用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇仔轉校爛尾 父母禮賓府跪求施援
樓主: Cello093
go

英皇仔轉校爛尾 父母禮賓府跪求施援 [複製鏈接]

原帖由 fallenleaf 於 11-9-6 20:02 發表
照咁睇,教育局都係睇邊度有位架炸,皇仁今年有同學退學,迫下迫下,可能有機會入埋皇仁。

When was the withdrawal? Is the space taken up yet?

原帖由 SundayOff 於 11-9-9 00:04 發表

When was the withdrawal? Is the space taken up yet?

係註冊左,個name list都有佢個名,但開學後老師話退左學。到今日都未有新同學填補。

啱啱新聞話個老豆去左跳橋威脅!

原帖由 bk1026 於 11-9-9 12:10 發表
啱啱新聞話個老豆去左跳橋威脅!

Let him die!  No need to waste time and resources on such idiots!!

唉! 事已至此, 社工都應出手, 協助一下呢個家庭如何释開心結, 孩子如何面對將來! BEST WISHES!

哎~~希望政府真係企硬,唔好俾佢威脅倒 如果唔係,每年放榜日後,禮賓府,消防員同警察都會好busy!!!!!

教局點都唔應該就範...做左個壞榜樣, 以後唔使讀書, 只要去禮賓府瞓下, 出言要死, 就有得入...講真就算一時沖動死左, 都只係可憐佢個小朋友, 有禁樣GE父母....對於eD 父母真係唔可以手軟....

睇來佢地覺得自己個仔一定入到, 完全無準備要扣門準備, 當發現派得唔好時, 就只係識發癲....唉...唔知對個小朋友有mug影響??

好像是教育局已經受傳媒壓力就範了,個細路入了他最初回覆不想去的英中。

原帖由 Lilo 於 11-9-8 23:56 發表
放工行經禮賓府,見唔到對怪獸家長,莫非已經搵到間英中收佢個仔?

原帖由 LittleKidult 於 11-9-8 23:12 發表

我大仔當年個同學就係心頭太高, 當年頭90名到都可入英中, 佢就考4~50到, 本來可以入到英中, 最後派第六既中中......冇得怨人........果陣重問我地攞校長封推薦信改名去扣門! ...

我朋友個囝當年考全級第一,又在校外拿過獎都入唔到英皇,佢個仔入唔都有什麼出奇(考十名又無校外獎項),依個世界大把叻人。

報紙曾經提過。
原帖由 kswiss 於 11-9-9 13:46 發表
which school?

近年英皇都已經掉watt。

原帖由 fallenleaf 於 11-9-8 22:52 發表

黃笏南係東華三院的其中一瓣。佢其實係專注慈善事業,呢樣野英皇邊有得比。

回覆 1# mio8390 的文章

what a parent!.

.....灣仔企跳男子不滿兒子無法派往心儀學校
商業電台 一名姓李的中年男子,早上十時許,在灣仔軒尼詩道近軍器廠街的行人天橋上,企圖自殺,大批消防員及警員到場,並在路面放置氣墊,兩名消防員登上天橋上蓋,與男子傾談後,用安全帶綁在男子身上,在十一時許,協助他返落地面。姓李男子之前曾經到禮賓府外抗議,指自己的兒子雖然成績優異,但受縮班影響,無法派到心儀的英皇書院。他話明白自己的行為令公眾受阻,但作為小市民別無他法。
受事件影響,現場往銅鑼灣方向的行車線,一度全線封閉。

呢兩公婆真係想上名校諗到上腦. 遲d可能真係會淋天拿水.

今天等巴士是聽到有家長說的,可能是流料。

原帖由 mattsmum 於 11-9-9 14:02 發表
what a parent!.

.....灣仔企跳男子不滿兒子無法派往心儀學校
商業電台 一名姓李的中年男子,早上十時許,在灣仔軒尼詩道近軍器廠街的行人天橋上,企圖自殺,大批消防員及警員到場,並在路面放置氣墊,兩名消防員登上天橋上蓋,與 ...

原帖由 mio8390 於 11-9-9 13:48 發表

我朋友個囝當年考全級第一,又在校外拿過獎都入唔到英皇,佢個仔入唔都有什麼出奇(考十名又無校外獎項),依個世界大把叻人。

我唔覺 king's 好勁......... 舊年我仔間學校都有9個入到......

我都唔覺得King's好勁,只是最叻果班成績好,之後幾班都是一般,包尾的班可是說是差來形容。
好多時是要睇運氣,我個仔間學校都有學生考到十幾名都入了King's。

原帖由 LittleKidult 於 11-9-9 16:19 發表

我唔覺 king's 好勁......... 舊年我仔間學校都有9個入到......

憑這種方法入的,同學會睇唔起佢,個細路永遠都抬唔起頭做人,心中永遠都有條剌。不過,有人會覺得呢d係香港核心價值,故勿論你用甚麼方法,總之能入到間名校,無風無浪升上大學,入埋環球商業學系,10年之後又一條好漢。可悲!

之前沒有注意企跳新聞,現在才知道正該位父親,如此父母,教育於他們有何意義?
‹ 上一主題|下一主題