用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 進退兩難!! 30/9 deadline.
go

進退兩難!! 30/9 deadline. [複製鏈接]

聽完昨晚小一入學家長會, 令我真的很難為阿仔作出選擇.   我只有15分 - 首名及適齡, 住南區.  但想阿仔讀華仁(因一條龍, 有中學) OR 軒小(可去皇仁), 有幾多機會係第一round 派到?  第一round 派位是否全靠運氣? 我係咪應該放棄以上2間去選南區官立(亦可上皇仁)?
有無小朋友今年15分第一round 已經派去華仁OR軒小上/下呢?  
另外, 幾多分可以去聖雅各?  呢間學校好吾好?  會上那間中學?
謝謝你的分享.
   0    0    0    0

南區官小聯繫中學應是英皇不是皇仁. 可考慮兩始及海寶架.

醒目開學勳章

15分第一輪自行入華仁是沒有機會啦,15入軒小,都有機會抽既,但機會越來越難,人多了,而位沒有變.

原帖由 pc1301 於 11-9-9 09:15 發表
聽完昨晚小一入學家長會, 令我真的很難為阿仔作出選擇.   我只有15分 - 首名及適齡, 住南區.  但想阿仔讀華仁(因一條龍, 有中學) OR 軒小(可去皇仁), 有幾多機會係第一round 派到?  第一round 派位是否全靠 ...

常樂, 你意見是否叫我放棄灣仔區?

醒目開學勳章

應該這樣說,第一輪唔睇住那裡,你當然可以申請華仁/軒小
但如果唔好彩(華仁就100%唔得架啦),唔成功,咁你除非在2012年1月份前搬屋(最好)到灣仔,否則你點到落返南區的校網..即係只會聯繫返英皇

原帖由 pc1301 於 11-9-9 09:44 發表
常樂, 你意見是否叫我放棄灣仔區?

原帖由 常樂 於 11-9-9 09:33 發表
南區官小聯繫中學應是英皇不是皇仁. 可考慮兩始及海寶架.

其實呢幾間小學唔差,只不過南區的中學我就

Thx for all advices.  你地好似好認識D南區小學, 可否給我有關置富始南及南區官立多點資料?  多吾多功課? 小朋友讀得開心嗎?  中一多派那間?

回復 4# pc1301 的帖子

事實係灣仔區中學校網是好過南區的.
我估計15分自行抽軒上/下是有一定機會的 (但需平常心). 若真的入了軒小. 都要看小孩子讀書的能力了, 畢竟不是所有男孩都可派往皇仁的.
假若孩子是讀書材料, 在南區升小一, 日後都可派往band 1 / 英中的.

我明白的, 當初由深灣軒K2 轉去灣仔區幼稚園便是這個原因, 但我地真係好鍾意住南區.

不過15分揀南區有口碑D小學都係睇彩數咋

原帖由 pc1301 於 11-9-9 10:25 發表
Thx for all advices.  你地好似好認識D南區小學, 可否給我有關置富始南及南區官立多點資料?  多吾多功課? 小朋友讀得開心嗎?  中一多派那間?

Sorry, 剛剛開完會, 遲咗覆, 中一派位, 請參考下列資料

1)

聖公會田灣始南小學
2010-2011年度畢業生升中概略
(截至12/7/2011止)

第一組別學生升讀英文中學百分比:100%
獲派首三志願學校的百分比:約佔96%
本校畢業生升讀中學包括:
中學名稱人數
聖公會呂明才中學15
英皇書院9
聖公會鄧肇堅中學9
港大同學會書院8
聖嘉勒女書院8
香港華仁書院7
皇仁書院5
英華女學校 5
聖士提反女子中學4
香港真光中學3
聖類斯中學3
嘉諾撒聖心書院3
庇理羅士女子中學2
聖保羅書院2
中華基金中學2
張祝珊英文中學1
聖馬可中學1
香港仔浸信會呂明才書院18
新會商會陳白沙紀念中學18
香港真光書院11
余振強紀念第二中學7
聖伯多祿中學6
嘉諾撒培德書院4
金文泰中學2
明愛莊月明中學2
保良局慧妍雅集書院2
蘇浙公學2
天主教培聖中學1
文理書院(香港)1
石籬天主教中學1
何東中學1
香港仔工業學校1
培英中學1
漢華中學1
啟思中學1
顯理中學1

2)

