用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 女兒(9yrs)對什麼樂器都興趣不大,點算?
go

女兒(9yrs)對什麼樂器都興趣不大,點算? [複製鏈接]

之前學咗幾個月琴又話唔鐘意,但仲唔選定1樣學,選中學咪無嘢寫?
   0    0    0    0

會唔會係佢興趣根本不在音樂而係在於畫畫等等?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

點解一定要對音樂有興趣?
我的個人網站:www.yusiyang.com

我都知佢對運動較有興趣,所以有學羽毛球&游水,但"1人1體藝",有"體"無"藝"...好似唔係咁好....

醒目開學勳章

原帖由 my17223 於 11-9-4 15:47 發表
我都知佢對運動較有興趣,所以有學羽毛球&游水,但"1人1體藝",有"體"無"藝"...好似唔係咁好....

每個人嘅興趣都有所不同,既然小朋友喜歡運動,就向運動方面發展!

如果聲底不太差,聲樂未嘗不是一個選擇。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

每個小朋友的興趣都唔同, 點解她一定要鐘意音樂? .. 如果小朋友對音樂無興趣, 但你又要迫她學.. 其實大家都辛苦...
url=http://www.TickerFactory.com/]

有個女同學,她從小就彈琴,但音感極差,無法分別major及minor triad,儘管興趣十足,始終無法學落去。

明o丫!  我細女又係話唔學樂器, 佢中國舞、國畫就鍾意.....但學校音樂科要考樂器, 唔知點好.

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-5 18:36 發表
勉強無幸福....

你都係唔好逼佢啦...

藝都有好多... 唔一定係音樂先叫藝

王國會長

選中學要寫學乜樂器嗎? 現在學樂器很普通, 我覺得除非表現十分突出, 否則寫唔寫都冇分別, 所以如果你囡對樂器冇興趣也冇乜大不了.

原帖由 my17223 於 11-9-4 15:08 發表
之前學咗幾個月琴又話唔鐘意,但仲唔選定1樣學,選中學咪無嘢寫?

原帖由 Yanamami 於 11-9-6 08:17 發表
明o丫!  我細女又係話唔學樂器, 佢中國舞、國畫就鍾意.....但學校音樂科要考樂器, 唔知點好.

木童笛得唔得?

P3先有.  況且係堂上好少教, 幾乎人人有學樂器, 禁即係又要出去學?!

原帖由 lillymarie 於 11-9-6 10:24 發表

木童笛得唔得?

原帖由 Yanamami 於 11-9-6 10:43 發表
P3先有.  況且係堂上好少教, 幾乎人人有學樂器, 禁即係又要出去學?!

P1,2都要考樂器? 唱歌得唔得?
如果小朋友唔鍾意學樂器, 就無謂勉強, 最後只怕傷關係, 浪費時間金錢. 音樂科樂器試佔很多分數嗎? 影响名次嗎?

王國會長

應該是統一考某類有教的樂器吧(例如牧童笛)而不太可能考自選樂器吧, 難度一D學生彈鋼琴, 一D小提琴, 一D吹喇叭, 甚至拉二胡, 我囡玩手玲, 老師全部樂器都會評分嗎?
再講, 就算唔講興趣, 那沒錢學的學生怎辨?

原帖由 Yanamami 於 11-9-6 08:17 發表

P2下學期會考.  亦會考唱歌. 但我打定輸數無左d%, 無法啦, 就算會影響名次都無計.  佢一定係遺存左我d genes, 我對音樂無興趣.  

原帖由 lillymarie 於 11-9-6 10:54 發表

P1,2都要考樂器? 唱歌得唔得?
如果小朋友唔鍾意學樂器, 就無謂勉強, 最後只怕傷關係, 浪費時間金錢. 音樂科樂器試佔很多分數嗎? 影响名次嗎?

我都好煩, 呀仔升小五, 佢一直都唔肯(亦沒有)學樂器, 但一開學, 佢突然話想學, 話要學d簡單的樂器(佢想學小號, 但我諗都唔簡單)

我而家反而唔多想佢學, 因為佢已經係田徑隊, 課後英文拔尖班, 平日課後要上3天, 星期六/日出面都有其他班要上, 仲邊有時間學/操樂器, 睇見佢支牧童笛都唔多吹, 就知佢講就天下無敵, 吹就無能為力, 但佢話要學, 我應唔應該再比佢花時間去學, 還是專注在學業呢? 其實佢d中文好差, 只係英文較好, 叫做band 1

原帖由 五歲仔 於 11-9-6 20:24 發表
我都好煩, 呀仔升小五, 佢一直都唔肯(亦沒有)學樂器, 但一開學, 佢突然話想學, 話要學d簡單的樂器(佢想學小號, 但我諗都唔簡單)

我而家反而唔多想佢學, 因為佢已經係田徑隊, 課後英文拔尖班, 平日課後要上3天, 星期 ...

學樂器好花時間的, 每日起碼練半個鐘. 小號好大聲喎, 屋企可以練嗎?
小五開始認真啦, 課程和功課又會加深.
學校有無樂器班玩下? 點解囝囝突然話想學? 係咪有朋友仔學?  
我個人意見係, 如果囝囝只係有少少興趣, 就不如專心讀書, 等入到中學先再學啦, 小號中學先學都唔遲.

Thanks.  

我住唔近學校, 所以一定不會在學校學, 家附近反而有琴行可以學小號, 我打算開學1-2個月, 睇定d才再決定學唔學, 始終讀書重要d
‹ 上一主題|下一主題