用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無計劃送小朋友去外國讀中學?
樓主: 安安
go

有無計劃送小朋友去外國讀中學? [複製鏈接]

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-9-10 19:08 發表

小朋友獨立與否, 我諗3個月未必會睇到, 起碼一年吧! 至於專心讀書, 其實喺英國中學, 生活只係得3樣嘢, 就係讀書, 音樂同運動, 連上網都不自由的, 很多網站會被學校封鎖, 到考試期間, 同學要温書, 小朋友自然會受影 ...

請問全科有幾多科? 每日上幾多堂 ?  

每日係做呢3 樣野(讀書, 運動和音樂) 而覺得開心, 因為阿女在香港跟住我, 我會帶太多娛樂俾佢, 令佢不能專心讀書呀.......

當初你地選英國係咩原因 ??  小朋友讀左幾多年呀 ??

I think that the most common phenomenon for students to leave their parents is homesickness. Parents may not know how it is when a child has no family members around her when she is 5,700 miles away from HK. Skype, email or phone conversation may not completely remove a child’s homesickness. This is especially so when your child cannot establish a social network in the school or is isolated by the fellow classmates and room-rates.

Another difficulty is the learning of a foreign language if your child starts to study a foreign language from Grade 10. For those high ranking schools, they would ask your child to drop the foreign language subject once your child does not meet the academic demand of the school during the first few months of studies in UK. So it is desirable to study one foreign language in HK beforehand as preparation for studying abroad.

Besides foreign language subjects, some higher ranking schools may only allow your child to study and sit for GCSE combined science instead of separate science subjects once your child cannot obtain a Grade B in internal school assessment lest your child’s poorer GCSE result would affect school’s rankings in physics, chemistry and biology. In HK, I don’t think any single secondary school would ask your child to drop a subject or don’t let your child to sit for separate science subjects.

Though most schools would not allow students to use internet after 10:00 pm, most students are so wise that they bring the router to connect boarding houses’ computers. And they can browse the web for any websites 24 hours a day in the boarding house!

No doubt, choosing a higher ranking school for your girl would be a wise thought. My friend’s girls who study Badminton etc all have excellent academic performance and good lifetime memories for their school years.

原帖由 CPU1995 於 11-9-11 07:14 發表
I think that the most common phenomenon for students to leave their parents is homesickness. Parents may not know how it is when a child has no family members around her when she is 5,700 miles away f ...

依你既意思, 如果YEAR 9 過, 應該可以適應到或有機會達到學校的要求, 對嗎 ?

對於點樣去選校, 我依然係未有頭緒, 應該點去選擇呢, 真係好大既學問, 我希望呢1 年可以不斷學習, 知道要D咩, 可以從邊度開始入手。 至於外語, 我個女有叫我俾佢學法文, 但我覺得未算係最著緊既野, 所以我都HOLD 左一段時間。

其實阿女5 年級, 第三次考試就要考呈分試, 我都緊張, 緊張佢升到咩中學, 但係又要煩去英國讀咩中學, 好似都幾多野要去計劃。  

CPU,  你有咩野學校介紹可以俾我望望..

原帖由 CPU1995 於 11-9-11 07:14 發表
I think that the most common phenomenon for students to leave their parents is homesickness. Parents may not know how it is when a child has no family members around her when she is 5,700 miles away f ...

重有, 你講既野好全面, 包括其實佢地可以有咩途徑上到網, 佢地會有思鄉病等.. 我知我個女會好掛住我地, 做父母何嘗捨得?  好多野係硬住頭皮上, 每次有野15/16 的時間係最辛苦, 但當一過左或到達就會輕鬆好多。

請問SIX FORM 係唔係即係中六  ?  係唔係每間學校都有 ?  我都知我其實要搵間AGENT 問, 但我想做晒功課先開始做野.... 起碼我有資料BACKUP 我....

For girl schools, you may consider the following:

St Mary Calne (My friend said that the school has nearly 25% oxbridge admission rate this yr);
Headington;
Badminton &
Cheltenham Ladies

You may approach agents for further information. My personal opinion is to avoid choosing schools located in Wales wheras Welsh accent is dominant in this district.

