用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇仔轉校爛尾 父母禮賓府跪求施援
樓主: Cello093
go

英皇仔轉校爛尾 父母禮賓府跪求施援 [複製鏈接]

早知我地都買定天拿水去博下......
我仔考第1(全級19x人), 5x% 入band1, 佢都入唔到queen's呀.....

如果佢真係買天拿水就好呀,大把理由即刻拉佢啦。

回復 21# LittleKidult 的帖子

當然主要是怪獸家長的虛榮。

原帖由 johnnywalker 於 11-9-7 12:46 發表
未必關個仔事

原帖由 LittleKidult 於 11-9-7 12:46 發表
早知我地都買定天拿水去博下......
我仔考第1(全級19x人), 5x% 入band1, 佢都入唔到queen's呀.....

當你選擇直資就要放棄大抽獎架啦。睇落又幾公平喎!
買香檳都黎唔切,重話買天拿水。

原帖由 fallenleaf 於 11-9-7 16:54 發表

當你選擇直資就要放棄大抽獎架啦。睇落又幾公平喎!
買香檳都黎唔切,重話買天拿水。

如果係舊升中試, 我未必會揀直資......係而家運氣成份太大, 唔想太博姐............

(其實我講笑咋, 我個仔邊有咁叻丫)

原帖由 redkoni 於 11-9-7 01:57 發表

邊個教育局官員有咁嘅權力, 就算孫公都唔得啦, 全不可信!

咪就係因為有9年免費(強迫性)教育,如果無書讀時,社署又要插手,教育局又會比社署哦。所以教育尼班官即刻去做野。不過我都係相信佢地只能聯絡各學校睇下有無位,有無學校肯收,主動權都係在學校手中。
不過呢件事揚左,恐怕教育局都要收手。
事已到此,唯有將這個案交回法庭,由法庭強制這個父親將兒子交與社署,再由社署轉介教育局幫手聯絡學校。

傳聞有位返左陳白沙一日學, 入唔到英文班, 所以退左學......
(唔知係咪佢)

原帖由 AlanShirley 於 11-9-8 16:40 發表
就算入唔到queen's, 咁你小朋友都一定入到英中喇, 但呢位人兄, 小朋友考前幾名都係入中中就真係有d錯配....個制度真係一蹋胡塗!

入唔入到英中,同夠唔夠資格入英中,就真係佢自己先知。照以上新聞資料,佢連係中中的編班試內都考不進英文班,都唔知係錯配定佢填大抽獎表時搞錯。
最無辜反為係學校,真係比佢陀衰。係學校考前幾名竟然係中中都入唔到英文班,咁樣都唔駛旨意英皇收得多佢學校d人啦。李爸爸真係當左英皇係東華三院呀。

其實, 係唔係陳白沙只有一班精英班, 但精英班不代表是英文班, 即係陳白沙根本係沒有英文班, 所以李爸爸才覺受騙而退學

醒目開學勳章

原帖由 LittleKidult 於 11-9-8 14:15 發表
傳聞有位返左陳白沙一日學, 入唔到英文班, 所以退左學......
(唔知係咪佢)

今日好似聽到LMC收佢個仔喎...

事實上,升中大抽獎的碓是有各安天命的成份,因此這家庭的小朋友獲派第八志願,我個人意見是父母填表時,低估今年考慮縮班的問題,高估自已的眼光。

還有的是今年交回填表後,我女兒的班主任也用電話联絡跟進,問我是否真的在跨區與校網區首两個志願都只選联系中學,如果想更改也可取回表格再填。

好歹也是父母自己填的選擇,這樣輸打贏要的耍賴,很難想像這家人的家教會是怎樣一回事?如今這"資優"小孩已成為父母鬧劇的大輸家。

此外,這小孩真的是資優生,那麼小孩有沒有參加英皇的自行收生面試?而派位結果不如意後,有沒有到英皇叩門?有沒有到其他心儀英中叩門?

真的著緊小孩要入英中,為什麼在不多方了解獲派的第八志願中學,還讓小孩上一天學才發覺不對而後悔。

如今有時間示威,那麼這個暑假他們又為小孩要入英中做了些什麼?若果做過努力過,但沒有英中接納,是強中自有強中手。若果什麽也沒做過,活該。

況且真的被這家庭耍賴成功,對那些在暑假頻頻撲撲,為小孩子奔走中一學位的父母們會是情何以堪?

原帖由 AlanShirley 於 11-9-8 22:41 發表
其實東華三院都未必唔及英皇, 黃芴南會考成績係好好.

黃笏南係東華三院的其中一瓣。佢其實係專注慈善事業,呢樣野英皇邊有得比。

原帖由 BearBearD 於 11-9-8 22:45 發表
事實上,升中大抽獎的碓是有各安天命的成份,因此這家庭的小朋友獲派第八志願,我個人意見是父母填表時,低估今年考慮縮班的問題,高估自已的眼光。

還有的是今年交回填表後,我女兒的班主任也用電話联絡跟進,問我是否真的在跨區 ...

我大仔當年個同學就係心頭太高, 當年頭90名到都可入英中, 佢就考4~50到, 本來可以入到英中, 最後派第六既中中......冇得怨人........果陣重問我地攞校長封推薦信改名去扣門!

回復 5# 慧妮會員 的帖子

那兒0既老師真不幸,又要應付蠻不講理的家長

放工行經禮賓府,見唔到對怪獸家長,莫非已經搵到間英中收佢個仔?
‹ 上一主題|下一主題