用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無計劃送小朋友去外國讀中學?
樓主: 安安
go

有無計劃送小朋友去外國讀中學? [複製鏈接]

原帖由 AlanShirley 於 11-9-8 16:35 發表
我估每年40萬讀好d既私校應該唔多夠.

我check過真係好既私校讀中學(小學仲貴), 單係學貴都要接近3-4萬磅, 再加埋其他boarding費, 真係每年起碼預6-70萬港紙.  最近check加拿大d私校, 單係學費每年都要c$2-3萬, (如 ...

我D朋友幾個都係三十幾萬一年咋喎, 我遲D去, 我咪遇40 萬囉。

原帖由 wapwap 於 11-9-8 15:09 發表
除了一年3次大假外(即聖誕節, 復活節 & 暑假), 還有些half term假期(我唔記得一年有幾多個half term), 大約7-10天.  

3次大假當然回港啦!!  但至於half term 就多數去監護人到住, 因half term假期短多數唔返hk.

所 ...

呢個我知... 第一年都係經AGENT 搵監護人

昨日剛從英國回來.

有兩個女兒在英國讀書.大的中五,小的中三.

我的經驗是:
1.中二暑假過去升中三,而事實上,大部份學校都喜歡收中三.
2.一般新開學,鬼仔鬼妹都開放,願意接納新同學.兩三個月都唔埋堆,就會比人邊緣化.
3.中文比英文難學,如果中文底唔夠,書寫能力好快會流失.決心過去之前,就要加強中文.英文,基本上,半年,已經好好.好過香港五六年.

原本我都係打算阿女15, 16歲時過去英國讀書, 但後來覺得早d過去可以同d鬼妹同學宜相處, 而且學英文容易d.  係唯一唔好就係中文會退步, 所以想....係唔係待她假期回港時keep住補吓中文好d呢?

請問你女兒有沒有住過監護人屋企, ok嗎?

原帖由 joenjac 於 11-9-9 12:35 發表
昨日剛從英國回來.

有兩個女兒在英國讀書.大的中五,小的中三.

我的經驗是:
1.中二暑假過去升中三,而事實上,大部份學校都喜歡收中三.
2.一般新開學,鬼仔鬼妹都開放,願意接納新同學.兩三個月都唔埋堆,就會比人邊緣化 ...

對 GCSE 我女兒學校是這樣安排的,不知其他會不會一樣.

中三, 考中文
中四,宗教,物理,地理,生物,數學...約共九科.大部份是選擇題卷.
中五就會考另一份卷.

所以,中三的一年,英文的進度很重要.
如果過去升中四,英文有點擔心未能一下子跟上程度而影響成績.

而監護人則一定要有的.
有些是監護人+HOST FAMILY
有些則分開,不過 HOST FAMILY 仍然由 監護人安排,所以你祗有一個對口.

學校有分 LONG /SHORT/ EXACT WEEKEND,祗有 EXACT WEEKEND 才去 HOST FAMILY 渡週末,一學期祗去三數次.

長假期很多人都選擇回港,而我則選擇一個月以上假期才回港,10天左右的,都會去寄宿家庭.

至於好不好,運氣吧,我未有聽過大投訴.

醒目開學勳章

其實英國中學學費連宿費, 每年要預5%增長, 我個人經驗, 實際係5%以上, 而家係差唔多GBP10,000一個term, 一年3個terms. 而較高名次的中學, 學費亦會高, 因佢哋會將收取的學費, 投放返喺師資同學校上, 所以私校成績普遍會高啲, 因有優勢, 當然, 亦有啲收得唔貴o既好中學, 但畢竟係小數, 同難入.

仲有個情況, 小朋友若然過英國讀year 9, 即F.3, 會較15, 6歲過去好, 因英國F.4, 5哩兩年係要應付考GCSE, 課程較緊迫, 如果F.3過去, 起碼小朋友有1年時間適應, 無論係語言, 學習, 住宿, 朋友, 待一切開始熟悉, 再應付F.4的GCSE課程, 小朋友亦會冇咁吃力, 再加上, 學校對收F.4生的門檻會比較高, 因會直接影響學校GCSE的整體成績, 怕拉低學校排名, 到時想入一啲名次較高的中學會有難度, 反之, Year 9即F.3, 英國中學會收得較多學生, 會容易入到名次高的學校, 名次高, 對學生的管理亦會較嚴謹.

此外, 英國中學每年除咗3次大terms(2次放約3-4星期, 1次放2個月)一定會返香港外, 當中會有3個half terms, 通常第1個half term會放2星期, 之後嗰2個會放約7-10日不等, 我小朋友通常都會返港的, 即係一年返香港6次(其實佢啲同學都係返晒6次的, 好小會住host family), Host family通常係俾小朋友喺學校放exeat weekend去住3日2夜罷了.

[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 AlanShirley 於 11-9-9 22:04 發表
介唔介意講小朋友一年加學費/雜費大概要預幾多budget?

英國中學收的學費係已連宿費, 當然, 如額外再加其他課程, 如音樂, 一啲自己要求的課外活動, 或補英文, 係另俾費用, 雜費就睇小朋友自己點樣用錢, 因人而異.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 joenjac 於 11-9-9 20:12 發表
而監護人則一定要有的.
有些是監護人+HOST FAMILY
有些則分開,不過 HOST FAMILY 仍然由 監護人安排,所以你祗有一個對口.

冇錯, 英國規定, 好似16歲以下(有錯請指正)必需要有監護人, 就算唔住host family, 都要俾監護人費用, 住host family另外再計錢.
[img][/img]

GBP30,000 school fee;

HK$36,500 for three round trip air tickets ($8,600 air tickets (New Zealand airline)+$3,600 tax per round trip ticket)(around $72,000 for six round trips tickets including half-term exeat tickets);

GBP2,000 for half-term exeat trips such as morocco geograph trip or spanish/French/German language trip etc; &

GBP2,500 guardian fees + GBP1,000 mis fee such as music tutition etc.

