用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 女兒(9yrs)對什麼樂器都興趣不大,點算?
樓主: my17223
go

女兒(9yrs)對什麼樂器都興趣不大,點算? [複製鏈接]

回覆 6# bebebe12345 的文章

請問"聲樂"即係學乜, 在琴行有得學嗎?

回復 18# my17223 的帖子

回覆 22# NananaSiu 的文章

對畫畫都無興趣,佢應該係無耐性嘅人, like跳跳扎...

回覆 21# my17223 的文章

或許說是唱歌吧!女高音、女中音、女低音...
如若囡囡明年夠12歲,不妨留意明年考演藝HKAPA之
初學小組 課程編號:MJ307

興趣是需要培養的、許多時會有意想不到的收獲!

或許可以試試參加學校音樂節的比賽

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 24# bebebe12345 的帖子

謝謝你嘅意見
我都知興趣要培養, 但每次問佢"學xx(樂器)好唔好",佢都係話"是但啦...",但要買樂器喎, 學一陣唔學點算?
佢今年都有考音樂事務處嘅合唱團, 但fail....
音樂節係咪要好勁果d學生先參加呀??

回覆 26# my17223 的文章

並不如此、有勁有唔勁。
有志在奪獎、亦有志在參與!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

從她喜歡聽的歌著手, 引起她的興趣想把它演奏出來, 再給她學技巧課, 才可以彈出所有自己喜歡的音樂!

‹ 上一主題|下一主題