原帖由 安安 於 11-9-11 07:53 發表
CPU, 你有咩野學校介紹可以俾我望望.. ...

原帖由 CPU1995 於 11-9-11 08:34 發表
For girl schools, you may consider the following:

St Mary Calne (My friend said that the school has nearly 25% oxbridge admission rate this yr);
Headington;
Badminton &
Cheltenham Ladies

You may ap ...

謝謝你, 我馬上去望望先!!

你講得無錯, 思鄉病真係佢地最難過的一關, 我有朋友上星期六送左個仔去英國讀中一, 我見佢個仔既FB 留言俾爸爸媽媽係話馬上要返香港, 好唔慣, 成日喊...... 我見佢講100 次以上呀

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

除左細路,大人都要準備。中一去,始終唔贊成。

原帖由 joenjac 於 11-9-11 09:40 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2151302&extra=page%3D1

真是心如刀割....

我明白在安排的時間, 大多是理性的, 好多一面倒的正面答案, 但我明白到將來分離在即之時大家會覺得傷感, 我希望在未來的日子多安排她參加一些交流的活動, 明年會送她到澳洲交流2 星期, 希望一切從淺入深。

多謝大家的好意, 每一個回覆都是一份動力, 對我來說是一份心意。

醒目開學勳章

Can't agree more.
由其是人脈做得唔好, 同同學宿友相處唔到, 再加上冇家人喺身邊支持, 小朋友會好難受, 大部份小朋友會喺當中學習調節自己, 懂得世故, 圓滑, 哩個就係得着, 當然亦有小部份改變唔到, 失敗而回, 哩啲只係好小數, 但亦不容忽視. 所以小朋友自己的意願亦好緊要.

至於上網, 哈哈~哈, 我仲停留喺5, 6年前, 阿囡成日投訴乜網都俾學校block晒的情景, 當時佢學校連fb都block埋, 話唔想佢哋喺網上亂識朋友, 係, 而家小朋友可以自己買router, 一樣可以上到天昏地暗, 不過我小朋友嗰2間high school都會有matrons半夜巡房的, 當然, 小孩子還是有他們的辦法, 若然佢哋想做.

外語, 猶以法文, 英國喺preschool已開始課程, 到year 9當地本土生已有一定水準, 香港學生再由year 9先開始, 會比佢哋吃力, 所以若有意學法文, 應喺過英國前已開始學習, 到時就可以繼續, 否則, 學校會對成績未及的學生勸退.

其實, 除咗一切軟件外, 最重要的還是, 樓主的囡兒是否願意出國? 小朋友的意願好緊要, 因為將來一切, 係靠佢自己去面對和解決的.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 安安 於 11-9-11 08:13 發表
請問SIX FORM 係唔係即係中六  ?  係唔係每間學校都有 ?  我都知我其實要搵間AGENT 問, 但我想做晒功課先開始做野.... 起碼我有資料BACKUP 我....

以我所知, 唔係所有high school都有sixth form, 有小部份係冇的, 詳情可以揾agent問, 又或者你可以上心儀的學校website睇詳情.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 joenjac 於 11-9-11 09:40 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2151302&extra=page%3D1

唉 ~ 你哩個topic, 每次睇返就勾起當日送小朋友入house的情景, 心如刀割 ~ 睇一次喊一次, 係由個心度喊出嚟!
[img][/img]

回復 50# DoReMi媽媽 的帖子

DoReMi 媽媽. 阿女願意往英國讀書的。  如果讀法文, 有無介紹 ? 去法國文化協會 ? 我真係要搵下先... 唔該

今朝去飲茶, 兩父女還會鈎著手指的傾計, 相信除左個女, 還要照顧一下爸爸的感受。

醒目開學勳章

原帖由 安安 於 11-9-11 12:19 發表
DoReMi 媽媽. 阿女願意往英國讀書的。  如果讀法文, 有無介紹 ? 去法國文化協會 ? 我真係要搵下先... 唔該

今朝去飲茶, 兩父女還會鈎著手指的傾計, 相信除左個女, 還要照顧一下爸爸的感受。 ...

