用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 DELETED
樓主: apple8356
go

DELETED [複製鏈接]

想問下,其實........點解會學咁多既?大家係咪都打算考私小同直資?而考呢D學校,學番十樣八樣野先係入埸券???

今天剛剛跟別的媽媽討論這個問題,我自己都好疑惑,怕自己冇俾個仔學係咪會"害左佢"?

聽落都有D怕,好似好病態,如果只係入津貼小學,洗唔洗咁呢?上咁多興趣班,會唔會培餋到第時學習的興趣?有無家長什麼都無上但小朋友都好OK?上了興趣班又會唔會比唔上的醒D?

回復 1# anteater 的帖子

我自己比小朋友上興趣班完全唔因為考小一(因為已經係一條龍k) 其實係小朋友自己興趣/要求學. 好多身邊既小朋友都學好多野. 係因為佢地好enjoy. 雖然好多時話好多野家長可以自己教不過要番工既家長真係無時間.
比佢地去上興建班總好過日日對住屋企既工人/tv. 希望學唔同既野發掘到小朋友真正既興趣. 唔好一眼見人地比小朋友學咁多方面既項目就當家長完全因為考小一.

回復 4# tantanmama 的帖子

我只可以講好多小學已經表明唔buy公文.

That's true.  With these kind of extra-curricular activities and think that you can be accepted by DSS or private primary one is totally misconceptio.  I have only one child and I wish she can have more interaction with peers during interest class.  I can't afford to have one more child just to make sure she got company.  In fact, nearly all the classes she attended are out of her own interested I never forced her to do something she doesn't like.  I have tried to ask if she would drop one or two to make my life easier and her answer was "NO"!

原帖由 NICOLE123 於 11-9-10 21:31 發表
我自己比小朋友上興趣班完全唔因為考小一(因為已經係一條龍k) 其實係小朋友自己興趣/要求學. 好多身邊既小朋友都學好多野. 係因為佢地好enjoy. 雖然好多時話好多野家長可以自己教不過要番工既家長真係無時間.
比佢 ...

原帖由 anteater 於 11-9-10 16:38 發表
聽落都有D怕,好似好病態,如果只係入津貼小學,洗唔洗咁呢?上咁多興趣班,會唔會培餋到第時學習的興趣?有無家長什麼都無上但小朋友都好OK?上了興趣班又會唔會比唔上的醒D? ...
如果睇見人哋報,自己又報(唔理小朋友意願)就真係病態,但係我相信好多小朋友都好鍾意學嘢,好似我個女咁(4歲),佢已經返好多興趣班,但佢重話要學日文、溜冰等等、、、佢真係好有學習動機,我相信同佢由細到大都返開興趣班有關係。

True, 我阿女間小學部校方公開表面唔buy 公文呢類操練式學術課外活動,小朋友讀這些有機會唔收

原帖由 NICOLE123 於 11-9-10 21:33 發表

true true...the sister of my girl's kinder emphasize a few times that they really dont buy "Kumon", "please dont let your kid to practice Kumon as this can........"

原帖由 NICOLE123 於 11-9-10 21:33 發表

想問問你地學游水點解咁平既, 係咪小組教呀?

PTH$100堂, 可提供地址嗎?

如果出發點係為發掘小朋友興趣,又無問題既。
好多小朋友好enjoy, 上興趣班架!

趁佢仲讀梗幼稚園, 比較多時間用, 去比佢嘗試多方面既野, 未必係唔好。

上到小學就無咁多多餘時間比小朋友去學咁多野架喇!

原帖由 anteater 於 11-9-10 16:38 發表
聽落都有D怕,好似好病態,如果只係入津貼小學,洗唔洗咁呢?上咁多興趣班,會唔會培餋到第時學習的興趣?有無家長什麼都無上但小朋友都好OK?上了興趣班又會唔會比唔上的醒D? ...

原帖由 babybear 於 11-9-12 09:18 發表
如果出發點係為發掘小朋友興趣,又無問題既。
好多小朋友好enjoy, 上興趣班架!

趁佢仲讀梗幼稚園, 比較多時間用, 去比佢嘗試多方面既野, 未必係唔好。

上到小學就無咁多多餘時間比小朋友去學咁多野架喇!

...

有人同我講 幼稚園功課唔忙 比佢地試多d唔同既野
發掘到真正既興趣 到小學就係貴精不貴多
因為已經要應付考試功課無時間玩咁多了..
我覺得有道理

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

我都想知........thanks....

原帖由 joeytwm 於 11-9-9 14:26 發表
我個仔今年教K1, 想知多D...請指教

想問下返左幼稚園點解仲要返 playgroup??

NICOLE123, 請問 香港兒童合唱團有咁多野學架??仲有繪畫同普通話??

多多指教 ...

School Fee: 1980/m
School Bus: 350/m
Yips: 700/m
Ballet: 800/m
Phonics: 880/m
Painting: 500/m

Total: 5210/m

培養興趣? 如果唔使返工,自己教最好。

‹ 上一主題|下一主題