用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs HKPS-KLN TONG
樓主: 981212
go

KV vs HKPS-KLN TONG [複製鏈接]

去完小一分享會, 有人入咗St. Paul Coed, 男拔, 宣道, 英华等, 無聽女校!!

原帖由 981212 於 11-9-12 16:08 發表
Do you know their primary school allocation is good or not ?!

Pls tell me more.  

Tks & B. rgds.

醒目開學勳章

原帖由 傻太 於 11-9-14 09:30 發表
申報左先: 我小朋友讀緊LH既N班, 黎緊都會考呢兩間kg…

我幫襯開個兒科醫生(老婆係中e), 大仔係HKPS, 細仔讀完HKPS既N轉左去KV, 因為佢老婆覺得HKPS太"hea", 太開心…

我唔知hkps定kv好d, 只係知做e生想入邊間就邊 ...

其實, 醫生的仔女, 到k2時仲唔轉去 cckg 咩 ? 點會仲讀 hkps or kv.

非常同意jcmchan對kv的分享,细女剛上k1,真的服到五体投地,但聽一d家長講,都要睇遇到邊個班主任,不過呢個情況間間學校都有.

其實兩間都係好kg,無須比較,如兩間都有offer,揀間適合自己就得ga la.
原帖由 jcmchan 於 11-9-14 11:09 發表

兩間好唔同學校:
KV----學校超有性格,不會以家長感覺為第一,如果你是自我的人或怪獸媽咪,你可能頂得好辛苦,所以KV家長有一句名語<不要問只要信>,你讀KV就要放心KV,及尊重KV,最後結果如何???家長五體投地,點解我小朋友咁乖咁成熟咁獨立???小朋友呢??又好開心返學!!我真的不得不口服心服!!小學不需要擔心做功課問題.

同意jcmchan所講, 尤其是最尾嗰句, 真正用到尾既用家係
小學嗰便^^
我自己都覺得kv係一間令你好配服既學校, 就算外人所謂既谷, 喺小朋友身上唔會睇到有咩, 佢哋返學依然好開心, 可能係因為冇比較, 佢哋根本未知咩叫辛苦; 正如我老公話齋, 要玩大把時間玩, 返學就係返學, 連返學嗰三個鐘都係玩既話, 佢咪唔知返學係點囉. 上到小一會難適應.
所以選邊間幼稚園都係睇自己家長想法, 我知道自己小朋友小一都係返傳統嗰類. 所以kv相對地係一個啱既選擇.
‹ 上一主題|下一主題