用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘聖傑靈&黃大仙保一?
go

官塘聖傑靈&黃大仙保一?

醒目開學勳章

代朋友問﹕佢女大約band1頭至中左右(邊緣人),現在將軍澳讀小學,請問這兩間(官塘聖傑靈&黃大仙保一)邊間機會大d

thanks!

回覆 1# TMMA 的文章

聖潔靈機會大d, 保一是band1頭 & TKO小學可能降小小banding.

醒目開學勳章

朋友剛在黃大仙買了樓,就搬,咁轉網是否唔好?
另外,聖傑靈是band1頭?band1中or尾?
請指教。

醒目開學勳章

回復 2# AAma 的帖子

Thanks!

醒目開學勳章

原帖由 songyang578 於 11-9-5 23:04 發表
保一,除非系聯繫學校,唔系好難入

Oic!
咁協和又得唔得?定德愛?
Or留在官塘網機會大d?
我代朋友多謝你們先。

醒目開學勳章

原帖由 ha8mo 於 11-9-6 15:02 發表
是不是想問「聖傑靈」?

若想申請,就不要搞錯校名咁肉酸啊!

多謝指正,因是代朋友問,可能我聽錯,
(我唔熟悉官塘區的學校)
我會更正。
咁聖傑靈和協和或德愛,
那間比較適合band1中的學生?

若band1中的學生比較適合德愛,協和要求好高,或者何蔭棠,佢仲好過德愛,今年爭崩頭
scn :-D

醒目開學勳章

原帖由 WCSR 於 11-9-6 22:27 發表
若band1中的學生比較適合德愛,協和要求好高,或者何蔭棠,佢仲好過德愛,今年爭崩頭

Thanks!

原帖由 WCSR 於 11-9-6 22:27 發表

點為之「band1中的學生」? 小女都是在TKO的小學就讀,暫時P1-P4都是三甲,但無學習任何樂器。我都想請教一下,有咩中學係觀塘,藍田,土瓜灣比較好?

點先算 聯繫學校 ?

原帖由 songyang578 於 11-9-5 23:04 發表
保一,除非系聯繫學校,唔系好難入

原帖由 TMMA 於 11-9-5 09:59 發表
代朋友問﹕佢女大約band1頭至中左右(邊緣人),現在將軍澳讀小學,請問這兩間(官塘聖傑靈&黃大仙保一)邊間機會大d

thanks!

如果係band 1頭至中,這兩間機會都微。可以試下德愛。

原帖由 hayamama 於 11-9-12 14:02 發表

點為之「band1中的學生」? 小女都是在TKO的小學就讀,暫時P1-P4都是三甲,但無學習任何樂器。我都想請教一下,有咩中學係觀塘,藍田,土瓜灣比較好?

如果係三甲,有無運動、朗誦、數學等獎項,如果有的話,我會試疵利羅仕、張祝珊等學校。
如果土瓜灣,就協恩、華英、旅港,甚至迦密或者油尖旺的伊中、真光都可以考慮。

小小本人經驗分享。

小女就讀於新蒲崗某小學, 全級成續約3X, 自行報聖傑靈, 連面試機會也沒有。成續相約的同學仔自行報保一, 全部有面試, 最後都好多同學入左保一, 當然是自行收或派入去, 不得而知了。

好彩, 律校不是我的首選, 唔是就浪費了一個機會。

原帖由 bik1229 於 11-9-15 23:09 發表
小小本人經驗分享。

小女就讀於新蒲崗某小學, 全級成續約3X, 自行報聖傑靈, 連面試機會也沒有。成續相約的同學仔自行報保一, 全部有面試, 最後都好多同學入左保一, 當然是自行收或派入去, 不得而知了。

好彩, 律校 ...

保一跟新蒲崗小學是同一區,有可能是抽入。如果係聯繫小學,抽入機會重大。

樓主其實可分兩條路行:
第一就係自行收生時,因不受區域限制,可跨區報讀。
第二就係申請轉往黃大仙區。如果係將軍澳屬於band 1頭至中的,轉往黃大仙應可保持到band 1成績。對於乙部大抽獎較有利,起碼樓主搬屋後返學都近d。

原帖由 fallenleaf 於 11-9-16 00:40 發表

保一跟新蒲崗小學是同一區,有可能是抽入。如果係聯繫小學,抽入機會重大。

我地同保一不是聯繫, 之但是大部份BAND 1生都有面試機會, 而我報聖傑靈就冇得interview, 好令人費解, 論成績排名, 相信保一高於聖傑靈。

所以, 自行真是要請小心選校。

醒目開學勳章

原帖由 fallenleaf 於 11-9-16 00:59 發表
樓主其實可分兩條路行:
第一就係自行收生時,因不受區域限制,可跨區報讀。
第二就係申請轉往黃大仙區。如果係將軍澳屬於band 1頭至中的,轉往黃大仙應可保持到band 1成績。對於乙部大抽獎較有利,起碼樓主搬屋後返學都近d。 ...

多謝你的資料,我會轉告我朋友。