日都OK, 但工人或者老人家湊, 全日班
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/missing_joe/my_photos][/url]

因為細B就快出世所以同2歲半囝囝揀左全日班

但係阿囝可能SENSE到弟弟就快出世
返學勁喊...
現在才返3個鐘
已經喊到豬頭咁

下星期要返全日
我都好擔心...

有冇媽媽可以分享下經驗
如何可以幫助囝囝同時面對有弟妹, 同埋返學的問題?

我就快會癲啦...
阿囝日日喊到傻下
返到屋企就不斷叫媽咪媽咪
叫到我都發忟憎...

其實我都係到考慮緊~
全日好貴~不過自理能力又ok
但係半日又無人湊~
唉.....

因為奶奶湊所以唔知讀半日班好唔好?

就要睇下你奶奶點湊,如太"種"我一定會揀全日

我大女時怕多病,所以好抗拒全日n班。但現在到個細仔,因我想個仔自理好D,個女有多D空間(因為仔女一齊,有時會爭,大家都會無左私人空間。)。上了2星期課,我仔回家會講學校野,已看到他的自理有進步;大女又可以專心完成功課,細佬放學就可一齊玩。我也好欣賞學校老師,好有耐性,我仔也好鍾意上學。

我自己傾向半日, 其實有D家長仔仔番左全日班之後自理能力好左就立刻歸功全日班, 其實可能根本唔關事全日半日事, 而係學校怎樣安排, 好似佢學校每次去playground玩一定要自己除鞋, 玩完一定要自己穿返鞋, 所以基本上佢而家已經自己穿鞋, 而且佢重要先己咩書包。

我buy半日因為
1) 來日方長.. 點解更要2year人仔自理?是否家長亦有責任教道?
2) 我家裡仲有細B, 我希望下午可以在家陪細B玩吓, 建立多D感情, 呢D時光氮過左去就搵唔返..
3) 2 year B其實睡眠對健康仍然十分重要, 我pefer佢下午休息, 多過自理..
4) 到生病時, 下午係屋企容易評審佢狀況可以帶佢睇醫生
5) 下午我可以安排佢玩吓其他活動 (e.g. yip's music group)比佢玩, 細路侏好動唔駛由朝到黑都係同一個地方, 比我實悶死..

人各有志,我們大家只是在此講自己的經驗而已。自理能力有好多種呢!學校和家長當然唔會叫個小朋友做D不適合他的事呢!
我兩個小朋友,一個讀全日、一個讀半日,兩個上學都好開心。所有野當然要家長和學校配合呢!如果屋企有人能夠全面照顧小朋友當然好呢!但小朋友在學校生活得開心最重要呢!全日定半日真是要衡量自己的能力呢!無論全日或半日,學校是個好地方,小朋友又點會悶呢!

原帖由 SmartCandy 於 11-9-14 17:56 發表
我自己傾向半日, 其實有D家長仔仔番左全日班之後自理能力好左就立刻歸功全日班, 其實可能根本唔關事全日半日事, 而係學校怎樣安排, 好似佢學校每次去playground玩一定要自己除鞋, 玩完一定要自己穿返鞋, 所以基本上 ...

'全日'仲可訓練小朋友自己食野和不偏食,同自己去午睡(在校裏),當然呢d野自己都可以教,但我自問冇咁好eq.

點解要從小做好?我覺得自理能力和語言一樣,0-6歲係golden period,之後會難教d.

我都好同意'全日'上eca的時間冇咁好用,之前上香兒就要每星期請一個下午假,唔係好抵但冇辦法,之少kg對呢類請假理由都好包容.最重要係我自己唔想2-3歲小朋友就要周圍走去學野,我會等到k1/k2才發力.

真係各有各好, 睇下家長想比咩小朋友.

我會覺得fulltime mama半日好, 其他搵人湊就全日好, 我自己係搵人湊, 所以諗緊全日, 但全日幼兒園選擇唔多, 好多得半日, 同埋聽朋友話, pn 班病假多過乜, 搞到唔知全日定半日好, 因為全日真係貴好多!

有無經驗mama 分享, thx!

我唔想bb咁細返全日, 可能會pn返半日, 到k1先再轉全日

我都唔知點揀, 婆婆湊但成日都話辛苦, 仔仔成日搵人玩, 係都要拉人坐係地下同佢玩, 我媽邊有咁多時間, pn 全日, k1半日係咪好d?因佢大個左應該可以自己玩吓, 同學吓其他野

病假多都係事實,但如果小朋友有打晒針,重病的機會5大,當然交左學費返5到學就有d5抵.個人覺得hk d mami 這方面有點過份保護,有次去位西人朋友度bbq,囡囡當天有d鼻水,我去之前問位西人朋友介5介意,佢答我germs are good for kids.

原帖由 leungcnine 於 11-9-19 17:13 發表
我會覺得fulltime mama半日好, 其他搵人湊就全日好, 我自己係搵人湊, 所以諗緊全日, 但全日幼兒園選擇唔多, 好多得半日, 同埋聽朋友話, pn 班病假多過乜, 搞到唔知全日定半日好, 因為全日真係貴好多!

有無經驗mama  ...
‹ 上一主題|下一主題