用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 A車的惡死司機!!
樓主: Whitepine
go

A車的惡死司機!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

剛剛老婆call我,無道歉!!

今日司機無比我老婆行去架車,架車一到,個保母姨姨快快帶阿仔落車,走出來行人路交阿仔比老婆,頭也不回地開車走!!

已通知羅小姐及學校Mr. Lee。

果然...毫無誠意道歉!!!

原帖由 Whitepine 於 11-9-9 15:49 發表
今朝又有事發生!!!

今朝我帶仔上A車,(當然個惡死司機係到),我立刻話:"你遲到,7:15分...校車應該7:10分到架!)。個司機無野講!!

然後,我話"你昨日為甚麼鬧我老婆,話佢遲到,佢根本無遲到,你重用D命令式語氣叫佢明日4:05分 ...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

最後點呢白松兄 ????
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

醒目開學勳章

我PM你

原帖由 bchi 於 11-9-12 11:51 發表
最後點呢白松兄 ????

bchi,
我pm了你,如你有空就請你解答我心中的疑惑,tks.

Hi Witepine,

見到Cir#22, 火都黎埋. 可否PM我知後續點處理?

tks

醒目開學勳章

星期一見到張Circcular,我同太太都有D意見,我地決定唔會簽回條比學校,因為唔合理。今日太太會打去學校問清楚,同表達不滿!!

後續...我PM你!!

原帖由 bowienvivi 於 11-9-14 15:32 發表
Hi Witepine,

見到Cir#22, 火都黎埋. 可否PM我知後續點處理?

tks

醒目開學勳章

太太同李sir傾過,原本張circular舊年都有簽過,字眼上同舊年大致一樣,只加左12:00前通知學校的一段。我已經check過舊年張circular,李sir無講錯。

可能因為發生左上星期的事,所以對校車司機無晒信心。不過李sir話,如果家長真是遲到少少,校車應該唔會真係走左去的。

原帖由 Whitepine 於 11-9-14 16:32 發表
星期一見到張Circcular,我同太太都有D意見,我地決定唔會簽回條比學校,因為唔合理。今日太太會打去學校問清楚,同表達不滿!!

後續...我PM你!!

所以我先火. 寫親都系保障佢地自己. 所謂家長遲系指遲過所約定時間, 定系車走到, 但入我地數話我地遲到???? 從來唔提過如果因校車公司疏忽, 又點點點le???

試過早退唔搭放學車, 打左畀保母知. 到3點多, 司機打黎問, 話我無通知. 內部溝通有問題. 到底要打幾多電話先得.

今個星期一去美X接仔仔, 企系原本約定地點, 見到姨姨拖住成班學生, 走過來話以後轉系大街巴士站等. 果然貫徹吾call家長政策, 自己亂晒龍, 仲甘高姿態!

原帖由 Whitepine 於 11-9-14 18:16 發表
太太同李sir傾過,原本張circular舊年都有簽過,字眼上同舊年大致一樣,只加左12:00前通知學校的一段。我已經check過舊年張circular,李sir無講錯。

可能因為發生左上星期的事,所以對校車司機無晒信心。不過李sir話,如果家長 ...

醒目開學勳章

今年D校車服務確實比舊年差!!

學校及老師都留意到這個問題,我都聽到D老師都有受D司機氣,又係個句:"你同我老板講啦!!"

所以我地都要體諒學校的處景,上年只係得這間校車公司投標,又無其他選擇。因為政府收緊保母車牌後,不少學校每年都為保母車的事煩惱,投到標的又唔可以保証校車司機的質素,所以唔係只有LMC面對這個問題,有其他學校都係一樣呢!!

原帖由 bowienvivi 於 11-9-14 20:34 發表
所以我先火. 寫親都系保障佢地自己. 所謂家長遲系指遲過所約定時間, 定系車走到, 但入我地數話我地遲到???? 從來唔提過如果因校車公司疏忽, 又點點點le???

試過早退唔搭放學車, 打左畀保母知. 到3點多, 司機打黎問, ...

