用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 進退兩難!! 30/9 deadline.
go

進退兩難!! 30/9 deadline. [複製鏈接]

聽完昨晚小一入學家長會, 令我真的很難為阿仔作出選擇.   我只有15分 - 首名及適齡, 住南區.  但想阿仔讀華仁(因一條龍, 有中學) OR 軒小(可去皇仁), 有幾多機會係第一round 派到?  第一round 派位是否全靠運氣? 我係咪應該放棄以上2間去選南區官立(亦可上皇仁)?
有無小朋友今年15分第一round 已經派去華仁OR軒小上/下呢?  
另外, 幾多分可以去聖雅各?  呢間學校好吾好?  會上那間中學?
謝謝你的分享.
   0    0    0    0

15分華仁軒上應該沒有希望,軒下可能有好小好小機會,如果真的只想入這兩間,應該要認真諗諗搬屋。
家姐的囡囡讀緊聖雅各小二,各方面暫時都幾滿意(除了臨時校舍外)。聽聞15分機會都不大。
另一家姐囡囡讀緊南官小二,亦各方面滿意,但要認真考慮升中校網相對差(指南區比其他港島區)。

15分只可考慮軒下....去年都仲有小朋友憑15分入到...不過, 都要抽...另外, 側聞過多幾年好似跟皇仁脫龍...到時仲有沒有優勢升皇仁真的不知了....

男仔都真係幾頭痛...唔似女仔有聖保祿及聖芳濟各...15分都仲可以抽下....

原帖由 pc1301 於 11-9-9 09:13 發表
聽完昨晚小一入學家長會, 令我真的很難為阿仔作出選擇.   我只有15分 - 首名及適齡, 住南區.  但想阿仔讀華仁(因一條龍, 有中學) OR 軒小(可去皇仁), 有幾多機會係第一round 派到?  第一round 派位是否全靠 ...

多謝你地嘅意見, 可能會考慮海怡南官OR置富始南了.

原帖由 七點半 於 11-9-12 10:56 發表
15分只可考慮軒下....去年都仲有小朋友憑15分入到...不過, 都要抽...另外, 側聞過多幾年好似跟皇仁脫龍...到時仲有沒有優勢升皇仁真的不知了....

男仔都真係幾頭痛...唔似女仔有聖保祿及聖芳濟各...15分都仲可以抽 ...

第一round可以博吓喎,軒官講如明扣門要第一或二次有填過先優先可以見呀,冇填過未必見你。

唔得到時乙部先填番南區啦,始終出面升中校網好好多。

原帖由 pc1301 於 11-9-12 18:15 發表
多謝你地嘅意見, 可能會考慮海怡南官OR置富始南了.

請問女仔得15分,住東區應該選聖心定聖保祿呢?邊間比較有機會?
諗到頭都大......
thanks

如有15分應該可試跑馬地聖保祿...去年仲有15分入到...不過, 都要抽...

請問你的小朋友讀哪一班呢??

原帖由 wingkiuma 於 11-9-15 13:41 發表
請問女仔得15分,住東區應該選聖心定聖保祿呢?邊間比較有機會?
諗到頭都大......
thanks

原帖由 七點半 於 11-9-15 14:09 發表
如有15分應該可試跑馬地聖保祿...去年仲有15分入到...不過, 都要抽...

請問你的小朋友讀哪一班呢??
大女讀下高孝,細女讀下幼義

Please check PM

原帖由 wingkiuma 於 11-9-16 00:16 發表
大女讀下高孝,細女讀下幼義

老師會唔會就唔同小朋友給予意見呢?
例如﹕你個小朋友有幾多分或者住邊區,可考慮選某某小學機會大d。

回復 IanBB09 的帖子

老師是會對小朋友作出comment...再由家長自行決定...因為老師未必知小朋友本區的學校...所以只會答是否適合12網的學校....
‹ 上一主題|下一主題