用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無計劃送小朋友去外國讀中學?
go

有無計劃送小朋友去外國讀中學? [複製鏈接]

其實我同老公有打算將來送阿女去讀書, 但係諗15/16 歲左右, 但前日同個朋友傾開, 佢令我想提早送走個女去外國讀書, 希望佢讀中二/中三就去英國讀書。  我朋友昨天已經送個仔去英國讀中一, 佢送去既中國係南部偏遠, 佢話佢有朋友既小朋友已經去左幾年, 佢親戚既朋友都係之前O係度讀, 校風與環境都係純樸, 沒有上網,亦不能外出去威。  學校規定一定要玩SPORTS, 不可以做阿呆。  我聽佢講左好耐, 佢話小朋友愈早去英文就愈不要擔心, 佢辭左工去教左1 年佢個讀點去保護自己, 點樣坐車, 有事要點做, 點去煮飯。  佢話 1 年後係佢個仔既行為同大人無分別。  

當晚我同老公傾, 我地遲早都要送佢去讀書, 不如早幾年, 就中二/中三去, 等佢可以好快咁適應環境。 我亦同個女講左, 呢兩日大家不斷傾呢個話題。  我亦同佢講呢段時間開始我會教佢照顧自己, 好多生活上既常識。  我叫佢煮飯, 叫佢洗碗, 教佢遇到咩事就點做。  佢都有問我, 佢今年先升5 年級, 會否太早, 我話唔早架喇。  你學定對佢有好處, 有定心理上的準備, 我話會俾佢學急救, 總之當係學野, 一定有好處。

至於學費, 一年分3 期, 每期7000-9000磅不等。 一次要買晒全年3 套既來回機票。  我地諗過一年40 萬內應該可以。  所以我決定左要買小D貴野, 去少D旅行。  

大家有無咩HINTS 俾我, 有無D咩英國既學校可以REFER 俾我睇睇, 我係要送佢去較遠的學校, 一定要遠離LONDON。
   11    0    0    0

To On On #1:

I have similar plan too.

When you say 遠離LONDON, what is your definition of  遠離?

Are you looking at top tier all girls schools or mixed schools?

Or are you contended to send your daughter to less academically demanding schools but are nevertheless solid schools with good reputation?

What are your daughter's preferences?

原帖由 4eyesDad 於 11-9-4 22:33 發表
I have similar plan too.

When you say 遠離LONDON, what is your definition of  遠離?

Are you looking at top tier all girls schools or mixed schools?

Or are you contended to send your daughter to l ...

因為愈接近城市, 個心會飛左出去, 如果真係要佢讀書, 當然去D偏遠的地方, 做下鄉下妹都無妨呀!  

我唔介意讀男女校, 因為男女校都可以發展社交, 而家太無保障, 女同女俾起男同女更恐怖。

我只係想搵一間岩佢既學校, 因為我同佢講英國唔似香港, 一定唔會成日考試測驗, 係睇個人既表現。  我相信我選擇既將會係岩佢為主, 香港重迫唔夠咩?  唔好話佢累, 我比佢更累。  

我重有時間去搵岩佢既學校, 你有無咩學校可以推介一下?  等我可以打聽...

原帖由 awah112 於 11-9-4 21:49 發表
我係諗15/16 歲左右,越遲越好.

我有諗佢在香港一係就返學, 之後咪又係打機上網去街, 倒不如狠心D早D去讀, 佢課餘時間做下運動, 睇下書, 咁細個學校唔會俾佢地出去, 性格自己會單純D, 學野又快D, 我同個女講佢去1 年既英文已經完全唔一樣, O係香港讀十年都唔會有太大既進步空間。

我呢幾日係咁叫佢打好中文同數學既底, 我話多幾年你無中文讀架喇。

回覆 4# 安安 的文章

Deleted by author.

回復 6# 4eyesDad 的帖子

可否簡介呀 ? 你有仔/女讀緊?

You also need to consider her Chinese proficency in the coming 50 years.... English alone is not sufficient to survive in the future.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 8# ANChan59 的帖子

中文即係普通話, 呢個我唔擔心, 因為阿女既普通話係流利及標準。

回復 9# 安安 的帖子

Great to know she is flucent in PTH.

Oral and written Chinese are equally important.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 10# ANChan59 的文章

當然當然!!

考試既模式會係點架? 可否分享下 ?

我都計劃小女-13歲半時前往英國讀書, 其實最擔心是放假時(half term)在監護人家中會否安全及怎樣對待.  請問找監護公司時要注要什麼?

我覺得不要太主觀說遠離London便好, 其實London也有其優點, 而且英倫咁大, 處處都有大城市, 風土人情, 口音等差異甚大, 不太熟識的家長未必會留意到, 反而選擇校風良好的boarding school才是重點.  無可否認, 愈細個過去讀boarding school, 英文會更好, 但針無兩頭利, 中文水平又會打折扣, 而且學費生活費開支龎大, 不過像你們能夠輕鬆budget每年40萬, 這的確不是問題.  有家長會刻意找較少華人讀的學校, 你是否也是一樣?

原帖由 AlanShirley 於 11-9-7 19:18 發表
我覺得咁細, 不如假期番hk好過, 我知監護人都唔平, 其實最好搵到朋友, 我朋友既囝囝第一年都係經agent搵, 後來跟同學熟落後, 就搵到同學既mami做監護人.  女仔我始終唔放心係陌生人屋企寄住.

...

認同呀!  年紀細真係返香港好過, 一年3 次!  到佢地真係大左有能力既時候, 佢地可能唔想返黎架...

原帖由 redkoni 於 11-9-8 00:23 發表
我覺得不要太主觀說遠離London便好, 其實London也有其優點, 而且英倫咁大, 處處都有大城市, 風土人情, 口音等差異甚大, 不太熟識的家長未必會留意到, 反而選擇校風良好的boarding school才是重點.  無可否認, 愈細個 ...

其實係要華人較少, 唔係可以搵加拿大啦!  本身喜歡英國既制度, 希望教到阿女做到一個小淑女, 開口係hello, how r u?  唔係 "hey" 就算....

其實錢不是變出來的, 我地由阿女好細個開始已經有計劃, 都做左兩份保險係供佢讀書既, 只係提早左幾年要自淘荷包, 所以我地又諗緊可以做d咩, 過左幾年唔駛老公咁辛苦。  我地希望俾佢可以有見世面, 多讀書的機會,到時希望佢爭氣。  

又不是什麼大有錢人, 什麼也要計劃的。

除了一年3次大假外(即聖誕節, 復活節 & 暑假), 還有些half term假期(我唔記得一年有幾多個half term), 大約7-10天.  

3次大假當然回港啦!!  但至於half term 就多數去監護人到住, 因half term假期短多數唔返hk.

所以最大都係這個問題!!  

原帖由 安安 於 11-9-8 09:31 發表

認同呀!  年紀細真係返香港好過, 一年3 次!  到佢地真係大左有能力既時候, 佢地可能唔想返黎架...

ling_0508  There are 3 half terms. Mid October, Feb & June  發表於 12-7-19 14:08

‹ 上一主題|下一主題