用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 有無2011年1D班同學入來傾下
樓主: szenam
go

有無2011年1D班同學入來傾下 [複製鏈接]

回復 40# szenam 的帖子

我第一揀小提琴,第二揀中國舞,得小提琴有消息,但好似中國舞同小提琴係同一個時間。 順便問係咪學費同樂器費交比囡囡小息自己入落收集箱?好似好'牙煙'!

回覆 1# ITETmom 的文章

我其實第一係中國舞第二先係小提琴,我上星期三2:50你上幾點呀?之前話一班8個人,唔知佢地你咪加開左班呢?因為我朋友個女讀1B都收到回條,不佢佢報星期四,點解好似咁易收既!

回覆 42# szenam 的文章

Isabelle 都係星期三2:50pm 回條寫3A 課室蔡嘉琪導師。好似真係好易,同Isabelle 校車的另一個同學仔(一年級)都話收左學小提琴!

回復 36# Lumpapa 的帖子

我都見到你呀. 不過我個女讀1c班...

我亞女報左單簧管, 不過冇消息. 我問亞女有冇人叫佢去見老師, 佢又話冇.... 可能已經冇左著落.

我地只揀左一項...... 我叫佢揀埋中國舞, 佢話唔揀......

原帖由 szenam 於 11-9-12 16:55 發表
之前報左小提琴同中國舞,亞女話今日有人同佢地度手,今日收到小提琴通告要交學費,但中國舞就無通知,你地有無呀?

回覆 3# ITETmom 的文章

我再睇番回條都係蔡嘉琪老師3A班課室,你會唔會陪囡囡一齊上呀?我會陪佢上,唔知有無機會見面呢?

我囡囡 Jaelyn 都係上星期三2:50pm 3A 班房小提琴L1A 班,希望28/9 可以見到大家啦!今曰去咗通利,不過無阿女size(1/8) 小提琴。你地買咗末呀?在那裏買?

回復 1# jjwan 的帖子

我同事話佢有個小提琴放左係度好耐,佢個女以前學左一排無學,不過個盒個鎖有d壞,佢話明天帶比我睇下先,如果ok的話我就唔洗買啦!

在學校學課外活動真是重要嗎?為什麼那麼緊張?不知為什麼小學只有西樂?中樂要中學才有?沒有日文,德文等其他特別課外活動,而舞蹈只有中國舞,沒有土風舞,拉丁,芭蕾舞呢?
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

回覆 46# szenam 的文章

我都會陪Isabelle 上堂,其實係我想知教D乜,等佢練琴時可以幫下佢! 到時見!

回覆 4# jjwan 的文章

我同事今日拎左個小提琴比我,不過好舊下同埋連佢都唔知咩size,我打算攞去亞女學開鋼琴個度比佢睇下,仲用唔用得同埋個size適唔適合先,如果唔得就要買個新!亞女話今日重新執過位,由門口第一行轉左去最入個行,又識多左d新同學仔啦!

Violin Class

Angel 都是上這班,媽咪(Queenie) 都會陪Angel 上堂, 到時見!

原帖由 ITETmom 於 11-9-14 10:15 發表
我都會陪Isabelle 上堂,其實係我想知教D乜,等佢練琴時可以幫下佢! 到時見!

原帖由 szenam 於 11-9-14 21:55 發表
我同事今日拎左個小提琴比我,不過好舊下同埋連佢都唔知咩size,我打算攞去亞女學開鋼琴個度比佢睇下,仲用唔用得同埋個size適唔適合先,如果唔得就要買個新!亞女話今日重新執過位,由門口第一行轉左去最入個行,又識多左d ...

係呀,我囡囡由門口第二行第三個位,搬左去最中間嗰行第一個位。可能佢太"遊雲",老師要好好盯實佢,真係辛苦老師啦!不過佢話睇黑板清楚好多,可能因為佢實在太細粒,

回覆 2# szenam 的文章

Angel 調到最入的一行第三個位,希望她也能夠識多D朋友仔!!!

回覆 2# szenam 的文章

Angel 調到最入的一行第三個位,希望她也能夠識多D朋友仔!!!

回覆 1# Lumpapa 的文章

我個女咪就係Angel後面囉

回覆 4# jjwan 的文章

其實今朝送亞女返學,佢有個同學都係1D班,佢無參加學校小提琴班,因為無人接放學,所以自己係通利學,不過佢今朝同我講,佢個女買個果size係1/4,但係佢囡囡比較細粒排第二,我見你話你個size係1/8,究竟咩size先啱呢?因為我個女今晚經過琴行叫姐姐幫佢度,姐姐話佢用1/10,我係電話聽到都覺得出奇,我印象通告d size好似唔見有1/10,等我明天帶埋個琴比佢睇同問清楚佢先!

我問左幾間琴行,阿女應該用1/10。佢身形超細粒,成個K2-K3學生。但我就買了1/8, 因爲吾想同其他學生差太遠。驚佢會自卑,好似攞住個bb 玩具咁!但用1/8,佢開始時會辛苦一點。如用1/4,佢一定拉唔到。

另外,你地知唔知興趣小組有甚麼不同的組別?我囡囡係節奏組,你地呢?

回覆 1# jjwan 的文章

我同事比我個小提琴太舊用唔到,所以我都要買過新,我個女應該用1/8,你個買左幾錢呀?你話囡囡係節奏組你係邊到睇架?

我朋友介紹我在樓上鋪買。一套連肩托和換了弦線$530。不過我吾知道好唔好,因我一D都吾識。在家課冊p.10有寫興趣小組。
‹ 上一主題|下一主題