用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CAIS VS RC
go

CAIS VS RC [複製鏈接]

我囝囝讀了一年多CAIS, 由K3升到G1, 但最近有機會到RC面試, 如果RC真的收他, 值得轉校嗎? 請各位給點寶貴意見。多謝幫忙!
   0    0    0    0

請問cais的k3是直升g1的嗎?會不會再要考試等篩選?
當年我仔是考RC及CAIS兩間,考慮的是RC是ESF的,規模大一點.你的考慮是什麼?我朋友仔仔在ESF讀,他的親戚個小朋友在CAIS讀,我問過他,他說兩間都好.

簽名被屏蔽

CAIS 比較嚴謹啲,佢係一所基督教學校,如果你有宗教信仰的話,會幾適合;
RC 比較放啲,不過我見到啲高班學生都幾乖,我個仔之前都考晒兩間,最後我哋揀咗RC.  除咗因為我哋無宗教信仰外,主要係我去考試嘅時候,見到大堂張貼咗張邊班邊個同學借書唔還,欠罰款幾多嘅告示,個人對此比較反感
此乃純屬個人意見
原帖由 Jean427 於 11-9-2 17:45 發表
我囝囝讀了一年多CAIS, 由K3升到G1, 但最近有機會到RC面試, 如果RC真的收他, 值得轉校嗎? 請各位給點寶貴意見。多謝幫忙!

原帖由 VIVIANSHUM 於 11-9-5 23:36 發表
請問CAIS即係邊間?
唔好意思,真的不懂得簡稱;)

cais即宣道會劉平齋紀念國際學校,在九龍城.

Hi jean427, is your soon applying for year 2 in RC for this year (2011/12)?  When did you submit the application?  Many thanks.

原帖由 Jean427 於 11-9-2 17:45 發表

CAIS is better

I like CAIS !!Most child speak in ENG!
RC this year get so many local KG coming too much chinese speaker.

A CHILD FROM LOCAL KG DOESNT MEAN THEY CAN NOT SPEAK IN ENG, MOST OF THEM FROM FAMOUS LOCAL KG, THEIR ACADEMIC LEVEL WERE HIGHER THAN THE ONE FROM INT'L KG.

回覆 11# Annie123 的文章

你女兒在RC讀? or CAIS?

兩間都收我個仔, 我哋揀咗RC. 其一reason is we don't like the new CAIS campus...
‹ 上一主題|下一主題