唔好意思, 法文我囡最終都drop咗, 縱使佢喺香港中學都有法文堂上(但冇額外俾佢去其他地方學), 但始終都係強差人意, 再加上佢初時有啲懶(佢自己話若然當時勤力啲, 應該冇問題喎!:;pppp:), 改為學西班牙文.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 安安 於 11-9-11 12:19 發表

今朝去飲茶, 兩父女還會鈎著手指的傾計, 相信除左個女, 還要照顧一下爸爸的感受。 ...

其實你而家唔駛太着急去英國事宜, 因你女兒今年要面對呈分試, 嚟緊升小六都會好緊張, 我個人認為應先搞好升中事宜, 喺空閒時再上網睇下英國學校資料, 揾agent問下, 雖然之前我講過有小數學校要3年前register, 但都係小數學校會係咁, 到升中之後先開始focus喺英國學校, 否則, 同時間兼顧, 你同你囡壓力會好大.
[img][/img]

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-9-11 12:30 發表

其實你而家唔駛太着急去英國事宜, 因你女兒今年要面對呈分試, 嚟緊升小六都會好緊張, 我個人認為應先搞好升中事宜, 喺空閒時再上網睇下英國學校資料, 揾agent問下, 雖然之前我講過有小數學校要3年前register, 但都 ...

是的, 我太著緊, 因為我決定要做既野都會馬上做, 不會灘......

基本上呈分試已經準備了, 係中學未決定選邊間.... 因為target 左不等同一定可以入, 我睇住佢份成績先黎決定。

回覆 1# 安安 的文章

我個仔都是今年小六, 要呈分試, 都有想過送他去英國, 因為之前有兩個朋友都是他們讀完六年級後, 送他們去英國, 不過, 真係吾想

過來人身份答您。因怕得罪人,本來都不想答。但見你的女兒只是小學。希望會幫到。

1,  英國的寄宿私校,無論排名有幾高,每年可送幾個學生入牛劍都是「學店」。全部都是做生意的
Commercial organization。Profit making 才是辦學主要目標。所以你要有心理準備,你的子女在學校心目中只是一個customer / client。不要幻想學校會以「作育英材」為目標,他們由校長到老師同社監都是「向錢看」。

2,  英國人內心很看不起華人,現在我們有錢,他們窮。內心很不平衡。其實學校的老師都有種族歧視,有些老師會在學生的評分上做小動作,有些社監會把歧視的手段耍出,小孩的心理質素會受考驗。

3,   我有朋友是英國人,因工作留港。他有能力把小孩送回英國,但選擇在香港送小孩讀國際學校。他告訴我因為除了想小孩讀中文,就是因為不滿英國的
A-Level 近年認受性愈來愈低。他們夫婦都是專業人士,相信在香港讀IB較好。

4,  中文始終比法文有用。坦白說,我中學時都有讀法文,但已忘記大部份。如果小孩英文都學不好,會更吃力。法協有定期班和暑期班,你可以讓女兒試學。法文的法音很難上手,如果無興趣,通常一學便放棄。

5, 到英國讀書,隠藏使費很多,budget應予鬆些,不過有大把錢的人例外。如果是公務員用OEA,大約予津貼只可幫1/5。Good Luck!

原帖由 tongyimtong 於 11-9-11 20:37 發表
2, 英國人內心很看不起華人,現在我們有錢,他們窮。內心很不平衡。其實學校的老師都有種族歧視,有些老師會在學生的評分上做小動作,有些社監會把歧視的手段耍出,小孩的心理質素會受考驗。

我都見過, 不過我覺得怪不晒英國人, 有些有錢華人學生態度囂張, 有些香港學生連英文都講不好, 以我經驗只要爭氣比人做得更好一些, 他們不會難為你, 如果做得好好, 一樣有人會欣賞你. 其實如果溝通多一點, 互相了解多一點, 一樣結交到一些熱情隨和的英國朋友, 毋須太過擔心.
‹ 上一主題|下一主題