用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 怎樣好? 主動跟學校老師說小朋友有語言遲緩嗎? ...
go

[聽/語障] 怎樣好? 主動跟學校老師說小朋友有語言遲緩嗎? [複製鏈接]

一直擔心的問題終於出現了。囝囝剛K1開學一星期 (主流幼稚園), 老師已主動和我說囝囝在班中少說話, 少回答問題, 不過老師又話他理解到問題的。老師話一班有30, 有可能太多人, 遲些小班教學, 看看會否會好些。

囝囝今年5CAC評估遲緩10個月, 這幾個月開始做私人訓練, 治療師說他進度不錯; 但小組方面就很慢熱, 人前不太敢放膽說話。不過, 他去公園會很主動找小朋友一起玩的。

想問下, 你們會否主動跟學校老師說小朋友有語言遲緩嗎?
我怕, 一開學就同學校講會被學校歧視!
   0    0    0    1

醒目開學勳章

我同你相反,我個仔k1嘅時候老師話我知佢嘅語言程度同同齡小朋友有差距,所以學校好清楚我個仔嘅情況,仲好照顧佢添!

其實小朋友有障礙正常嘅學校係唔會歧視的,如果真係會,你更應該轉校!

開心見成講會好0的, 我都有同老師講佢講野比較差, 老師反而會用多左耐性等我小朋友回答同講野...

囡囡讀又一村幼稚園K1, 開學時,已經同老師講左,囡囡言語有少計DELAY. 老師好好人,她說會多加留意.

好多謝你們的意見!

‹ 上一主題|下一主題