用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2011 一勇班大招集 !
樓主: Aurea
go

2011 一勇班大招集 ! [複製鏈接]

剛剛從校車姨姨處取回功課,我覺得這安排很好.另外,也發現功課中還附有該日的功課checklist,可以放心了.

原帖由 lpchan 於 11-10-20 15:31 發表
因仔仔這兩天病了,請問昨天和今天的功課是否和網上一樣?謝謝!

今天:
中文:1) 樂 (P.11-12) 2) 明天默書
英文:1) corr. WB (P.15-16) 2) BG (P.45-46)
數學:W.S.(12)
常識:作(P.14-15) 改(P.12-13)

昨天:
中文:課業 1 ...

Ipchan
請問你點樣可以係校車姨姨到攞功課呀?我都有擔心過如果小朋友因為病假而做唔到功課呢個問題.

原帖由 lpchan 於 11-10-20 17:24 發表
剛剛從校車姨姨處取回功課,我覺得這安排很好.另外,也發現功課中還附有該日的功課checklist,可以放心了.

我打返學校請假,留言在voice mail後,校務處姐姐reply問我取不取功課:1)回校取/2)明天叫班主任交給小朋友/3)跟校車接放學的時間在校車站取,校車姨姨會交給我,上面連埋張功課表.
另外還問有無訂飯,會幫忙取消.
我地班主任仲話如果做唔哂,可以分兩日交,最緊要小朋友多休息,早日康復.

原帖由 cherrie^^ 於 11-10-20 18:28 發表
Ipchan
請問你點樣可以係校車姨姨到攞功課呀?我都有擔心過如果小朋友因為病假而做唔到功課呢個問題.

icpchan
how about your son, is he ok now.

學校真係好好,照顧周到,越係到讀得耐,就越發覺學校更多嘅好嘅地方,真係好慶幸自己個女入到間好學校^^

原帖由 lpchan 於 11-10-21 09:29 發表
我打返學校請假,留言在voice mail後,校務處姐姐reply問我取不取功課:1)回校取/2)明天叫班主任交給小朋友/3)跟校車接放學的時間在校車站取,校車姨姨會交給我,上面連埋張功課表.
另外還問有無訂飯,會幫忙取消.
我地班 ...

回覆 1# cherrie^^ 的文章

聽你噤講, 我都有小小鐘意呢間學校!因為好

少有學校有噤貼心嘅服務!

係呢? Ipchan, 你仔仔好返未呀??

多d休息啦!功課嘅嘢, 慢慢處理啦!

Thanks.  仲有燒,不過無咁高,前晚半夜105度,嚇死我!
好彩跟住3日放假,都係諗住在家休息.

原帖由 billiebb 於 11-10-21 10:33 發表
icpchan
how about your son, is he ok now.

Thanks!
3日積埋真係唔少功課,等佢精神些再做.
呢排轉天氣,好易病,大家也保重身體!

原帖由 naritakudo 於 11-10-21 14:54 發表
聽你噤講, 我都有小小鐘意呢間學校!因為好

少有學校有噤貼心嘅服務!

係呢? Ipchan, 你仔仔好返未呀??

多d休息啦!功課嘅嘢, 慢慢處理啦!

Yes, agree.

原帖由 cherrie^^ 於 11-10-21 11:46 發表
學校真係好好,照顧周到,越係到讀得耐,就越發覺學校更多嘅好嘅地方,真係好慶幸自己個女入到間好學校^^

祝你仔仔快啲好返^^

原帖由 lpchan 於 11-10-21 15:08 發表
Thanks.  仲有燒,不過無咁高,前晚半夜105度,嚇死我!
好彩跟住3日放假,都係諗住在家休息.

今日派返測驗卷啦!! 大家考成點呀??雖然未係好好成績!

不過, 有咗今次經驗, 下次再努力!!!

想請問GP P.16-17是否在堂上做了?因這星期也沒有寫要做P.16-17,但今日的功課中竟然要做這兩頁的Corr,有些奇怪?!
Anyone can help? Thanks.

回覆 1# lpchan 的文章

應該係Gp corr p10, 11 & Do p12

祝你囝囝快點好番!

Thanks very much, KMKwong.

那網上的資料是錯了....

原帖由 KMKwong 於 11-10-21 22:58 發表
應該係Gp corr p10, 11 & Do p12

祝你囝囝快點好番!

I think the time is not enough, my son can't finish the Eng paper.   

原帖由 naritakudo 於 11-10-21 16:59 發表
今日派返測驗卷啦!! 大家考成點呀??雖然未係好好成績!

不過, 有咗今次經驗, 下次再努力!!!

我個仔測驗成績都幾好,不過我覺得考試同測驗對家長和小朋友都好大壓力

派中文卷個日,我個仔因為睇錯分,以為自己好低分~放左學返到屋企就打電話俾我係咁喊,話測得好差~就算講明唔會鬧佢,佢都係咁喊...喊左成10分鐘都唔收聲...

放左工~一支箭返屋企先知個傻豬將聆聽個分當成總分~我問佢點解之前喊得咁厲害~佢話覺得自己已經好努力~所以當以為自己好低分既時候覺得好唔開心

回復 2# lpchan 的帖子

My daughter can finish all, but I think she is very rush and didn't pay attention to the example, some careless mistakes were made!

好可憐.......

原帖由 sakurahk 於 11-10-24 15:00 發表
我個仔測驗成績都幾好,不過我覺得考試同測驗對家長和小朋友都好大壓力

派中文卷個日,我個仔因為睇錯分,以為自己好低分~放左學返到屋企就打電話俾我係咁喊,話測得好差~就算講明唔會鬧佢,佢都係咁喊...喊左成10分鐘都 ...

我仔都有犯不小心的錯,始終係第一次,希望佢下次唔會再犯.
本來提咗佢要檢查,不過佢都做唔哂,又點double check.

原帖由 KMKwong 於 11-10-24 23:58 發表
My daughter can finish all, but I think she is very rush and didn't pay attention to the example, some careless mistakes were made!

ipchan
Nick說圍棋練習是任你做幾多,都唔知真定假?
‹ 上一主題|下一主題