2009—2011中學學位分配成績公布

小六人數:120人

獲派第一志願:84%

獲派首三志願:97.5%

本校學生獲派之中學

英皇書院

聖嘉勒女書院

聖類斯中學

聖保羅書院

英華女學校

聖公會鄧肇堅中學

大坑真光

嘉諾撒聖心書院

聖公會呂明才中學

聖士提反女子中學

香港華仁

港大同學會

港島民生書院

聖保羅男女中學

浸信會呂明才中學
陳白沙中學
鴨脷洲真光
何東官立

3) 海寶
本校升中派位持續遠超全港水平
昨日中一放榜,全港派位成績下跌,本校派位持續超出全港水平。
本校獲派第一至第三志願的學生有九成三,比全港的八成四高很多。
本校獲派第一志願的有八成四,比全港七成也高很多。

入讀學校:

•              聖保羅男女中學(直資)(學生吳其儒獲獎學金首年免學費)
  •              英皇書院

• 皇仁書院

• 香港華仁書院(三個投考全部入)

• 嘉諾撒聖心書院

• 聖公會呂明才中學

• 聖保羅書院(直資)

• 聖嘉勒女書院

• 英華女學校

• 嘉諾撒聖方濟各書院

• 聖公會鄧肇堅中學

• 金文泰中學

• 浸信會呂明才中學

• 新會商會陳白沙紀念中學

• 真光女書院

• 香港鄧鏡波書院

• 港大同學會書院(直資)

• 聖伯多祿中學

• 何東中學

• 玫瑰崗學校

• 蘇浙公學

• 中華基金中學

• 余振強紀念第二中學

• 嘉諾撒培德書院

• 明愛莊月明中學

• 香港仔工業學校

• 鄧肇堅維多利亞官立中學

4)

香港南區官立小學

2009/2011 中學學位分配結果

(一)本校學生獲派聯繫中學人數:

中學名稱 獲派學生人數

英皇書院 13

庇理羅士女子中學 10

金文泰中學 11

鄧肇堅維多利亞官立中學 7

(二)本校學生獲派下列中學:

香港華仁書院

聖保祿中學

張祝珊英文中學

聖公會呂明才中學

聖公會鄧肇堅中學

何東中學

香港真光中學

聖保羅書院

聖士提反書院

培僑中學

蘇浙公學

香港仔浸信會呂明才書院

香港真光書院

新會商會陳白沙紀念中學

嘉諾撒培德書院

聖伯多祿中學

培英中學

(三)本校學生獲派中學百分比:

首志願: 71.9%

首三志願: 94.5%

第二間是置始.

原帖由 pc1301 於 11-9-9 10:25 發表

聽聞置始小一功課不著重抄寫, 午後有時間給小朋友做功課, 課外活動有很多選擇, 非常重視閲讀, 小一有兩班普教中. 高班有不少遊學團, 老師nice, 校長年青有魄力.

聽聞南官英文採用新加坡式, 黙書是黙課本, 前身是簿扶林官小, 歷史悠久.

pc1301, can u move to wan chai in a short time ,then move back to abreedeen later  .

the wan chai government school ,every mommy worry the air pollution problem.

常樂, 十分感謝你的資料呀!  
你的小朋友多大?

我個囡囡今年6歲, 剛讀小一喇.
南區的小學較小討論. 可能中學校網較差吧. 祝妳早日揀到一間適合您小朋友入讀的小學.

請問你位囡囡讀那間小學?
我想問, 我1st round 選軒官下, 如派吾到, 我2nd round 選海怡南官, 你錯為機會如何呢?

原帖由 常樂 於 11-9-12 10:47 發表
我個囡囡今年6歲, 剛讀小一喇.
南區的小學較小討論. 可能中學校網較差吧. 祝妳早日揀到一間適合您小朋友入讀的小學.

原帖由 312 於 11-9-9 23:08 發表
pc1301, can u move to wan chai in a short time ,then move back to abreedeen later  .

the wan chai government school ,every mommy worry the air pollution problem.

DGS 都係市中心啦, 空氣問題應敵不過好學校attractive

請問軒小和聖雅各谷唔谷?功課多唔多?15分有冇機會?

回復 17# pc1301 的帖子

呀囡在南區讀緊小一, 1st round 既意思是否大抽獎既甲部, 若是, 中軒下的機會都較小.
2nd round 假設是把南官放在甲部第二志願及乙部第一志願, 這樣入南官機會便大得多.
聽聞南官今年小一入學後, 需做份試券看看小孩子的程度, 若認為稍遜, 會叫家長幫小孩子跟進,如補習等.
‹ 上一主題|下一主題