Around 6% increase in school fee each year & the anticipated increase in exchange rate of GBP such as 1 GBP=16 hk dollars in the coming years.

I strongly agree that the best time for sending kids abroad is to study Grade 9 in UK.

However, I have some reservation that UK students' written English must be better than HK students since the teachers in UK do not emphasize on teaching and correcting grammars. My kid's standard of written English now is worser than his standard in HK one year ago.

原帖由 AlanShirley 於 11-9-9 22:04 發表
介唔介意講小朋友一年加學費/雜費大概要預幾多budget?

而家我個女GBP9615一學期,雜費150左右,去Morocco 700(5年級先去)
監護人一年750,住宿30一晚食15,一年返三次,機票HKD44000,零用1000鎊一年,HKD400000係差不多了。

Would you advise which guardian company charges gbp750 a year? Thx.

NZ Airline just charges HK$5,600 for Easter student round-trip tickets - less expensive than CX and BA.  

原帖由 joenjac 於 11-9-10 10:18 發表
監護人一年750,住宿30一晚食15,一年返三次,機票HKD44000

多謝各位好詳細既解釋呀!  真係獲益良多。

咁平時考試既模式又如何呢 ??  一共要讀幾多科呢 ??  

我既PLAN 係YEAR 9 (即中三), 咁我應該幾時開始搵AGENT 去搵學校呢 ?

想了解一下, 你地小朋友過去時, 過去後3 個月, 1 年之後的變化 ?  會否已經好獨立, 無人提佢考試讀書, 佢地讀成點 ?  會否真係好咁多無謂野攪, 會專心去讀書 ?  我想先了解多D, 等我自己心理上, 同阿女講解時多D野SUPPORT .

我個女讀LANCING COLLEGE,HOST FAMILY 同GUARDIAN 都位於BRIGHTON,用左兩個,都係收GBP700一年。其他地區可能唔同收費。至於機票,因為同學九成坐CX,成班齊嘩嘩,加上學校有校巴(一班)所以唔會坐其他機。中三係讀全科,加兩科外語,我個女修西班牙同意大利。XMAS返香港,無咩變,復活節已經睇d無字幕既西片,食水果多左,睇英文小說。開始衣著飾物西化。旁睌去跑步,朝早沖涼。今年同佢去英國,先聼到佢講英文,成個鬼妹咁。獨立方面,又遇上反叛期,好難判斷。AGENT早搵早參考,而家去英國競爭大左。因為好多人去。而且好多國內人持香港ID子女,讀國際學校個班。

LANCING 既做法,夜晚有溫書時間,仲有兩個導師,其中一個祇跟兩三個學生。每次成績表都email+Post每一科,老師都會詳細評說,連體育,舍監,導師都有
LANCING係小鎮,少娛樂。去Brighton 又遠。加上成績退步,舍監夜晚會收電腦,同電話。第二朝先比返佢。至成績好返為止。其他學校,要其他家長答了。

Cpu1995
Check pm plz

醒目開學勳章

原帖由 安安 於 11-9-10 15:05 發表
多謝各位好詳細既解釋呀!  真係獲益良多。

咁平時考試既模式又如何呢 ??  一共要讀幾多科呢 ??  

我既PLAN 係YEAR 9 (即中三), 咁我應該幾時開始搵AGENT 去搵學校呢 ? ...

一般o既學校, 如果你諗住小朋友過去讀year 9, 咁喺香港完成F.1時個暑假就要揾學校, 報名, 考入學試, 待香港完成F.2課程就可以起行.

但亦有一啲出名o既學校(哩啲學校唔算好多, 但當然都係top嗰啲), 要預早3年報名, 所以早開始着手揾資料或agent會較穩妥, 當然亦睇你想揀啲咩學校.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 安安 於 11-9-10 15:16 發表
想了解一下, 你地小朋友過去時, 過去後3 個月, 1 年之後的變化 ?  會否已經好獨立, 無人提佢考試讀書, 佢地讀成點 ?  會否真係好咁多無謂野攪, 會專心去讀書 ?  我想先了解多D, 等我自己心理上, 同阿女講解時多D野SU ...

小朋友獨立與否, 我諗3個月未必會睇到, 起碼一年吧! 至於專心讀書, 其實喺英國中學, 生活只係得3樣嘢, 就係讀書, 音樂同運動, 連上網都不自由的, 很多網站會被學校封鎖, 到考試期間, 同學要温書, 小朋友自然會受影響, 見到人勤力, 自己唔會無所事事吧! 所以選校要嚴謹, 以我囡為例, House Mistress對唔同year的女孩, 會有唔同尺度, 越細就管得越嚴, 大一年又鬆小小, 即係會俾適當自由佢哋, 但又要管住佢哋, 唔可以俾佢哋太野, 始終還是teenager o麻!
[img][/img]

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-9-10 19:00 發表

一般o既學校, 如果你諗住小朋友過去讀year 9, 咁喺香港完成F.1時個暑假就要揾學校, 報名, 考入學試, 待香港完成F.2課程就可以起行.

但亦有一啲出名o既學校(哩啲學校唔算好多, 但當然都係top嗰啲), 要預早3年報名,  ...

請問你個小朋友讀咩學校呀 ?  點解會選擇佢呢?  我都知過去之前要考入學試, 入學試係考D咩架 ?  係唔係有D課程要上架 ??

我諗我並不會找最TOP 那種, 不過我會睇下係咩學校, 人地既準則係點..
‹ 上一主題|下一主題