用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔枝角天主教小學好差?
go

荔枝角天主教小學好差?

講開升小一, 朋友聽我之前提過自行分配學位時想選荔枝角天主教小學, 但佢話我知, 佢d朋友同佢講呢間學校好差, 我當然有質疑啦!
我選呢間原因自己是畢業生有20分,機會大d! 但朋友話當年呢間(即善導小學下午校)已經好差! 我咪同佢講, 我地有60%以上都入到band1咁都叫好差? 跟住我再睇番啱啱今年升中派位, 都真係唔差喎!
係咪我out咗? 想問吓有冇媽媽知道荔枝角天主教小學而家如何!

呢間當然係呢區的首選, 坐亞望冠
你朋友自己想揀佢呀, 叫你唔好揀

不過, 我舊年已參觀過, 佢雖然係首選, 但始終都只係一間深水埗的津校, 唔好期望過高.

我第一輪都會揀佢, 但如果入左, 要預番多d資源同佢補底英文, 因為我睇過佢地英文課的示範, 唔多得....我自己都係深水埗小學出身的, 我好明白, 學校英文水平唔好, 上到中一都真係幾辛苦.....

所以, 如果有直資收我仔, 我會寧讀直資.

仲有, 深水埗升中男仔的競爭大, 但好學校少, 有英華同聖芳濟各學生爭....

咁多年, 聖方濟愛德小學無論派位和成績好d.

原帖由 PS0325 於 11-9-9 04:30 發表
咁多年, 聖方濟愛德小學無論派位和成績好d.

是嗎?
但我見都好似差唔多...係有多d派去聖芳濟.

不過揀學校, 唔應該只係看派位, 還要看整間學校的風格
例如會唔會好谷, 會唔會偏重某些方面, 而呢d方面並不是你的重視點

我只係參觀過荔天同另外兩間津小, 無看過愛德
相比之下, 我覺得荔天無論在課程安排, 學生的活潑性方面, 我都幾鍾意.
有些津小會幾谷的, 你會從開放日看到, 學生都頗為"規行矩步", 講真, 呢d亦唔係我杯茶.....

我個係仔, 我對佢的學業成績其實唔會要求係最top, 但我希望佢係一個積極有自信心, 而且活潑的男仔, 所以揀學校, 我唔會只係睇佢派位成績. 講真, 你去到一間學校, 佢讀得好, 可以keep住係top 10%的學生, 還會怕派位唔好嗎?

家長選學校, 真係要諗清楚自己想要d乜, 唔好人云亦云, 人地話呢間好, 你又話好, 根本唔去認真了解下呢間學校.

原帖由 莎莎莉莉 於 11-9-8 18:07 發表
呢間當然係呢區的首選, 坐亞望冠
你朋友自己想揀佢呀, 叫你唔好揀

不過, 我舊年已參觀過, 佢雖然係首選, 但始終都只係一間深水埗的津校, 唔好期望過高.

我第一輪都會揀佢, 但如果入左, 要預番多d資源同 ...

唔該哂你呀! 其實我囝囝只係k1, 但你知呢d嘢, 轉眼就嚟架啦, 唔做定research點掂! 同埋我朋友都未有小朋友, 所以...哈哈...佢應該同我爭唔到ge!
其實我選呢間原因係有20分啫, 首輪任何一間都只有15分, 點計都蝕, 咁既然自己母校都算區中好學校, 咁梗係要把握優勢啦!
不過我主力都係直資架啦, 其他都係後備! 你知而家直資係難入到爆架啦, 主攻直資之餘都要搵定後路ge! 我都聽講過荔天的英文不太好, 但沒有選擇時都要認命嘛! 唯有望個仔醒醒定定考到直資啦!

有個疑問, 乜唔係confirm咗直資就唔可以大抽獎架啦咩, 其實係咪所有直資都會係大抽獎前就知收唔收同confirm架呢?

小女都係深水埗區, 依家仲諗住茘天同瑪小邊間放第一位, 但會去埋d座談會先再決定.

我都係善導舊生,所以我也有20分,但音小已收我仔,我都
考慮緊,因聽聞荔天確實唔錯的...

音小收sure音小la, no need to think, this school just for自行分配學位only!

原帖由 yankaka 於 11-9-9 22:24 發表
音小收sure音小la, no need to think, this school just for自行分配學位only!

如果經濟無問題, 當然會揀音小.
始終學校多元化一點.
官津學校, 預左按本子辦事,
政府俾佢地的指引係咁, 佢地只有照跟.

去2010年的全港小學的至決激校園, 荔天是七年冠冠軍~

請問"音小"全名是什麼?

MimiCactus 發表於 12-1-30 14:06
去2010年的全港小學的至決激校園, 荔天是七年冠冠軍~

唔止, 2009已經係。

荔天英文又唔係太差o者, 不過佢較為循序漸進d, 所以低年級英語課程唔係咁深。

佢d畢業生去到St. Mary都可以幾年全級第一,去St. Paul co-ed都keep到在頭,英文都應該差極有限。
唯一覺得的係佢功課略多一點而已。
愛收集舊書包、背囊的傻人

回復 jessc 的帖子

我都很喜歡荔天的, 但請問是那裡可以看到的資料英文不差, 因為曾經見過有人說英文比較差(一定要出外學)

我都喜歡荔天, 升英中比賽很高.  英交差 ? 朋友讀緊.不太覺.

peony1234 發表於 12-2-2 13:57
回復 jessc 的帖子

我都很喜歡荔天的, 但請問是那裡可以看到的資料英文不差, 因為曾經見過有人說英文比較 ...
有些人認為學習英文首先就要學grammar。但有留意的會知很多俾錢的貴價直資都係以reader開首。

現在的荔天我唔太清楚,但之前聽過有個Ms. Joanne, 講古仔好吸引小朋友去學,甚至P.1學生無任何野在手,聽完後都能用英文簡單說回故事內容。

有時寧願讓小朋友沐浴在英文的大海中,培養其興趣。總好過只懂得英文文法。
(當然到P.3-4就有需要,不過若他能愛英文,就會從重複出現的特殊情況而歸納出一些文法通則,
這部份就有唔少要靠老師的功力了)
愛收集舊書包、背囊的傻人