呢幾日, 婆婆話校車比原定時間早左, 所以要早d落去等, 免得俾人話遲到
有時早有時遲, 確實令家長無所適從

原帖由 BNTYA01 於 11-9-14 02:08 PM 發表
bchi,
我pm了你,如你有空就請你解答我心中的疑惑,tks.

朋友仔, 答左你喇 hohhooh

回覆 30# KimB 的文章

我C校車呢兩日都早咗!

呢幾日H車都早咗5-7分鐘到!!

尋日我送完阿女上校車,跟住即刻同老公搭小巴去學校,到校發覺阿女仍未到,我就企喺學校門口等,見到校車離學校門口兩個多車位左右已停低落客,而校車姨姨喺所有小朋友安全著地後已火速登車離開,大家知道學校門口正正喺轉彎位,校車根本就沒有跟進小朋友著地後是否全數安全進入校門,結果我女見到我就即刻跑過黎,果一刻其實我帶走咗佢根本就唔會有人發覺囉!!望吓鐘當時只係7:28分,佢哋梗係趕住去接多幼稚園一轉啦!!

其實我將呢件事同學校反映究竟有冇用呢??

原帖由 Manman1010 於 11-9-15 11:44 AM 發表

尋日我送完阿女上校車,跟住即刻同老公搭小巴去學校,到校發覺阿女仍未到,我就企喺學校門口等,見到校車離學校門口兩個多車位左右已停低落客,而校車姨姨喺所有小朋友安全著地後已火速登車 ...

要講啊,  萬一小朋友跌到事小, 被拐走事大. 校車有責任照顧小朋友直至踏入學校範圍架

醒目開學勳章

一定要反影!!

如果無老師或姨姨睇住,要小朋友自己行入學校唔係好安全。

問學校是否可以安排一兩位老師在校車落車處睇住,或者要求校車姨姨一定要陪小朋友安全回到學校先走呢?

原帖由 Manman1010 於 11-9-15 11:44 發表

尋日我送完阿女上校車,跟住即刻同老公搭小巴去學校,到校發覺阿女仍未到,我就企喺學校門口等,見到校車離學校門口兩個多車位左右已停低落客,而校車姨姨喺所有小朋友安全著地後已火速登車 ...

我當時第一樣諗既係,如果落大雨,佢地咪要淋濕身同好易跣親都冇人知噃!!

下個禮拜我會睇多次,再係咁我會即刻同學校當面講!!

上年, 我地c 線的校車姨姨會開把遮, 一粒粒小朋友咁送落車, 過馬路, 入學校架. 上年好好架.

上年, 如果有人無搭車, 車會早到ge. 姨姨會好醒目打電話畀我知, 早D去等. 佢可以早D搞惦早收工, 我地可以早接到小朋友, 又吾會硬食遲到罪名. Win Win.

我地只不過想有應有的服務水準, 並非玩班辦要五星級酒店服務. 點解甘困難?

佢哋俾我既感覺係好趕好趕,每次校車一到姨姨就會好快速咁'的'個小朋友上車,安全帶都未扣好架車就已經絶塵已去,點知返到學校都係咁,一擺低最後果個已經雞咁腳楂車走人!我明白揾食係重要,但都要以小朋友安全為大前題囉

醒目開學勳章

可能因為上次的事,我日日送仔仔上車時都"啤"住個惡死司機,這個星期都好地地,姨姨日日都落車行過黎,幫仔仔攞書包,上到車,坐好扣上安全帶先開車。

不過,番到學校係點我就唔知啦!!

原帖由 Manman1010 於 11-9-15 14:09 發表
佢哋俾我既感覺係好趕好趕,每次校車一到姨姨就會好快速咁'的'個小朋友上車,安全帶都未扣好架車就已經絶塵已去,點知返到學校都係咁,一擺低最後果個已經雞咁腳楂車走人!我明白揾食係重要,但都要以小朋友安全為大前題囉 ...
‹ 上一主題|下一主題